Čiližrút hodnotí: Balkánska reštaurácia funguje v Bratislave už 30 rokov. Ponúka jedlo, aké som tu nečakal

  • „Retro“ podnik ukrýval veľké prekvapenie
  • Ponúka mušle s najnávykovejšou omáčkou
foto-2
Čiližrút/Caffe Restaurant 66
  • „Retro“ podnik ukrýval veľké prekvapenie
  • Ponúka mušle s najnávykovejšou omáčkou

Až tesne pred návštevou nenápadného podniku na Dunajskej 66 – Caffe Restaurant 66 – som si uvedomil, ako málo viem o balkánskej kuchyni a ako zúfalo chýba viac takýchto podnikov v našom hlavnom meste.

Okolo mierne oldschoolového exteriéru v tmavých hnedých farbách som za posledné roky išiel už nespočetnekrát, ale až teraz ma s partiou kamarátov zavialo dovnútra s túžbou okúsiť stredomorské chute a objaviť niečo nové.

Úprimne som nemal príliš veľké očakávania. Čakal som prázdnejší podnik a vlastne o nič viac som si nemyslel. O to väčšie a príjemnejšie bolo moje prekvapenie. Podnik bol okolo 13. hodiny v strede týždňa absolútne plný a moje očakávania zásadne stúpali. Tí ľudia tu predsa nemôžu byť náhodou. A hlavne, tento podnik prečkal doslova všetky úskalia moderných dejín našej krajiny už od roku 1990. To asi nebude náhoda.

Interiér síce nie je najmodernejší, ale zato je veľmi útulný a ukážkovo čistý. Rozdelený je na dve časti. Jednej dominuje barový pult a zopár miest na sedenie, skôr kaviarenského razenia.

Druhá časť je naopak jedálenská s výhľadom do presklenej kuchyne. Tam už na pohľad panuje poriadok a organizácia. Na stole mlynčeky s korením a soľou, žiadne zbytočné letáky a čisté prestieranie. Už tieto detaily sú náznakom, že tu sa to s gastronómiou myslí vážne.

Obsluha veľmi pozorná a čo je extrémne dôležité – usmiata a neuponáhľaná aj napriek absolútnej naplnenosti podniku. Expresne odpratali stôl po predošlom hosťovi, privítali a usadili nás, priniesli lístok a objednali nápoje. Takto jednoduché to je, aby sa hosť cítil dobre od prvého momentu.

Jediné, čo mi trošku chýbalo, bolo upozornenie, že počas obeda budeme na jedlá z lístka čakať trošku dlhšie – trvalo to cca. 40 minút. Ale výsledok všetko vynahradil. Reštaurácia má srbského majiteľa a v lístku je to cítiť. Ponuka je výrazne stredomorská, prevažne balkánska s výrazným talianskym influensom.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Lístok je rozdelený do niekoľkých kategórií jedál. Nájdeš tu predjedlá, polievky, pastu a risotto, špeciality podniku – teda najmä tie stredomorské, grilované jedlá, ryby a morské plody, prílohy a zeleninu a dezerty. Dáš si tu jahňa v hlinenom pekáči, špecialitu podniku – polievku z viacerých druhov rýb a morských plodov, ktorú varia iba v piatky na čerstvo a do vypredania. Nechýbajú čorba, sarma, pleskavica či čevapčiči.

Denne čerstvé ryby ako pražma či morský vlk, ale aj morské plody ako chobotnica, kalamáre, mušle či krevety. Všetko výhradne čerstvé a chladené. Tento prístup sa mi veľmi páči. Pridáš si ajvar, pečené papriky či domácu focacciu, pohár talianskeho vína a užívaš si chute – na tie si tu rozhodne dávajú pozor. Všetky jedlá, ktoré som mal možnosť jesť, boli dokonalo ochutené a plné výrazných chutí.

Caffe Restaurant 66 je balkánsky unikát, ktorý stojí za návštevu

Na začiatok som ochutnal typickú polievku z tejto oblasti – čorbu. Receptov a dohadov o pôvode je asi toľko ako u nás na kapustnicu. Takže baviť sa o tom, čo má obsahovať, ako má vyzerať a chutiť, by bolo asi zbytočné. Základ je vývar, mäso a výrazná chuť. Všetkých týchto zložiek tu bolo neúrekom. Hustá, krémová konzistencia, výborné dochutenie a veľké kusy absolútne jemného teľacieho mäsa. Ťažko si v chladný sychravý deň predstaviť niečo lepšie.

Ďalšia prišla na rad pleskavica. Možno je to nesprávna info, ale pokiaľ viem, tak názov je od plieskania. Placka z mletého mäsa sa plieska do nádoby, aby sa vytlačil vzduch a dosiahla sa hutná, nerozpadávajúca sa konzistencia. A presne to tu dostaneš. Do ružova prepečené mäso. Ultimátna šťavnatosť a extrémne výrazná, mäsová a korenená chuť. Na zjemnenie sa podáva sladkastý ajvar, taký typický pre túto kuchyňu a čerstvá červená cibuľa. Za cenu pod 10 € za 250 g kus dostaneš perfektné jedlo, ktoré ťa bude baviť od prvého až do posledného sústa.

Byť v balkánskej reštaurácii a neochutnať jedlo teľacia sarma, to by asi celkom nešlo. Ide totiž jednak o typické jedlo, a zároveň také blízke našej kuchyni a podobné tradičným holúbkom. Akurát trošku doplnené o stredomorské dochutenie a údené chute. Tie dodávalo prosciutto, ale najmä údené rebrá.

Kapustový list bol plnený mletým hovädzím mäsom a ryžou. Keď sa všetky tieto chute spojili a vytvorili relatívne mastnú a chuťami nabitú omáčku, tak to celé dávalo absolútny zmysel a pri cene 12 € na toto jedlo prídem rád znova.

zdroj: Čiližrút/Caffe Restaurant 66

Čo ma ale bavilo absolútne najviac z celého lístka a zastavilo čas pracovného dňa, boli mušle. Akonáhle sa do úst dostane dokonale uvarená, negumová mušľa, čerstvá domáca focaccia sa ponorí do mrkvovo paradajkovej omáčky, tak sa celé tvoje bytie prenesie na breh mora a ty si budeš užívať „Neznesiteľnú ľahkosť bytia“ ako v románe od Milana Kunderu.

Tú omáčku si viem predstaviť ako samostatné jedlo servírované v opulentnej striebornej mise v trojhviezdičkovej reštaurácii na francúzskej riviére ako vrchol hedonistického večera. Áno, taká dobrá je.

Na záver sa žiada dezert a očakával by som niečo typické, lepkavé a sladké. To tu, žiaľ, jemne absentuje. Ale ak si dáš palacinky s domácim lekvárom, tak neurobíš chybu. Nečaká ťa priemerné cesto naplnené hypermarketovým lekvárom, ale poriadna, konzistenčne dokonalá palacinka s kyselkavým, výrazným lekvárom. A mne sa to páčilo. Toto miesto rozhodne odporúčam všetkými desiatimi na akúkoľvek príležitosť a budem rád, ak mi dáš vedieť, ako ti chutilo.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá