Čiližrút hodnotí: Bratislava môže byť hrdá na podnik hodný aj Paríža. Ich nový projekt je veľkou inšpiráciou

  • Malý kúsok príjemného Paríža so skvelou kuchyňou na Krížnej
  • Obrovská chuť robiť veci inak a pomáhať gastru aj mladým ľuďom v ňom
Čiližrút hodnotí: Colette
Čiližrút/Colette
  • Malý kúsok príjemného Paríža so skvelou kuchyňou na Krížnej
  • Obrovská chuť robiť veci inak a pomáhať gastru aj mladým ľuďom v ňom

Colette je jedno z mála miest s francúzskou kuchyňou v Bratislave. Pre mňa ide o taký malý kúsok moderného Paríža s veľkým srdcom a vášňou v širšom centre Bratislavy.

Aj vďaka Colette Krížna ulica opäť ožíva a vkráda sa do nej kvalitná gastronómia, svetlo a život. Menší priestor s dominantným drevom, neustále pulzujúcou atmosférou, obrovským barom, usmiatym personálom, nádhernými vôňami, obrovským nápisom Colette a až umelecky pôsobiacim červeným neónom nad otvorenou kuchyňou.

Toto všetko evokuje moderné pulzujúce bistro v centre Paríža. Prečo? Neviem, ale je to tak, a ak neveríš, bež sa tam pozrieť.

Majitelia Miška a Anthony sú pre mňa neskutočne inšpiratívne turbomyši. Jednak fantasticky zabehli podnik otvorený počas covidu, ale ešte aj stíhajú piecť, robiť cateringy či vymýšľať najrôznejšie možné akcie aj na podporu gastra, ktoré tak milujú.

A to všetko s úsmevom na tvári, vášňou a chuťou makať. Na sebe, na bistre, na spokojnosti zákazníka. Miška sa venuje akciám, servisu, pekárenskej časti – ich madlenky sú už preslávené a silno odporúčam ochutnať.

Anthony dohliada na kuchyňu, a čo extrémne oceňujem, je fakt, že v poslednej dobe sa posunul vpred výberom vín. Momentálne tu nájdeš kopec francúzskych aj naturálnych a bio vín, rôzne špeciály a všetko s veľkou chuťou a príbehom.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Kuchyni kraľuje brutálne talentovaný Zoli, s ktorým som mal príležitosť už párkrát pokecať, a páči sa mi, ako uvažuje o modernej francúzskej kuchyni.

Trochu odľahčenej, stále však rafinovanej, sexi a hlavne, a to je aj ich motto, všetko musí byť s prepáčením „tasty as fu*k“. Takže žiadne jemné dochucovanie či dosáľanie ponechané na hosťa tu nečakaj.

Všetko je plnochutné, hravé a dochutené až na hranu. Všetko sú jedlá zo surovín blízkych francúzskej kuchyni a ich klasikám, ale prenesené do súčasnosti s kusom chutnej zábavnosti zo Zoliho hlavy.

Čiližrút hodnotí: Colette

Ochutnať sa mi podarilo hneď viacero jedál, ktoré na mňa zanechali naozaj pozitívny dojem. Tatarák bol netradične krájaný na kocky, čo mi veľmi vyhovovalo a kombinácia s chrumkavým kváskovým chlebom s prepáleným maslom, pecorinom, marinovanou cibuľou a bazalkovým chipsom z neho naozaj robil jeden z najlepších v hre.

Cena bola 15,9 €, ale porcia 200 g veľkosti hlavného jedla, prípadne ako sharing pre dvoch. Terina z foie gras bola dokonalá. Lepšiu som nejedol, a to patrí medzi moje obľúbené jedlá.

Zaujímavé na nej boli aj kombinácia s kávovými praliné a chrumkavým ružovým korením, ktoré ju naozaj výrazne odlišovali a posúvali o level inde. Osobne by som vynechal preliatie medom, ktoré pre mňa už bolo trošku príliš. Cena 18,5 € a tiež v pohode ako predjedlo pre dvoch.

To, čo si ale asi v Bratislave nedáš nikde inde, sú slimáky. Teda také tie mrazenopolotovarové v keramickej miske s dierkami áno. Ale takéto celé aj s ulitou veľmi nie.

zdroj: Čiližrút/Colette

Fantastická chuť, veľa masla a byliniek, kvásková bageta a kopec srandy pri snahe o ich uchopenie kliešťami. Odporúčam. Cena 14,9 €.

Asi najväčším zážitkom a prekvapením bol signature dish – jahňací bourguignon. Medzi plátmi domácej pasty bolo dokonale udusené jahňa na víne a zelenine kombinované s olivami a pecorinom. Na vrchu chrumkavé korenené zemiaky s výraznou citrónovou arómou. Absolútna explózia chutí a textúr, ktorá ma neprestáva baviť ani po opakovanom ochutnaní. Cena 17,5 €.

Za ochutnanie určite stoja aj pre Francúzsko také typické mušle podávané s výbornými domácimi hranolkami a citrusovou majonézou. Pridaj biele víno, zatvor oči a si na riviére. Cena 16,9 €.

zdroj: Čiližrút/Colette

Mňa vždy zaujme každý týždeň meniaci sa špeciál, čo bola v tomto prípade najlepšia bouillabaisse, akú som jedol. Tak hustá, plná morských plodov, vypraženej krevety a tak nabombovaná chuťami, že mi bolo úprimne ľúto, že nie je na stálom menu a ja budem pozorne sledovať, kedy sa v ponuke opätovne vyskytne.

No a hriechom by bolo vynechať hriešne dobré palacinky ako variáciu na klasické Suzette, do ktorých som sa zamiloval. Zrolovaná palacinka s dávkou krému, vône pomarančov v karameli, kyselkavá zmrzlina zo smotany, zaflambované pomarančovým silným likérom doplnené usušenou chrumkavou palacinkou. Uf. Cena 8,9 €.

zdroj: Čiližrút/Colette

Next Chef

Okrem všetkého spomenutého sa dvojica majiteľov rozhodla začať s nádherným projektom Next Chef. Myšlienka je podporiť mladých ľudí, ktorí študujú stredné odborné školy, aby zostali v gastre, a najmä, aby zostali v gastre na Slovensku.

Študenti dostali možnosť sa prihlásiť do súťaže, kde v rámci dvoch kôl bude jeden z nich víťazom, ale všetci získajú nezabudnuteľnú skúsenosť variť v profi kuchyni práve Colette pod dohľadom ich šéfkuchára.

Zažiť stres, súťažiť a vidieť gastro zas z inej perspektívy. Práve teraz sa uskutočnilo prvé kolo, do ktorého sa prihlásilo 18 mladých ľudí z Hotelovej akadémie Mikovíniho.

Z nich boli vybraní 4, ktorí postúpili do semifinále – @vanes._17, @cooking_by_simon, @_samino34, a @kristian.simek_, kde v priebehu 1,5 hodiny mali uvariť predjedlo na tému cvikla a zemiak. Ja som mal možnosť a česť byť členom poroty a vidieť týchto inšpiratívnych mladých ľudí naživo.

Sledovať, ako v už mladom veku nad jedlom premýšľajú, kombinujú chute, moderné techniky a plánujú plating. Neuveriteľný zážitok.

Dvaja z nich postúpili do finále, kde mali za úlohu pripraviť za dve hodiny hlavné jedlo. Určiť víťaza nebolo jednoduché, pretože obaja odviedli nielen na svoj vek obrovský kus práce.

Nakoniec sa stal víťazom Samo, ktorý uvaril panenku plnenú kuriatkami a čili, grilovanú zeleninu s bylinkami a skvostnú parmezánovo-mäsovú omáčku posypanú pečenými mandľami.

Perfektne chuťovo zladené jedlo, jemný kick čili a pekná prezentácia. Jeho výhrou je nádherný japonský šéfkuchársky nôž a hlavne zaradenie jeho receptu po drobných úpravách na týždeň ako špeciál v tejto reštaurácii.

Príliš cukru a lásky v tomto článku? Možno. Ale ja píšem sám za seba a práve teraz to takto cítim, a teda aj píšem. A hlavne práve tieto pocity mám, keď jem v tomto malom, chuťami a atmosférou nabitom bistre, debatujem so spoločnosťou a pijem pohár výborného vína.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá