Čili papričky sú čoraz menej štipľavé. Vedci odhalili prekvapivý dôvod
- Čili papričky, ako ich poznáme, môžu byť čoskoro minulosťou
- Vedci varujú pred dopadmi klimatickej krízy
- Čili papričky, ako ich poznáme, môžu byť čoskoro minulosťou
- Vedci varujú pred dopadmi klimatickej krízy
Patríš medzi milovníkov štipľavého? A nezdá sa ti, že čili papričky už nie sú také štipľavé ako bývali? Nuž, nejde o žiaden hoax. Vedci sa totiž zhodli na prekvapivom dôvode, prečo sú obľúbené papričky v ohrození.
Ako zistili odborníci, vplyvom klimatických zmien a extrémnych výkyvov počasia sa ich charakteristická pálivosť postupne vytráca. Za tento nezvyčajný problém môže, tak ako aj za množstvo iných súčasných problémov, globálne otepľovanie.
Situácia sa dramaticky prejavuje v rôznych častiach sveta. V Mexiku, ktoré je domovom mnohých tradičných odrôd čili, tohtoročné suchá spôsobili výrazný nedostatok červených zimných paprík jalapeños. Čína, momentálne najväčší svetový producent, zápasí s následkami ničivých tajfúnov a záplav, čo vyhnalo ceny čili papričiek na dvojročné maximum.
Prečo im škodí počasie?
Za charakteristickú pálivosť čili papričiek sú zodpovedné špeciálne alkaloidy, predovšetkým kapsaicín. Ich tvorba je optimálna v teplých a suchých podmienkach. Problém nastáva, keď do procesu vstúpi nadmerná vlhkosť.
Ako informuje iMeteo, agroekológ Kraig Kraft, ktorý sa špecializuje na výskum vplyvu globálneho otepľovania na čili papričky, to pre agentúru Bloomberg vysvetlil jasne: „Plodina tak absorbuje priveľa tejto dodatočnej vlhkosti a dostane sa do dužiny plodov čili papričiek. Zrazu sa ostrosť zriedi.“
Extrémne počasie komplikuje pestovanie v ideálnych podmienkach, čo vedie nielen k problémom s dodávkami a rastúcim cenám, ale aj k znižovaniu ich štipľavosti. Profesionálni kuchári už teraz musia prispôsobovať svoje recepty. Používajú väčšie množstvo papričiek alebo experimentujú s kombináciami rôznych druhov, aby dosiahli požadovanú úroveň pálivosti v jedlách.
Kraft zároveň upozorňuje na hlbší kultúrny rozmer tohto problému: „Ak sa zameriame na čili papričky a ich rolu v kulinárskych tradíciách, chuť daného miesta je často závislá od jediného korenia. Ak sa jeho dostupnosť obmedzí, nemožno ho jednoducho nahradiť niečím iným a očakávať rovnaký výsledok.“
Globálny biznis trpí
Existuje približne 4 000 rôznych odrôd čili papričiek, od jalapeño cez habanero až po vtáčie oko, líšiacich sa farbou, veľkosťou a úrovňou pálivosti.
Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) dosahuje globálny obchod s čili papričkami hodnotu takmer 9 miliárd eur ročne. Zahŕňa široké spektrum producentov, od drobných farmárov v Mexiku a Indii až po gigantov ako kalifornská spoločnosť Huy Fong Foods Inc., výrobca populárnej Sriracha omáčky. Dominantné postavenie v produkcii má Ázia, ktorá podľa údajov FAO zabezpečuje takmer 70 % svetovej ponuky.
„Čili papričky sú mimoriadne citlivé na akékoľvek zmeny počasia,“ vysvetľuje Karma Bhutia, 37-ročný vedec z Centrálnej poľnohospodárskej univerzity Dr. Rajendra Prasad v Indii. Ako uviedol pre portál Bloomberg, podľa jeho výskumu sa papričkám najlepšie darí pri teplotách medzi 25 °C a 30 °C.
Nepredvídateľné počasie sa stáva nočnou morou pre pestovateľov, ako je 29-ročný Srinath Arumugam zo severozápadnej Malajzie. „Prvé, čo robím počas obdobia výsadby, je kontrola predpovede počasia. Potom sa už len modlím za slnečný deň,“ hovorí farmár, ktorému prívalové dažde často zmyjú hnojivo potrebné pre jeho dvojakrovú úrodu čili.
Podobná situácia je aj v Číne, najväčšom svetovom producentovi čili papričiek. Letné tajfúny a záplavy výrazne zasiahli úrodu, čo sa odrazilo aj na cenách. Veľkoobchodné ceny červených čili papričiek dosiahli v októbri dvojročné maximum podľa údajov z pekinského poľnohospodárskeho trhu Xinfadi.
Ako to vyriešiť?
Výskumníci sa intenzívne snažia vyšľachtiť nové, odolnejšie odrody čili papričiek, ktoré by lepšie zvládali výkyvy počasia. Zachovanie autentickej chuti a úrovne pálivosti však zostáva významnou výzvou. Klimatické extrémy ako suchá, záplavy či silné dažde tak naďalej ohrozujú nielen produkciu, ale aj samotnú podstatu tejto pikantnej zeleniny.
Odborníci sa zhodujú, že bez účinných opatrení na zmiernenie klimatických zmien môže byť budúcnosť tradičných odrôd čili papričiek ohrozená. To by mohlo mať ďalekosiahle následky nielen pre potravinársky priemysel, ale aj pre zachovanie kulinárskeho dedičstva mnohých kultúr po celom svete.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Bloomberg, iMeteo, FAO