Čiližrút hodnotí: Bratislavský podnik, v ktorom sa všetci usmievajú, ukrýva čaro v podzemí
- Plnený pagáč je geniálny nápad
- Výberová káva, naturálne vína, vlastná pekáreň aj denne zaujímavé polievky
- Plnený pagáč je geniálny nápad
- Výberová káva, naturálne vína, vlastná pekáreň aj denne zaujímavé polievky
Café Opera založili dvaja manželia so skúsenosťami z dnes už nefungujúcej Berlínky. Jej budúcnosť je kvôli rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie otázna.
Išli iným smerom než je súčasný specialty coffee trend, teda málo miest na sedenie a rýchla obrátka ľudí berúcich si kávu či koláč so sebou, prípadne ktorí si len krátko posedia. Aj tento prístup je, samozrejme, úplne v poriadku.
Každé mesto si ale zaslúži aj kaviarenské bistro, kde sa chceš zdržať aj celé hodiny. Tu si teda zvolili koncept udržania zákazníka vo vnútri čo najdlhšie. No ale k tomu treba komfort a ponuku, vhodne prispôsobenú. Na to už len káva a koláč stačiť nebude.
Preto sa majitelia rozhodli priestor po bývalých pobočkách bánk zrekonštruovať a prispôsobiť ho maximálnemu pohodliu zákazníka a možnosti si čo najväčšiu časť ponuky pripravovať sami. Na prízemí je veľká priestranná miestnosť s barom, vitrínou a miestami na sedenie.
Je tu aj malý obchodík s vlastnými produktami, olejmi, kozmetikou, kávou či remeselnými vínami. Ďalšia časť je s pohodlnými kreslami, nechýba samostatný salónik ani krásna veľká terasa s výhľadom na Hviezdko. Tá je pod stromami, takže v lete to bude dobrý únik pred slnkom. Priestor je doladený umením, ako aj fotkami majiteľa v suteréne, ktoré stoja za pozretie.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Najväčšie čaro sa ukrýva v podzemí. Okrem toaliet je tu totiž aj kuchyňa. No a tu sa dejú všetky čary okrem samotnej kávy. Varia sa tu denné polievky, pečú chleby, pagáče, toastový chlieb a pomerne veľké množstvo koláčov.
Počul som, že pri niektorých z nich, ako napríklad pri kysnutých cestách, sa receptúry konzultujú aj s tými najpovolanejšími – s babičkami. Tak som sa rozhodol ochutnať čo najviac z ich ponuky a zistiť, aká je chuť a kvalita.
Ako prvé je vždy stretnutie s obsluhou a prvý dojem. To je jedna z vecí, ktoré tu fungujú fantasticky. Všetci sa usmievajú a tak nejak sympaticky mi je na prvý pohľad jasné jedno – nevedia sa dočkať, ako zákazníkovi, ktorý o to prejaví záujem, ukážu, čo a ako pripravujú, aké suroviny používajú, aká je práve na mlynčeku káva a čo mu dnes môžu ponúknuť.
Každý deň je počas obedov k dispozícii jedna, prevažne krémová, polievka. Zo slaného sú to pagáče, sendviče či quiche – všetko vlastnej výroby. Nechýbajú croisanty, koláče, torty a zákusky. Tak som začal ochutnávať.
Ako prvé denná polievka. Mali zrovna cícerový krém s kozím syrom, čo je kombinácia, ktorú som zatiaľ nejedol a trošku som sa jej obával. Ako prvý ma zaujal servis. Polievka prišla v miske, na ktorej boli vtipne urobené tri výrezy. Jeden na polievku, jeden na krutóny a posledný perfektne pasoval na pohár dobrého vína.
Do polievok sa tu často používa víno, a preto sa k nej výborne hodí. Jedlo bolo krásne naaranžované, veľké kusy syra. Musím povedať, že kombinácia vína, cíceru, smotany, syra a krutónov ma veľmi príjemne prekvapila. Navyše krutóny robia z vlastných toastových chlebov.
Kedysi ma ešte Jaroslav Žídek učil, že najlepšie krutóny sú práve z toastového chleba, musia byť dochutené a perfektne upečené do chrumkava. Toto všetko spĺňali na 100 %. Za cenu 4,5 € výborný ľahký obed.
Tunajšie pagáče sú asi najgeniálnejší streetfoodový nápad poslednej doby, a zároveň sú extrémne chutné aj fotogenické. Ako nám nemohlo už dávnejšie napadnúť použiť ako náhradu žemle niečo také typické ako pagáč. Rozkrojiť, naplniť niečím hravým a mňam. Mäsová verzia je plnená akoby plnkou z kuraťa s údenou krkovičkou.
Hravosť a kyslosť dodávajú nakladaná cibuľa a uhorky a pikantnosť ich vlastná hrubozrnná horčica. Vegetariánska verzia je o kombinácii zemitej chuti chrumkavej cvikly, pikantnosti bryndze a chrenu a návykovej sladkej chuti karamelizovaných jabĺk s cibuľou. Za tento naložený kus jedla zaplatíš férových 6,5 €.
Asi najviac ma prekvapilo to najobyčajnejšie a najjednoduchšie. Obložený sendvič. Základ je jemne opečený domáci toastový chlieb. Už tá opečenosť tomu dáva tvár.
Kvalitná šunka a výrazná tymianová omáčka na báze majonézy dodáva grády. Čo je ale absolútny gamechanger, sú paradajky marinované v rozmarínovom sirupe. Priznám sa, že už dávno som nemal taký ten pocit, že sa do niečoho zahryznem a zrazu sa zastaví svet okolo mňa a ja vnímam len chuť. A tu sa to stalo. Viac nepoviem.
Ako dezert som si dal zostarnuté croissanty. Áno, dali by sa vyhodiť. Ale dá sa z nich urobiť aj dokonalý dezert. Namočiť v mlieku, vyrobiť niečo ako žemľovku, zasypať mandľami a preliať vlastnoručne vyrobeným čerešňovým sirupom. Absolútne food porno.
Alebo moravský koláč. Vždy ma štve, že sa neviem rozhodnúť, či chcem orechový, tvarohový alebo lekvárovo-makový. Ten tunajší má všetko naraz. And I like it. Toto je miesto, kde sa chceš zastaviť a užiť si všetko, čo ponúkajú. Odporúčam.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách.
Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy