Čiližrút hodnotí: Dvaja kamaráti vedú priamo pod Ďumbierom výnimočný food truck s jedlom, aké by si tu nečakal

  • Mexické tacos s kanadskou vlajkou pod tatranským Ďumbierom
  • Kombinácia mäsa a ananásu, ale Hawai to nie je
taco
Čiližrút/Kanada pod Ďumbierom
  • Mexické tacos s kanadskou vlajkou pod tatranským Ďumbierom
  • Kombinácia mäsa a ananásu, ale Hawai to nie je

Schádzaš z horského priechodu Čertovica, blížiš sa k Mýtu pod Ďumbierom. Naľavo máš zasnežené hory, kopce a aj ten spomínaný Ďumbier – najvyšší vrch Nízkych Tatier. A zrazu popri ceste trikrát za sebou čierna tabuľa s obrovským nápisom TACOS. Vážne? Tacos v Tatrách?

Veď aj v Bratislave sú momentálne tak cca. dve prevádzky, kde si môžeš dať naozaj dobré tacos. No áno. O kúsok ďalej stojí na lúčke odparkovaný výrazne čierny food truck, žltá búdka s pár miestami na sedenie a na nej vejúca kanadská zástava.

Priznávam, už nejaký čas som o tom mieste vedel. Je to jednoducho zjav, a tak sa o ňom, minimálne v gastrokomunite, veľa hovorilo. Navštíviť sa mi ho ale podarilo až teraz, keďže sú otvorení len od štvrtka do soboty.

Takže som zastavil auto na lúčke. Bolo ešte desať minút do otvorenia. Krásne okolie, improvizovaná terasa s rybníkom, slniečko, výhľad na hory. Tak nejak si predstavujem ideálne miesto na mexický street food.

Kanada pod Ďumbierom je slovenský unikát

Vnútri nájdeš pár stolov, veselé farby a výzdobu tak nejak pasujúcu k mexickému miestu. Ja som si to okamžite zamiloval. Okamžite sa ti začne venovať jeden z majiteľov. Stojí vo food trucku, ktorého okienko ústi do miestnosti.

S obrovským nadšením porozpráva ideu podniku a aj čo-to o jedlách. No a prečo mexický street food v strede Slovenska? Odpoveď vlastne nie je až tak komplikovaná.

Dvaja majitelia, kamaráti mali pozemok, na ktorom teraz bistro stojí. Jeden z nich nejaký čas pracoval v Španielsku v mexickej reštaurácii a práve typický street food tejto krajiny mu v našich končinách chýbal. A bolo rozhodnuté, budú sa robiť tacos. Ja hovorím bravo.

Foodie event: Neopakovateľný arabský večer, aký asi na Slovensku nemáš možnosť inde zažiť. Misy s jedlom, brušné tance, libanonské vína a kopec neopakovateľnej zábavy. Stretnutie rodiny, priateľov, ale aj ľudí, ktorým nie je dopriate, to je pravý arabský večer. Zaži ho s nami. V prípade záujmu o vegetariánsky variant to neváhajte uviesť v e-maili po objednávke. Sme na to pripravení. Tešíme sa. Lístky kúpiš tu: tickpo.zoznam.sk

zdroj: Čiližrút

Všetky šaláty, prísady, mäsá aj kukuričné tortilly si robia sami. Nakupujú ale veľa základov, omáčok či iných surovín priamo z Mexika a ono sa to tak nejak odrazí v chuti a sviežosti.

Na porciu dostaneš tri riadne ingredienciami, chuťami, farbami aj šťavami nabité tacosky. Absolútny koncert a pri cene okolo 12 € je to naozaj riadna porcia. Nešetrí sa tu naozaj ničím. Každá náplň sa skladá z nejakého druhu mäsa alebo ryby, k tomu salsa, omáčky, šalát, ovocie… Skrátka nálož.

Ja som ochutnal dva druhy. Absolútna klasika a asi najznámejšie sú tacos al pastor. Ide o kombináciu bravčového a ananásu. A nie, nie je to Hawai. Tu je to dlho sous-vidované bravčové koleno, ktoré je extrémne šťavnaté.

zdroj: Čiližrút/Kanada pod Ďumbierom

K nemu ananás, samozrejme čerstvý, len trošku naložený, šalát, majonéza a chuťová bomba pico de gallo. To je salsa z paradajok, cibule, limetky a koriandru a je veľmi častá v mexickej kuchyni. Ďalším bolo kuracie mole. Je to typická omáčka s čokoládou, v ktorej je kura. Toto taco bolo také ťažšie a výraznejšie. Pekný kontrast.

Ako dezert si daj churros – 5,9 €, čo sú vlastne vypražené tyčinky z cca. šiškového cesta. Sladké, chrumkavé, doplnené o čokoládu. A potom môžeš šťastný a najedený pokračovať na svojej ceste. Nech už smeruje kamkoľvek, odchádzať budeš spokojný.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca. 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku i v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách.

Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitupom sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem iba pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, že písanie vyvážených recenzií, a teda aj tých negatívnych, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov.

Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Najnovšie videá

Trendové videá