Čiližrút hodnotí: Bratislavský podnik, v ktorom sa všetci usmievajú, ukrýva čaro v podzemí

  • Plnený pagáč je geniálny nápad
  • Výberová káva, naturálne vína, vlastná pekáreň aj denne zaujímavé polievky
Čiližrút/Café Opera
  • Plnený pagáč je geniálny nápad
  • Výberová káva, naturálne vína, vlastná pekáreň aj denne zaujímavé polievky

Café Opera založili dvaja manželia so skúsenosťami z dnes už nefungujúcej Berlínky. Jej budúcnosť je kvôli rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie otázna.

Išli iným smerom než je súčasný specialty coffee trend, teda málo miest na sedenie a rýchla obrátka ľudí berúcich si kávu či koláč so sebou, prípadne ktorí si len krátko posedia. Aj tento prístup je, samozrejme, úplne v poriadku.

Každé mesto si ale zaslúži aj kaviarenské bistro, kde sa chceš zdržať aj celé hodiny. Tu si teda zvolili koncept udržania zákazníka vo vnútri čo najdlhšie. No ale k tomu treba komfort a ponuku, vhodne prispôsobenú. Na to už len káva a koláč stačiť nebude.

Preto sa majitelia rozhodli priestor po bývalých pobočkách bánk zrekonštruovať a prispôsobiť ho maximálnemu pohodliu zákazníka a možnosti si čo najväčšiu časť ponuky pripravovať sami. Na prízemí je veľká priestranná miestnosť s barom, vitrínou a miestami na sedenie.

Je tu aj malý obchodík s vlastnými produktami, olejmi, kozmetikou, kávou či remeselnými vínami. Ďalšia časť je s pohodlnými kreslami, nechýba samostatný salónik ani krásna veľká terasa s výhľadom na Hviezdko. Tá je pod stromami, takže v lete to bude dobrý únik pred slnkom. Priestor je doladený umením, ako aj fotkami majiteľa v suteréne, ktoré stoja za pozretie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Najväčšie čaro sa ukrýva v podzemí. Okrem toaliet je tu totiž aj kuchyňa. No a tu sa dejú všetky čary okrem samotnej kávy. Varia sa tu denné polievky, pečú chleby, pagáče, toastový chlieb a pomerne veľké množstvo koláčov.

Počul som, že pri niektorých z nich, ako napríklad pri kysnutých cestách, sa receptúry konzultujú aj s tými najpovolanejšími – s babičkami. Tak som sa rozhodol ochutnať čo najviac z ich ponuky a zistiť, aká je chuť a kvalita.

Ako prvé je vždy stretnutie s obsluhou a prvý dojem. To je jedna z vecí, ktoré tu fungujú fantasticky. Všetci sa usmievajú a tak nejak sympaticky mi je na prvý pohľad jasné jedno – nevedia sa dočkať, ako zákazníkovi, ktorý o to prejaví záujem, ukážu, čo a ako pripravujú, aké suroviny používajú, aká je práve na mlynčeku káva a čo mu dnes môžu ponúknuť.

Café Opera, to sú naturálne vína, vlastná pekáreň aj zaujímavé polievky

Každý deň je počas obedov k dispozícii jedna, prevažne krémová, polievka. Zo slaného sú to pagáče, sendviče či quiche – všetko vlastnej výroby. Nechýbajú croisanty, koláče, torty a zákusky. Tak som začal ochutnávať.

Ako prvé denná polievka. Mali zrovna cícerový krém s kozím syrom, čo je kombinácia, ktorú som zatiaľ nejedol a trošku som sa jej obával. Ako prvý ma zaujal servis. Polievka prišla v miske, na ktorej boli vtipne urobené tri výrezy. Jeden na polievku, jeden na krutóny a posledný perfektne pasoval na pohár dobrého vína.

zdroj: Čiližrút/Café Opera

Do polievok sa tu často používa víno, a preto sa k nej výborne hodí. Jedlo bolo krásne naaranžované, veľké kusy syra. Musím povedať, že kombinácia vína, cíceru, smotany, syra a krutónov ma veľmi príjemne prekvapila. Navyše krutóny robia z vlastných toastových chlebov.

Kedysi ma ešte Jaroslav Žídek učil, že najlepšie krutóny sú práve z toastového chleba, musia byť dochutené a perfektne upečené do chrumkava. Toto všetko spĺňali na 100 %. Za cenu 4,5 € výborný ľahký obed.

Tunajšie pagáče sú asi najgeniálnejší streetfoodový nápad poslednej doby, a zároveň sú extrémne chutné aj fotogenické. Ako nám nemohlo už dávnejšie napadnúť použiť ako náhradu žemle niečo také typické ako pagáč. Rozkrojiť, naplniť niečím hravým a mňam. Mäsová verzia je plnená akoby plnkou z kuraťa s údenou krkovičkou.

Hravosť a kyslosť dodávajú nakladaná cibuľa a uhorky a pikantnosť ich vlastná hrubozrnná horčica. Vegetariánska verzia je o kombinácii zemitej chuti chrumkavej cvikly, pikantnosti bryndze a chrenu a návykovej sladkej chuti karamelizovaných jabĺk s cibuľou. Za tento naložený kus jedla zaplatíš férových 6,5 €.

zdroj: Čiližrút/Café Opera

Asi najviac ma prekvapilo to najobyčajnejšie a najjednoduchšie. Obložený sendvič. Základ je jemne opečený domáci toastový chlieb. Už tá opečenosť tomu dáva tvár.

Kvalitná šunka a výrazná tymianová omáčka na báze majonézy dodáva grády. Čo je ale absolútny gamechanger, sú paradajky marinované v rozmarínovom sirupe. Priznám sa, že už dávno som nemal taký ten pocit, že sa do niečoho zahryznem a zrazu sa zastaví svet okolo mňa a ja vnímam len chuť. A tu sa to stalo. Viac nepoviem.

Ako dezert som si dal zostarnuté croissanty. Áno, dali by sa vyhodiť. Ale dá sa z nich urobiť aj dokonalý dezert. Namočiť v mlieku, vyrobiť niečo ako žemľovku, zasypať mandľami a preliať vlastnoručne vyrobeným čerešňovým sirupom. Absolútne food porno.

zdroj: Čiližrút/Café Opera

Alebo moravský koláč. Vždy ma štve, že sa neviem rozhodnúť, či chcem orechový, tvarohový alebo lekvárovo-makový. Ten tunajší má všetko naraz. And I like it. Toto je miesto, kde sa chceš zastaviť a užiť si všetko, čo ponúkajú. Odporúčam.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách.

Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá