Čiližrút hodnotí: Bratislava dostala absolútne nový prírastok, zažiješ ohňostroj skvelých chutí za fajn cenu
- Nádherný interiér plný chutí a vôní za veľmi férové ceny
- Wafle, bagel, ale aj výborné jedlá a nevídane kreatívne zeleninové prílohy
- Nádherný interiér plný chutí a vôní za veľmi férové ceny
- Wafle, bagel, ale aj výborné jedlá a nevídane kreatívne zeleninové prílohy
Meat Town je absolútne nový prírastok na bratislavskej gastroscéne. Obsadil priestor po bývalej zážitkovej reštaurácii Benihana na krásnej Hlbokej ulici. Keďže majitelia sú z oblasti gastra, ale aj architektúry, tak nie divu, že to, čo zaujme už na prvý pohľad, je citlivo upravený exteriér a veľmi pôsobivý interiér.
Pritom nejde o nič okázalé, naopak celý je ladený v príjemnom severskom štýle, ale s tuzemskou pohodlnosťou a útulnosťou a veľmi citlivo presvetlený a doladený doplnkami.
Pekný detail je aj otvorená vinotéka. Takto dotiahnuté prostredie sa nevidí veľmi často. Maličký nedostatok je absencia vešiakov na kabáty – verím, že to je len dočasné. Ja som za posledné týždne absolvoval asi 4 návštevy, aby som si vytvoril celkový obraz, tak sa to pokúsim zhrnúť s plusmi aj zopár postrehmi a možnosťami na zlepšenie.
Dôležité ale je, že rovnaká pozornosť sa tu venovala aj trom ďalším dôležitým pilierom dobrej prevádzky, kam sa budeš chcieť vracať – jedlo, pitie, servis.
Za jedlom, jeho kvalitou, zostavením lístka a jedál je cítiť skúseného a kreatívneho šéfkuchára. Minimum surovín, známe chute, ale veľmi citlivo a hravo presunuté do súčasnej doby. Toto by mohlo baviť od babičky cez bábätko až po hipstera, ktorí majú jedno spoločné – lásku k poctivej robote a dobrej chuti.
Za tvorbou vínnej karty stojí jeden z najuznávanejších someliérov Tomáš Šajgal a je to vidno. Karta nie je nijako okázalá, ale každé víno má svoj príbeh, je zaujímavé a živé. Ceny okolo 3 € za pohár a 30 € za fľašu kvalitného vína sú viac než fér. A hlavne výborne pasuje k jedlám.
Tu ale treba povedať, že by si mali toto párovanie a znalosť vín precvičiť tak, aby boli schopní ti poradiť s výberom. To trochu chýbalo. Rovnaká pozornosť bola venovaná aj nápojom, výberu gin tonicov, ale aj limonádam. Obzvlášť odporúčam malinovú s tymianom. Jediné obrovské mínus je výber piva. Bažant do reštaurácie zameranej na kvalitu a chute prosto nepatrí.
Čo veľmi chválim, tak hneď od prvého dňa boli na pľaci dvaja čašníci, čo im umožňovalo sa venovať hosťom. Že je to tá najlepšia možná cesta, sa mi potvrdilo pri jednej z návštev, keď bol čašník sám a bolo to na kvalite aj rýchlosti servisu cítiť. Čo je pre mňa veľmi dôležité v takýchto situáciách, je sebareflexia a pokora, ktorá tu, našťastie, nechýbala. Dokonca odvtedy prijali ďalšieho zamestnanca, aby sa to neopakovalo. Za mňa veľké plus.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Poďme sa ale pozrieť na to najpodstatnejšie. Na jedlo. Lístok je pomerne stručný, ale pestrý, v zásade rozdelený do 4 sekcií. Všetky suroviny, ktoré sú v lístku, sú našim končinám a chuťovým pohárikom známe. To je, myslím, to, na čo táto reštaurácia vsádza. Ponúknuť ti veci, ktoré poznáš, ale v trošku inej úprave a prezentácii – nič prečačkané, ale zároveň na prvý pohľad sympatické a chutné.
To chce um a veľkú chuť robiť veci správne. 6 dní v týždni, od utorka do nedele od raňajok, cez obedy až po večeru s vínom. Zaujímavý je tu koncept, kde si hosť k hlavným jedlám sám vyberá dvojicu príloh, ktoré sú vlastne samy osebe malými chutnými jedlami a zábavne dolaďujú celkový dojem z jedla.
Toto vlastne kombinuje kreatívnou prílohou doladené jedlo s možnosťou vybrať si na čo mám chuť. Tak jednoduché, berie si to najlepšie z oboch a prináša niečo pre mňa úplne nové.
Signature kuchyne sú bagle, ktoré si tu sami pečú. A sú fakt výborné. Správna konzistencia a výborné suroviny tvoria aj v takto jednoduchom jedle dokonalý celok.
Či si ho dáš na raňajky, menší obed, alebo k poháru vína. BMT bagel, teda slanina, meat town majonéza a omeleta je pre mňa top choice na raňajky a dokonca mi v ňom nevadila ani paradajka, ktorú v burgroch a bageloch veľmi nemusím. Výborný bagel je aj so syrom halloumi, ktorého konzistenciu proste milujem.
Ďalšia sekcia sú wafle. Chrumkavé a zároveň nadýchané cesto je veľký základ. Na raňajky, či obed si ich dáš na sladko, alebo aj na slano. Mal som možnosť skúsiť ich s roastbeefom, ktorý bol výborne kombinovaný so smotanovou penou a holandskou omáčkou. Dať do peny riadnu dávku chrenu a použiť trošku ostrejší a vyzretejší cheddar, bolo by to dokonalé.
Sladká wafla s tymianovým medom a kyselkavou ovocnou omáčkou (nie, nemusí byť všade Nutela) je ideálnym štartom do ťažkého dňa, najlepšie aj s pomerne kvalitným cappucinom.
Tretia sekcia sú obedové bowly. Môj v zásade obľúbený obedový vynález. Čo môže byť na obed lepšie, ako miska plná dobrôt a rôznych chutí. To si doma neurobíš. Tu sú pomerne veľké, extrémne chutné a za veľmi priemernú cenu cca 9 €. Napríklad so šťavnatým grilovaným kuraťom s dokonalou ryžou, výborne ochuteným šalátom, brokolicou, mandľami a pečeným fenyklom. Chýbala len troška soli.
Alebo vegetariánsky s pečeným karfiolom, pohánkou a brokolicou. Je to síce jedno z mála bezmäsitých jedál, ale ukazuje, že tento kuchár má vysoký zeleninový potenciál. Cítiť to aj vo vymakaných prílohách k hlavným chodom. Ak si k bowlu dáš aj marhuľovo-habanero omáčku, tak si odnesieš naozaj zapamätateľný zážitok. Tá sa im fakt podarila.
Vrcholom sú „večerové“ jedlá, ktoré si, samozrejme, vieš dať aj cez obed. Tri druhy vyzretých steakov – sviečková, ribeye s maslom a flank, porchetta, kura a karfiol. Znie to mega jednoducho. Ale po spárovaní s dvojicou príloh je to geniálne jednoduchý výber.
Za mňa jednoznačne ponuke kraľuje porchetta – talianskom inšpirovaný rolovaný bôčik s bylinkami a chrumkavou kôrkou. Neuveriteľná chuť, rôzne textúry, akurátna mastnosť. A cena? 10 €.
Odporúčam s tymiánovo-cesnakovými pečenými zemiakmi a brokolicou so salsou a mandľami. Ak by zemiaky boli troška na menšie kocky, aby boli chrumkavejšie, tak toto bude dokonalé kombo. Neboj sa zjesť z brokolice aj hlúbik. Je naozaj dobrý a šetríme tým odpad.
Kuracie prsia. Tak zaznávané a podceňované. A tu? Jeden z vrcholov lístka. Absolútne šťavnaté, voňavé a s chrumkavou kožou. Toto by sa malo školiť, aby sme si tento chutný kus mäsa z kvalitnej hydiny mohli viac vážiť. Na jedle je ale najvýraznejšia priam geniálna omáčka.
Krém z hrubozrnnej horčice s estragónom. Najprv krémová textúra, potom pochopíš horčicu a nakoniec sa prihovorí šeptom estragón a jeho nezameniteľná chuť. Koncert. Takú zaujímavú a chutnú omáčku si len tak niekde nedáš. Veľký klobúk dole. Cena 10 €.
Za veľmi férovú cenu, vzhľadom na to, že ide o kvalitné a vyzreté mäso, si tu dáš asi najlepší steak v nesteakovej reštike. Napríklad 250 g ribeye steak, ktorý zrel dry age minimálne 30 dní za cenu 30 € je na Bratislavu výborné. Veď si ho nedávaš každý deň. Má to byť skôr sviatok. A tu veru je.
Príde ti krásny kus mäsa položený elegantne na hutnej tmavej omáčke. Odkrojíš a zbadáš dokonalé prepečenie medium rare od okraja po okraj. Namočíš do omáčky, vložíš do úst a zacítiš extrémne výraznú hovädziu chuť a maslovo jemné mäso.
Detail navyše sú chrumkavé fritované kapary. O tomto sa tak dobre píše. Priobjednaj si jednu z najlepších príloh, aké momentálne poznám – pečený šalát s pórovou emulziou a chrumkavou cibuľou a užívaj moment.
Toto miesto rozhodne odporúčam a ide pre mňa o jeden z najprekvapujúcejších objavov roka 2022. Zájdi si sem na rande, s kamošmi alebo na biznis míting a daj mi vedieť svoj názor. Reštaurácii prajem, aby si udržala počiatočné nadšenie, vychytala počiatočné chybičky a detaily a aby nás čo najdlhšie tešila výbornými jedlami a kvalitným servisom. Salut.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.
Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.
Gastro tip: Kačacie hody sa dajú zažiť aj úplne inak. Ako? Poď s Čiližrútom skúsiť 6-chodové degustačné menu v už kultovom bistre OTTO. Farmárska kačka sa spracuje od jazyka až po chvost bezo zvyšku. Tu sa však pohrá s menej používanými časťami a spôsobmi úprav. Napárujú sa rôzne nápoje a servírovať sa bude kopec debát a zábavy. Poď to zažiť. Lístky zoženieš tu.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy