Čiližrút hodnotí: Ich bistro sa stalo bratislavským „lovebrandom“. Nechýba rožok s maslom a medom a našľahané kakao

  • Dvaja kamaráti vybudovali za rok permanentne plné bistro, ktoré sa stáva „love brandom“
  • Jedny z najlepších obedov v Bratislave a raňajky, od ktorých budeš závislý
Čiližrút/Bistro 24
  • Dvaja kamaráti vybudovali za rok permanentne plné bistro, ktoré sa stáva „love brandom“
  • Jedny z najlepších obedov v Bratislave a raňajky, od ktorých budeš závislý

Bistro 24 založili pred niečo viac ako rokom dvaja kamaráti Jakub Ptačin z reklamnej brandže a Lukáš Kojdiak, kuchár, ktorý sa práve vrátil z Nemecka.

Našli dieru na trhu a dnes vedú už takmer kultové bistro na Štefánikovej ulici v Bratislave. Jakubovi chýbalo miesto, kde by si mohol v okolí dať výborné celodenné raňajky a klasický, ale poctivo uvarený obed.

Lukáš bol presne tá osoba, ktorá by mohla toto priniesť a stať sa neodmysliteľnou tvárou takéhoto miesta. A po roku fungovania je jasné, že sa to podarilo. Ukazuje to neustále plné bistro a spokojné tváre zákazníkov.

Vsadili totiž na pár jednoduchých vecí. Prvou z nich je poloha. Kúsok od hlavnej vlakovej stanice je vysoký pohyb ľudí a kopec kancelárií, a teda potenciálnych zákazníkov.

Druhou je jednoduchý vizuál bistra a interiér, ktorý síce nie je výkvetom práce architektov s ašpiráciou na cenu za design, ale je funkčný a normálny. Toto slovo je pri love brande, akým sa pomaly, ale isto Bistro 24 stáva, veľmi dôležité. Miesto, kam chceš ísť kedykoľvek s cieľom dobre sa najesť.

Ďalšou je jedlo. Ponuka je pomerne jednoduchá a tvorená jedlami, ktoré sú každému notoricky známe. Ale sú s obrovskou láskou a chuťou uvarené, dochutené a v tej najjednoduchšej podobe podávané.

No a poslednou, ale vôbec nie čo sa týka dôležitosti, je personál. Na čele s vždy usmiatym, veľmi pokorným, ale neuveriteľne talentovaným Lukášom. V kuchyni spolu s celým tímom a na pľace s neodmysliteľným Rišom (alebo ujom Riškom, ako ho volá moja dvojročná Dorotka), tvoria dream team, ktorý ti chtiac-nechtiac vždy vyčarí úsmev na tvári.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Ponuku tvoria raňajky, obedové menu a pomerne stručný, ale chuťami nabitý stály lístok. Začnem raňajkami. Tie sú tu totiž už legendárne.

Kde si napríklad dáš čerstvý rožok s maslom a medom (1,6 €) a k tomu našľahané kakauko? Áno, dobre čítaš. A mňa to dostalo a dávam si ho pomerne často. Alebo kto robí fúziu oravskej a japonskej kuchyne?

Čiližrút hodnotí: Bistro 24

No Lukáš. Rožok s oravským prošutom, nakladanými uhorkami a wasabi majonézou (3,5 €). Funguje to? Brutálne.

Radšej klasika? Perfektná praženica, naozaj krémová, párky, dokonca aj vegánske, pečená slanina s kváskovým chlebom či volské oká sú v ponuke tiež. Nátierky, krupičná kaša, termix aj domáci cottage cheese.

zdroj: Čiližrút/Bistro 24

Tri veci ale za mňa vyčnievajú: fenomenálny parížsky šalát, ktorý si každodenne pripravujú, lečo, ktoré je hádam lepšie, ako by som si ho pripravil sám, a najmä vajcia benedikt.

S tými spravili dieru do bratislavského sveta a nie sú menej ako dokonalé. Dosiahli absolútny vrchol svojej kategórie a je takmer nutnosť ich aspoň raz ochutnať (2 ks 8,5 €).

Ďalšou časťou ponuky sú obedy. Od stredy do piatka obedové menu v cene 8,9 €, v piatok navyše sladké a streda až nedeľa špeciálne týždňové menu od 12,9 €.

Každý deň je na výber mäsová a vege verzia. Každé jedlo je v zásade jednoduché, čo sa surovín aj servírovania týka. Ale Lukáš do nich dáva kus svojho talentu, umenia a srdiečka.

Aj z jedál, ako pečené kura, koložvárska kapusta, španielsky vtáčik, sviečková či granadír, robia každodenný zážitok. Na špeciálnom menu nájdeš pecky ako sviečková, kačica, ale aj thajské curry či losos. A z každodenného menučka sa zrazu stane niečo, o čom budeš chcieť rozprávať známym a fotiť si ho na Instagramy.

zdroj: Čiližrút/Bistro 24

Stály lístok obsahuje síce len zopár jedál, ale ja tu mám minimálne tri obrovské hajlajty. Prvým z nich je môj, hádam od detstva milovaný, špenát.

Ten je presne, ako som tu pri jedlách zvyknutý – puristický, zameraný na surovinu, jej prípravu a vytiahnutie chutí. „Prívarok“ bez múky, bez vajíčka len silná chuť špenátu a mäso. To je óda na varený hovädzí šál.

Silná chuť, perfektná konzistencia a ultimátna šťavnatosť (12,9 €). Ďalším je kedysi stálica menu, dnes už podpultovka – vyprážaná tlačenka. Jemne badiánová, silno mäsová, aby držala v trojobale, ktorý je majstrovským dielom – nerozpadá sa, drží obsah a je absolútne chrumkavý.

zdroj: Čiližrút/Bistro 24

Rovnako je to aj pri rezni, ktorý je momentálne na menu s opekanými zemiakmi a brusnicami (13,9 €). A do tretice slovenský ramen. Ultra silný, takmer rôsolovitý hovädzí vývar, dobrá zelenina, kopec mäsa, s palacinkovými (celestínskymi) rezancami, klasickými rezancami a pečeňovými knedličkami v pollitrovom prevedení ako hlavné jedlo. Dokonalosť (9,9 €).

Samozrejme si tu dáš aj niečo sladké. Tiež klasiky. Tvarohová vianočka, veterníky, pavlovky a iné útoky na cukor, cholesterol a chuťové bunky sa menia denne podľa toho, čo sa napečie. Jedno majú spoločné – strašne ťažko sa im odoláva a ja sa snažím vždy tak nejako pozerať bokom, aby som nepodľahol.

Mohli by sme hovoriť o drobných nedostatkoch. O pohároch na víno, z ktorých by si štandardne víno nechcel piť, o hluku z ulice, o stiesnenom priestore či detailoch, na ktorých sa dá stále pracovať. A inde by možno aj vadili. Ale tu si to potrebuješ zažiť a zistiť, že všetko to tu spolu vytvára celok, v ktorom sa cítiš naozaj príjemne a vítaný.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra.

Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.

Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá