Čiližrút hodnotí: Dokázala prežiť najhoršie. Obľúbená krčma s chutným jedlom v Bratislave oslavuje 25 rokov

  • 25 rokov života krčmy medzi pascami na turistov
  • Pivo, klasiky na lístku a čarovný interiér
Cafe Verne
Cafe Verne
  • 25 rokov života krčmy medzi pascami na turistov
  • Pivo, klasiky na lístku a čarovný interiér

Café Verne je už taká stálica na Hviezdoslavovom námestí. Krčma – v tom najlepšom slova zmysle – bude mať už 25 rokov. Prežila pasce na turistov, meniace sa názvy a koncepty prevádzok, rekonštrukcie námestia. A ani trošku sa nezmenila.

V okolí prichádzal fine dining, taliansky influens, morské plody, Ázia na rôzne spôsoby, steakhousy či streed food. Tu bol segedín, guláš, perkelt či špenát. A tak je to pre mňa rozhodne dobre. Potrebujeme miesta, kde sa dá spoľahnúť na klasiku. Každý máme z času na čas chuť na kačku či halušky. Pár podnikov, ktoré ich majú na stálom lístku a v dobrej kvalite, sú rozhodne žiadané aj v centre Bratislavy. 

Presne tak ako pri minulotýždňových návštevách si Verne pamätám aj spred cca. 13 rokov, keď som tu bol naposledy. Krčma taká, ako si to ja predstavujem. Čarovný interiér plný starého nábytku vytvárajúci neodolateľný celok.

Príjemná obsluha, dobré pivo a klasické jedlá. Už keď vojdeš, očarí ťa taká kombinácia nábytku ako u babičky. Usadil som sa do kresla pod krásnou lampou a už tu som cítil kuchyňu. Ale nie v tom nepríjemnom slova zmysle, že sa obávaš, že budeš páchnuť ako prepálený tuk po zvyšok dňa. Práve naopak, taká príjemná teplá vôňa, ktorá mi hovorí, že tu sa chcem najesť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Čo sa týka prvých dojmov, rozhodne veľké plus je, že si ťa všimne každý člen obsluhy a pozdraví. Je to detail, ale ja sa rád cítim v podniku vítaný. Čo mi stále trošku prekáža, je mleté čierne korenie na stole. Je to fakt hrozná vec a nahradiť ho čerstvo mletým nie je nič náročné, ani finančne. A obzvlášť tu, kde, ako som neskôr zistil, je jednou z najväčších devíz, že všetky jedlá, ktoré som tu jedol, sú nekompromisne a fantasticky dochutené. O tom ale neskôr. 

Cafe Verne – krčma s výborným jedlom v srdci starého mesta

Lístok je pomerne rozsiahly. To je skôr na škodu a viem si predstaviť aj to, ako to štve kuchyňu. Len podľa môjho názoru jedlá ako Ryža tuniak, steak z lososa, čierne špagety či 10 ďalších druhov talianskych cestovín sú zbytočné. Ale jedlá ako francúzske zemiaky, segedín, kačka, špenát a podobne sem pasujú ako riť na šerbeľ. Poďme teda virtuálne ochutnať.

Gastro tip: Kačacie hody sa dajú zažiť aj úplne inak. Ako? Poď s Čiližrútom skúsiť 6-chodové degustačné menu v už kultovom bistre OTTO. Farmárska kačka sa spracuje od jazyka až po chvost bezo zvyšku. Tu sa však pohrá s menej používanými časťami a spôsobmi úprav. Napárujú sa rôzne nápoje a servírovať sa bude kopec debát a zábavy. Poď to zažiť. Lístky zoženieš tu.

Čiližrút
zdroj: Čiližrút

Od deviatej ráno si tu môžeš dať raňajky. A opäť, nečakaj avokádové toasty, vajcia Benedikt či pohánkovú kašu. Na to sú iné miesta, a tak to je v poriadku. Tu sú klasické, poctivé raňajky. Vajíčka na tri spôsoby za 4,99 €, alebo kombo kontinentálnych či anglických raňajok za 6,99 €. Ja som jednoznačne vsadil na praženicu.

Obrovský tanier (podľa mňa až zbytočne veľká porcia) veľmi dobre spravených vajíčok s riadnou dávkou masla a cibule. Presne tak, ako to mám rád. Mám len dve výhrady. Červenou paprikou obsypaný okraj taniera je predsa nezmysel. Tá paprika patrí na praženicu a veľmi sa tam hodí. No a klasický neduh – nie veľmi kvalitný a nie veľmi čerstvý chlieb. Keby bol aspoň nasucho opečený, bolo by to top.

denného menu som ochutnal zeleninovú polievku a francúzske zemiaky. Oboje výborne dochutené. Tá polievka bola jemne mastná, slaná, plná kúskov zeleniny. Zemiaky boli, snáď okrem tých od Mäso od Romana a môjho dedka, najlepšie, aké som jedol. Chrumkavé, vláčne, plno vajíčka a smotany a naozaj dobrej klobásy a, samozrejme, kyslá uhorka k nim.

zdroj: Čiližrút/Cafe Verne

Za cenu okolo 7 € si ani neviem predstaviť viac. Ďalší na rad prišiel môj obľúbenec – špenát. Prekvapila konzistencia. Nešlo totiž o bežné pyré, ale výborne spracované listy. Netiekla z nich šťava, boli kompaktné a výborne chutili. Na nich trónilo dokonalé volské oko. Okraje ultimátne pripečené a chrumkavé, ale žĺtok stále krásne tekutý. Skvelá práca. Cena 6,49 € aj so zemiakmi je pri tejto kvalite až šokujúco nízka.

Ak si budeš chcieť dať v Bratislave naozaj autentický a výborný stroganoff, tak toto je to miesto. A pravá sviečkovica ťa vyjde na 7,99 €. Toto jedlo je také jednoduché, no tak prznené. Pritom ide len o kvalitné mäso, huby, uhorky, dijonskú horčicu, vorčester, trošku brandy a šľahačkovú smotanu, prípadne jej kombináciu s kyslou smotanou. A keď sa toto všetko zladí, tak ide o neopakovateľnú chuťovú explóziu. No a to sa tu veru podarilo. Klobúk dole.

Ako dezert úplná klasika. Palacinky. Ale orechovo krémová plnka v nich z nich robila dôstojnú bodku. Aj šľahačka k nim bola umne neosladená, aby len dotvárala textúru jedla. Vynechal by som len čoko polevu. Fakt nie je zákonom nariadené, aby sa každý dezert musel za každú cenu niečím polievať.

Toto miesto rozhodne odporúčam navštíviť. Navyše tu majú dobré pivo. Výborne a za veľmi fér peniaz sa tu naješ. V lete majú dokonca aj charizmatickú terasu pod stromami. Takže ak ti chýbajú klasiky ako od babičky, tak bež na Hviezdko do Cafe Verne.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá