Čiližrút hodnotí: Banchan na Obchodnej ponúka nadpriemer, a to nielen v ich chuťovo vyladenom jedle
- Kórejské bistro na Obchodnej, nahradilo nové kórejské bistro
- Za vznikom Banchan stoja skúsenosti s výrobou výborného kimchi a „náhoda“
- Kórejské bistro na Obchodnej, nahradilo nové kórejské bistro
- Za vznikom Banchan stoja skúsenosti s výrobou výborného kimchi a „náhoda“
Je to len pár týždňov, čo v čarovnom nádvorí na vrchu Obchodnej, v maličkom priestore otvorila brány kórejská reštaurácia Banchan. Zaujímavé je, že nahradila inú kórejskú reštauráciu Yam Yam, ktorá tu tie svoje zavrela len nedávno.
Náhoda chcela, že partička okolo Ervina, už predtým známeho svojím výborným kimchi, tu bola na obede v jeden z posledných dní Yam Yamu a dozvedeli sa, že majiteľ musí zavrieť prevádzku a odísť naspäť do Kórey. Rýchle rozmyslenie, akcia a je tu Banchan. Ak to nebolo presne takto, tak sa ospravedlňujem, ale kostra udalostí bola približne rovnaká.
Vo dvore obrastenom brečtanom má prevádzka pomerne veľkú a veľmi útulnú a tichú terasu. Vo vnútri je menší priestor, kde nájdeš zopár stolov, maličkú predajňu s produktami, barový pult s banchanmi (vysvetlím neskôr) a otvorenú kuchyňu, kde sa všetko odohráva.
Je celkom pochopiteľné a podľa mňa aj prirodzené, že si tu môžeš kúpiť aj výborné Ervinove produkty po tom, čo ich ochutnáš zakomponované v jedlách či snackoch.
Čo ale zaujme ako úplne prvé, je vysoko nadpriemerne milá obsluha, z ktorej srší nadšenie z práce aj jedla, ktoré ponúkajú. S chuťou ti opíšu a vysvetlia jedlá, koncept aj samotný banchan. Toto vždy tak poteší moju gastromilujúcu dušu, keď vidím takýchto zanietených profesionálov.
A banchan, podľa ktorého je aj prevádzka pomenovaná, sú vlastne maličké snacky, mištičky s dobrotou, ktoré si vyberáš tri ku každému chodu. Rybie koláčiky, štipľavé aj neštipľavé, uhorkový šalát, sezamové reďkovky, kimchi uhorkové, kapustové aj reďkovkové, štipľavé aj jemné cesnakové výhonky či kórejská omeleta. Ja som ochutnal takmer všetky a asi by som ani nehovoril, ktoré sú lepšie, lebo hociktorá stojí za ochutnanie.
Ku každému z jedál v menu máš v cene tri podľa vlastného výberu. Rybie koláčiky sú jemné, mäkké a jemne štipľavé, lepkavé a sladké. Toto ma prekvapilo asi najviac. Kimchi od Erina je už známa značka a aj vo viac či menej pikantnej verzii chutilo vynikajúco. Možno len keby bolo trošku viac šťavnaté a bolo by to dokonalé.
Obzvlášť ma potešili marinované žlté reďkovky, ktoré boli extra chrumkavé a chutili fantasticky. Zaujímavé sú aj cesnakové stonky v jemne pikantnej omáčke. Veď poochutnávaj.
Jedálny lístok ponúka asi 10 jedál – rôzne kombinovateľné v mäsovej aj tofu, či zeleninovej podobe. Ochutnal som 3 z nich a prezradím to hneď – budeš sa chcieť často vracať. Bibimbap je asi jedna z najznámejších kórejských špecialít známa už aj nám Slovákom.
Ide o mix ryže, proteínu a kopec čerstvej zeleniny. Na výber máš čisto zeleninovú, s tofu alebo, tak ako ja, s klasickou zmesou mletého a výborne ochuteného bravčového a hovädzieho.
Inak, bravčové je pre Kóreu pomerne bežné a určite sa sem hodí. Pridaj tekuté vajíčko a voliteľnú pikantnú omáčku a je to nebo. Najmä, keď si to ako ja celé zmiešaš do jednej farbami a chuťami nabitej hmoty a užívaš. Cena 11,9 €.
Bulgogi, teda marinované a opečené plátky hovädzieho mäsa, je nesmierne voňavo ochutené a len krátko osmahnuté so skvelo dochutenou vajíčkovou ryžou s mrkvou a kopcom chrumkavej zeleniny. Najväčšími pozitívami bolo mäso, ktoré sa takmer trhalo, a bolo vidno, ako je ružovkavé a výborne ochutené, a ryža, ktorej chuť a šťavnatosť by bolo len ťažké prekonať.
Oceňujem prácu navyše práve s ozvláštnením ryže. Cena 12,9 €.
Jigge, čo je vlastne kimchi polievka s bravčovým mäsom, je jedna z mojich obľúbených kórejských špecialít.
Tu je naozaj výrazná, akurátne kyslá aj pikantná a mäso v nej pôsobí ako lahodné kúsky, ktoré podporujú hry textúr. Čo som k nej nikdy nemal, je miska neochutenej ryže, ktorá je pre mňa výborný nápad a pekne jedlo dopĺňa. Pripapkávaj banchany a užívaj. Cena 12,9 €.
Teším sa za túto druhú skvelú Kóreu v blízkom okolí. Myslím, že každý, kto tu ochutná, bude rovnako ako ja nakazený úsmevmi personálu a chuťami jedla a bude sa veľa vracať. Ešte keby zaradili nejaký jednoduchý a chutný dezertík a bude všetko na poriadku. Odporúčam.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v auguste. Tentokrát v legende slovenského streetfoodu – v Poľnej Kuchyni.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zažijeme chodové degustačné menu si vychutnáme pod stromami na záhrade v Senci párované s krásnymi vínami. Spoznáte miesto, kde je srdce a výrobňa Poľnej kuchyne, a ochutnáte menu šmrncnuté z jednej strany street foodom a z druhej finediningom. V prípade záujmu je možné aj ubytovanie.
Lístkov je obmedzený počet a kúpiť ich môžeš tu.
Budem sa na vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy