Čiližrút hodnotí: Dvojica top šéfkuchárov ti v ich podniku naservíruje vianočku či ruské vajce úplne inak

  • Klasiky ti tu naservírujú v nepoznanom prevedení
  • Dať si môžeš ruské vajce, lúpačku aj španielskeho vtáčika
Čiližrút, Menju
Facebook/MenJu_Reštaurácia, Čiližrút
  • Klasiky ti tu naservírujú v nepoznanom prevedení
  • Dať si môžeš ruské vajce, lúpačku aj španielskeho vtáčika

Je to len pár týždňov, čo reštaurácia Menju otvorila, ale chýry presakovali už trošku skôr. Čím to bolo? Zrejme tým, že za týmto úplne novým konceptom stojí nie jeden, ale hneď dvojica známych a obľúbených šéfkuchárov. A to sa nevidí veľmi často.

Martin Korbelič a Tomáš Sika sú dve silné osobnosti, ktoré na našej scéne dokázali už naozaj veľa a rozhodli sa otvoriť vlastný projekt a priniesť niečo zaujímavé.

Koncept je zameraný na raňajky a obedy, čo časovo umožňuje, aspoň zatiaľ, prítomnosť oboch v kuchyni. Presvetlený čistý interiér, jednoduchý a krátky lístok a vynikajúca obsluha. Toto sú signály dobrého miesta. Čašníčka nás nenútene usadila, vysvetlila myšlienku aj jedlá, poradila víno a prehodila pár slov.

Takto približne by to aj v obedovo zameranej prevádzke malo vyzerať. Na raňajky sa dá prísť už od 7:30, čo ja veľmi oceňujem a stále to nie je v Bratislave štandardom. Vybrať si môžeš z klasík, ako sú vajcia benedikt, chlebík s nátierkou či vo vajíčku, ovsenú kašu alebo ovocnú misku.

Martin Korbelič a Tomáš Sika sú dve silné osobnosti gastronómie, ktoré na scénu priniesli projekt Menju

V duchu ozvláštňovania notoricky známych jedál či surovín si tu dáš aj ruské vajce, či sladké jedlo z lupačky a vianočky. Každé z jedál je ale niečím odlišné, tak aby aj klasické raňajky boli trošku zážitkom. Tu sa pridá chorizo, tam slaný karamel, domáci pribináčik či wasabi alebo fermentovaná zelenina.

Ja som z raňajok ochutnal práve ruské vajce a „french toast“ z lupačky a vianočky. Vajce nieslo samozrejme chuť poznanú z klasického tégliku ako základ, ale celkový dojem z jedla bol prispôsobený reštaurácii, kde sa dvaja kamaráti hrajú so surovinami, textúrami a chuťami. Na parížskom šaláte, samozrejme vlastnej výroby, je položené vajíčko. Úplne perfektne na mäkko uvarené.

Vybrať si môžeš z klasík, ako sú vajcia benedikt, chlebík s nátierkou, či vo vajíčku, ovsenú kašu, alebo ovocnú misku.
zdroj: Čiližrút

Šalát je výborne vychutený a podporený chuťou majonézy z pečených paprík, čo celému jedlu dodáva plnosť a novú chuť. Kúsky nakladaných uhoriek a jemne cesnakové krutóny už len umocňujú chuť jedla. Pre mňa perfektný príklad ako z niečoho úplne obyčajného urobiť neobyčajné a zaujímavé. Cena je 7,9 €.

French toast je už tak nejako raňajková klasika. Často je to ale stále to isté. Brioška vo vajíčku na sladko, javorový sirup a ovocie. Tu ale nastáva zmena. Nosné sú kúsky lupačky a vianočky, ktoré mi z jedla robia krásnu spomienku na detstvo.

Toto je ešte znásobené namočením do domáceho pribináčika, ktorý by sa okamžite mohol predávať ako kelímok so sebou domov a bol by to hit. Dotyk slaného karamelu a kúsky ovocia dotvárajú harmonický celok a garantujem, že toto jedlo si zamiluješ. Jeho cena tu je 6,9 €, čo je za danú porciu a suroviny viac než fér.

Obedový lístok sa bude meniť každý týždeň a sú na ňom slovenské jedlá a suroviny prenesené do súčasnej doby. Kde tu ozvláštnené či doplnené, inde dekonštruované.

Čo ale majú spoločné, je, že všetky sú chuťovo perfektne vyladené. Nie je výnimkou, že na stôl servírujú sami kuchári, čo je sympatické. Cenovo sa jedlá hýbu okolo 5 až 6 € za polievky, predjedlá či dezert a 10 – 15 € za hlavné jedlo.

Každý deň je v ponuke aj dvojchodový špeciál za 16,9 €. Ochutnal som v zásade všetko, keďže som si chcel urobiť dojem. Pri ďalšej návšteve to budú, samozrejme, iné jedlá, ale skúsim priblížiť aspoň myšlienku jedál a chutí, ktoré sa tu na obed budú podávať. Ako polievka bol krém z pečených zemiakov s marinovaným lososom.

Predjedlom na lístku bola cvikla s kozím syrom.
zdroj: Čiližrút

Losos perfektný, ale čo bolo na tomto jedle zaujímavé, bola silná chuť pečených zemiakov s rascou. Pekný príklad, ako jedlo priblíži niečo úplne tradičné, no v úplne inej podobe.

Predjedlom na lístku bola cvikla s kozím syrom. Dá sa vôbec takto prefláknuté jedlo niekam posúvať a oživiť? No dá. Z naozaj dobrého tvarohu urobiť penu, pridať opečené a veľmi výrazné vlašské orechy a troška chrenu. Žiadna rocket science, ale funguje to výborne.

Čiližrút
zdroj: Čiližrút

Španielsky vtáčik, jedlo, na ktoré som sa tešil najviac, ma posadilo, takpovediac, na zadok. Dokonalé mäso nerozvarené do blba, hutná omáčka, panceta a pošírované vajíčko, pickles. Ja nemám rád, keď je vtáčik zabalený a suroviny v ňom sú buď nedovarené, alebo rozvarené. Nedáva mi to zmysel.

Španielsky vtáčik, jedlo, na ktoré som sa tešil najviac, ma posadilo, takpovediac, na zadok.
zdroj: Čiližrút

Takto sa posúva klasika do 21. storočia s maximálnym rešpektom k surovine. Kura s hríbovou omáčkou a tekvicovými ňokmi hralo silnými chuťami a krémovosťou. Nebolo ani trošku vysušené a zábavnosť mu pridávali kúsky sušenej slivky. Možno odvážne k hubám a smotane a nemusí sadnúť každému. Ale nápad sa rozhodne cení.

Vrchol bol pre mňa kačacia kroketa. Inak už kačku jesť asi ani nepotrebujem. Toto je čisto subjektívny názor, ale cez obed sa nechcem hrať s kosťami, naháňať mäso, prípadne byť sklamaný z nechrumkavej kože.

Tu išlo o vysmažené krokety plné šťavnatej trhanej kačky. Tento kontrast textúr ma zaujal najviac. Položené na červenej kapuste akurát sladkej a kyslej, doplnenej pečenou cviklou. Troška chrenovej peny k tomu a na obed to bohato stačí.

Odporúčam nevynechať dezert. Tu sa ide na úplne klasiky, ako šúľance, štrúdle alebo tvarohové knedličky, ktoré som mal možnosť ochutnať ja. Intenzívne tvarohové, ani tvrdé, ani príliš mäkké, karamel, slivková omáčka a chrumkavá posýpka boli výborným zakončením obeda.

Keď som sa dozvedel, že títo dvaja kuchári spolu otvoria reštauráciu, začal som sa tešiť ako dieťa na Vianoce. Obaja sú vzorom budovania mena, makania a symbolom pochopenia gastronómie, ktorých prácu sledujem už roky.

@menju_restauracia vitaj v Bratislave. Priznám sa ale, že pred prvou návštevou som mal strach z vlastných, extrémne vysokých očakávaní. A teraz som rád, sklamanie neprišlo, realita dokonca prevýšila očakávania. A ukázalo sa, že ešte stále je na gastro scénu čo priniesť.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá