Čiližrút hodnotí: Je finedining nad Dunajom len pascou na turistov, alebo sa tu naozaj robí „vysoká“ gastronómia

  • Najvyššie položená reštaurácia s dychberúcim výhľadom
  • Je finedining nad Dunajom pascou na turistov?
Čiližrút hodnotí: UFO Watch.Taste.Groove
Čiližrút/UFO Watch.Taste.Groove
  • Najvyššie položená reštaurácia s dychberúcim výhľadom
  • Je finedining nad Dunajom pascou na turistov?

Bratislavské Ufo je legenda. Jedna z najznámejších stavieb mosta spájajúceho Petržalku so Starým Mestom s neodmysliteľným tanierom na vrchole konštrukcie. Rovnako v nej už niekoľko rokov sídli finedingová reštaurácia UFO Watch.Taste.Groove.

Mňa od nej veľa rokov nejako odbáčalo, počul som aj chvály aj hany. Že je to drahé, že turistické, že nudné, ale aj výborné a zážitkové. Vybral som sa oslobodený od akýchkoľvek očakávaní či predsudkov s cieľom ochutnať. Poďme sa na to pozrieť. 

Pri samotnom vstupe k výťahu nepôsobí veľmi lákavo to čakanie v rade, a to bez akejkoľvek informácie, či mám ísť ďalej, keď mám rezerváciu do reštaurácie, alebo čakať s ľuďmi, ktorí sa idú pozrieť na vyhliadku v rade na lístky.

Neprisudzujem to reštaurácii, ale priestory chodby k výťahu tiež nepôsobia veľmi vábne a zaslúžili by si drobnú pozornosť. Keď ale vystúpiš na vrchnom poschodí a ujme sa ťa veľmi milý a profesionálny personál, nastane poriadna zmena.

Síce sa ešte ocitneš medzi turistami (najmä v slnečnom počasí, ako sa podarilo mne), ktorí sa idú pozrieť na vyhliadku, ale akonáhle ťa privedú a usadia v krásnej jedálni s naozaj dychberúcim výhľadom, tak sa ocitneš v úplne inom svete. Svete, kde chceš tráviť čas a cítiť sa dobre. 

Všade veľa dreva, šedého kameňa, biele obrusy a naozaj čisté okná s výhľadom na celú Bratislavu. Veľkej dávke skla sú prispôsobené aj priehľadné stoličky. Priznám sa, že som o nich vedel z fotiek aj predošlých návštev baru či vyhliadky a pôsobili na mňa smiešne a lacno.

IMG_4452
zdroj: Čiližrút/UFO Watch.Taste.Groove

Keď sa však usadíš, pochopíš. Pasujú sem ako ri* na šerbeľ a sú aj pohodlné. Ak budeš mať šťastie ako ja na slnečný deň, tak výhľad na strechy Bratislavy bude nezabudnuteľný. Detail, ktorý si ja osobne vždy všímam, je hudba a tá tu naozaj len jemne dotvára prostredie a atmosféru.

Usadia ťa, ponúknu vodu a prinesú lístok. Celý ho vysvetlia, vrátane koncepcie. Prestrú ti látkový obrúsok na kolená tak, že to znie maximálne uvoľnene a prirodzene. Malý detail, ale tie predsa tvoria celkový dojem. A pri tejto úrovni podniku hrajú rolu práve takéto drobnosti.

Po aperitíve príde obrúsok na ruky, ktorý sa zaleje horúcou vodou, aby si sa mohol pripraviť na prvé chody, ktoré sa budú jesť aj rukami. Veď jedlo sa vníma všetkými zmyslami a hmat hrá obrovskú úlohu.

Jedálny lístok tvoria dve časti. Á la carte sekcia je výrazne šmrncnutá Áziou a tá degustačná hrá skôr na lokálne nôty. Aj keď aj tu je ázijský influenc cítiť. Ale vo veľmi jemnej a príjemnej podobe. V polootvorenej kuchyni vidíš asi 8 kuchárov pod vedením harcovníka Jožka Masaroviča, všetci v čiernom, robia minimálne pohyby s absolútnym focusom na prácu. Toto na mňa zapôsobilo veľmi pozitívne a nevedel som sa dočkať prvého z 8 (v skutočnosti 10) chodov degustačného menu.

Čiližrút hodnotí: UFO Watch.Taste.Groove

Začíname malou pozornosťou z kuchyne, ktorá je určená na prečistenie a navnadenie chuťových pohárikov a sú ňou tzatziky s uhorkovou granitou a čiernym cesnakom. Tá sviežosť a krémovosť mi absolútne otvorila zmysly a navodila chuť na ďalšie jedlo. Veľmi silný štart. A potom idú bomby.

Na stôl dostaneš amuse bouche v podobe šišky s gélom a bylinkou ako hádanku. Čím je plnená a čo to vlastne je, dostaneš ako hádanku a dozvieš sa to až po zjedení. A bum. Explózia v ústach. Restované jahňacie mozočky v sladkavej šiške a ja sa ocitám v nebi. Viac takýchto odvážnych krokov do bratislavskej gastronómie.

Nasleduje chlieb s maslom. Odporúčam k nemu bublinky Grand Bari 2019. Pekný výber chlebíkov a žemlí. U celoražného som mal mierny pocit, že nie je najčerstvejší, ale so skvelým maslom a vínom boli dokonalé. 

IMG_4473
zdroj: Čiližrút/UFO Watch.Taste.Groove

Prvý chod je pošírovaný jeseter v červenej kapuste, ktorý je pôsobivo fialový. Podávaný je v omáčke z fermentovanej fazule a dochutený hráškovým pyré a yuzu gélom. A tu mi odvalilo dekel. Ryba bola absolútne pevná, ale jemná a nakrájaná na 5 súst. Pôsobivé. Ale tá omáčka. Kyslosť, umami, slanosť a k tomu kyselkavé tóny yuzu. Och.

zdroj: Čiližrút/UFO Watch.Taste.Groove

A bomby idú ďalej. Zemiaky na kyslo s hovädzím. V popole pečené krumple, espuma z bielkov a žĺtok na mäkko, dokonalý jazyk a omáčka z kôpru. Fuuu. Silné štarty. 

Tekvicová polievka inak. Akože úplne. Ferment z tekvice, semiačka, tofu vo vývare z rýb. Choď. Papaj. Krochkaj. Akurát, že tá, ktorú si urobíš doma ti už vždy pripomenie, aká dokonalá bola táto. Nasleduje krásne jemný zubáč. Jednoduché, že?

IMG_4488
zdroj: Čiližrút/UFO Watch.Taste.Groove

Nakladaný kaleráb mu dodáva kyselkavosť, oškvarky chrumkavosť a omáčka z údeného masla spája celok v jedno lahodné sústo. Dosolené, dokorenené, nemám čo povedať. Jedine občas jemnučko dlhšie čakanie medzi chodmi, než je zvykom. A nebolo ani plno. 

Hlavným mäsovým chodom bol jeleň v červenej repe. Chipsy zo šalotky, zelené fazuľky, na nich tatarák z jeleňa, fazuľkové pyré a hľuzovka. Znie to fantasticky aj to nádherne pôsobilo naservírované na tanieri. Len to malo jeden malý neduh, ktorý sa stáva často pri týchto veľachodových menu.

Bolo to trošku prekombinované, príliš usadené, málo hravé. Nevravím, remeselne výborne spracované. Chýbalo tomu to, čo mali všetky predošlé chody, preto si to dovolím povedať a prirovnať. Ale nič to nepokazilo a poďme k dezertom.

K nim som si objednal limonádu s marhuľou a zázvorom, keďže toto ovocie sa objaví aj v dezertoch. Cena 7,9 € a chuť naozaj vynikajúca. Prvý dezert je špiková zmrzlina s ľanovým krekrom.

Efektne servírovaná na slame a v kosti. Výborná chuť aj textúry. Pasovalo by mi k tomu nejaké flambované ovocie s príchuťou dymu. Nie som odborník ani sa často neodvážim fušovať do remesla kapacitám, ako je Jožko Masarovič, ale keď si tu predstavím tvrdšiu broskyňu oflambovanú Ardbegom, ktorý majú v ponuke, alebo na jeseň slivku… 

IMG_4511

Záverečným chodom a dezertom sú marhuľové knedle s makom. Už samo to znie bohovsky. Ale to, čo ťa čaká, jednoducho nečakáš. Po tom, ako rozbiješ sklenenú oplátku, sa dostaneš ku knedličkám jemným ako obláčik.

Akonáhle ich ochutnáš s lekvárom a gélom z marhule, penou z maku, zmrzlinou a kúskami nakladaných marhúľ, tak sa vynesieš ešte oveľa vyššie, ako si. Najlepší dezert, aký si veľmi dlho pamätám. Koniec správ. Vďaka. Bodka. Bež ochutnať. 

PS: Ono to neskončí. Ešte ti príde poistky kompletne vypnúť pralinka z mliečnej čokolády obalená v karamelizovaných lieskovcoch a plnená slaným karamelom. Môžu toto? Ale áno. Veľká vďaka a prekvapenie. Už teraz sa teším nabudúce.

Foodie event

Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v auguste. Tentokrát v legende slovenského streetfoodu – v Poľnej Kuchyni.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Zažijeme chodové degustačné menu si vychutnáme pod stromami na záhrade v Senci párované s krásnymi vínami. Spoznáte miesto, kde je srdce a výrobňa Poľnej kuchyne a ochutnáte menu šmrncnuté z jednej strany street foodom a z druhej finediningom. V prípade záujmu je možné aj ubytovanie.

Lístkov je obmedzený počet a kúpiť ich môžeš tu.

Budem sa na vás tešiť.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá