Čiližrút hodnotí: Jedna z absolútne najkrajších a najväčších gastroakcií, akú som na Slovensku zažil

  • Akcia s nádhernou myšlienkou zmysluplnej pomoci
  • Pomoc deťom, tatarák s datľami aj čokoládový dezert s čokoládou
Cesta von
archív Čiližrút
  • Akcia s nádhernou myšlienkou zmysluplnej pomoci
  • Pomoc deťom, tatarák s datľami aj čokoládový dezert s čokoládou

Dostal som možnosť sa už druhý rok po sebe zúčastniť jednej z najkrajších a najväčších akcií, aké sa v rámci gastronomického roka na Slovensku konajú – Čarovná záhrada. Za týmto prekrásnym projektom stoja moji priatelia a krásni ľudia: dizajnérka Jana Kadličková, výborní kuchári Martin Maňaspán Tymián – Dalibor Rákoczy.

Čarovná záhrada je pop-up dinner párty – je to reštaurácia, ktorá pre hostí vznikne na jeden deň s cieľom pomôcť tým, ktorí to naozaj potrebujú. Konkrétne ide o organizáciu Cesta von. Akciu veľmi uvoľnene a ľudsky, tiež bez nároku na odmenu, odmoderovala skvelá Zuzana Kovačič Hanzelová.

Obrovská vďaka a môj nesmierny obdiv patrí všetkým, ktorí sa akokoľvek na organizácii tohto neopakovateľného podujatia podieľali, venovali nezištne svoj čas, úsilie, energiu či prispeli surovinami, produktami a prácou. 

Cesta von združuje ženy, takzvané Omamy, ktoré pomáhajú deťom z vylúčených komunít zaradiť sa do spoločnosti a vymaniť sa z bludného kruhu generačnej chudoby, z ktorej, ako sa desaťročia ukazuje, sa sami dostať nedokážu. Nestačí ich prinútiť chodiť do školy.

To už je neskoro, tam už šancu nemajú. Prichádzajú totiž do škôl bez základných návykov, či už hygienických, sociálnych, vzdelanostných, no aj gastronomických. A vtedy už nie je žiadna šanca, aby sa uchytili a rovnali svojim vrstovníkom. Sú odlúčení do samostatných tried a kruh chudoby sa opäť len točí.

Omamy prichádzajú do osád, domov a domovov, aby deťom už od malička pomohli tieto návyky získať. Ich rodiny a rodičia totiž žijú v tomto kruhu a nikto iný im nepomôže. Omamy pomáhajú deťom osvojiť si hygienu, čítať s rodičmi knižky, vzdelávať sa.

Práve takto vyzbrojené deti aj z vyčlenených skupín sa potom dokážu z tohto kruhu generačnej chudoby vymaniť. Viaceré z omám sú práve takéto osoby, ktoré v osadách vyrástli a dnes sú mimo a pomáhajú ďalším.

Pre mňa ide o tú najzmysluplnejšiu formu pomoci, o akej som v rámci tejto problematiky vôbec počul, a som šťastný a hrdý, že môžem pomôcť aj ja.

Princíp čarovnej záhrady je, že skupina ľudí zorganizuje benefičnú večeru pre cca. 120 hostí, ktorí si buď kúpili lístok za 150 eur, alebo prídu na pozvanie a prostredníctvom QR kódu môžu prispieť v rámci projektu Cesta von, aby mohli rozbehnúť ďalšie omamy.

Do konca roka 2023 máš možnosť aj ty prispieť a pomôcť tak naozaj dobrej veci. Tento rok priestor poskytla nádherná Galéria Umelka a s jeho zariadením bez nároku na odmenu pomohli AMBIENTES rental.

10-chodové, chuťami a nápadmi nabité menu vytvorilo trio Pán Tymián, skvelý kuchár a spoluorganizátor Martin Maňas a michelinský šéfkuchár a skvelý človek Palo Sekerka. 

Spolu s nimi obetovali týždeň príprav bez nároku na akúkoľvek odmenu okrem úsmevov hostí vynikajúci kuchári Dejv, Patrik Hanzel, Maťo Kunas. O pitný režim sa postarali Proseco Tognon, fantastické kokteily miešali chalani z Mirror Cocktail Bar a nealko obstarali českí výrobcovia kraftových limonád NĚC(•) JAK(•) C(•)LA. Aj všetci ostatní dodávatelia, ako Krava&Co, Farma Vlčí Mak a mnohí ďalší, dodali svoje produkty bez nároku na odmenu a sú tak spoluautormi tejto krásnej myšlienky a podujatia.

53A0E609-394E-4629-830B-D09D2967A97E
zdroj: archív Čiližrút

A keďže ja som zodpovedný najmä za gastro, tak sa s vami veľmi rád podelím aj o krátky popis ku každému z 10 neopakovateľných chodov, ktoré dokázala táto partička navariť a vydať. Ak si to vynásobíš počtom hostí, tak v priebehu cca. 3 hodín vydali približne 1 200 nádherne naservírovaných a chutných chodov. Klobúk dole.

Ceviche zo slovenského pstruha. Toto bolo absolútnou esenciou čerstvej ryby. Jemne kyselkavá chuť s výbornou, ešte tuhou textúrou ryby, doplnená o zázvor zo slovenskej farmy. Nádherný príklad toho, ako sú sladkovodné ryby fantastické.

Hovädzí jazyk, chrenová mato a jablká. Takto sa to robí. Toto je slovenská kanapka. Silná chuť, známe vône a absolútna pohoda na jazyku.

Džatky ako signature dish Čarovnej záhrady. S hubovou espumou, hlivovým ragú a prachom z húb by som to pokojne nazval tradičnou slovenskou kuchyňou.

Charitatívna akcia Cesta von

Kokosový krém s gaštanmi, dula, koriander a topinambur. Toto je hra textúr, chutí a zážitkov, z ktorej bolo cítiť rukopis Pala Sekerku a jeho nesmierne skúsenosti. Pikantná a kyselkavá polievka, plná dula, chrumkavý topinambur a výrazný koriander. Toto môže fungovať? Áno. Mne to odpálilo dekel a zaraďujem to do výberu najlepších jedál tohto roka.

Prvý hlavný chod boli lahodné gratinované zemiaky s feniklom a amurom. Jemná chuť skvelej, jemne zaúdenej ryby, zemiaky s krémovou omáčkou a k rybe famózne ladiaci fenikel čerstvý aj v podobe voňavého oleja. Veľmi pohodlný chod.

Hovädzí tatarák prišiel so žĺtkom, tekvicou, demi glace gélom a čerstvou červenou horčicou a datľami. A? No jednoducho. Už budem len ťažko akceptovať tatarák bez hlbokého nasladlého podtónu datlí. A do toho chrumkanie tekvice bolo dokonalé. 

IMG_7336
zdroj: archív Čiližrút

Kačka bola nádherne výrazným chodom. Jemná, vysoko tuková, čo pôsobilo veľmi uspokojujúco. Až temne hlboká omáčka a výborné figové pyré a prekvapivá, na teplo spracovaná čakanka. Premyslený a rafinovaný chod. 

Posledným slaným chodom bolo slovenské taco. Na skvelej lokši potretej mrkvovým pyré sa vynímal zaúdený a lahodný bôčik podporený chrumkavým mangoldom. Veľkolepý záver slanej časti degustácie.

IMG_7352
zdroj: archív Čiližrút

Hruška varená vo víne je jeden z mojich obľúbených dezertov. Táto bola navyše zaliata týždeň vo včeľom vosku. Doplnená o créme fraiche s medom, orechovou omáčku a čips z našich vlašských orechov. Pre mňa má tento dezert všetko, čo má mať – sviežosť, sladkosť, chrumkavosť, krémovosť aj ovocnosť. 

IMG_7359
zdroj: archív Čiližrút

Čokoládová pena, čoko brownie s miso karamelom a čokoládovým sklom. Dokonalá bodka. Podmanivo horká sladká a hlboká. Lepší čokoládový dezert som naozaj nikdy nejedol.

IMG_7365
zdroj: archív Čiližrút

Ak budeš mať možnosť oskenuj QR kód aj ty a podpor túto úžasnú myšlienku. Určite sleduj profil Čarovnej záhrady a ak bude budúci rok tá možnosť, tak ťa tam veľmi rád uvidím.

Foodie event

Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Už 16. Foodie event bude pre mňa veľmi špeciálny, nazvali sme ho S kožou na trh.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

S dnes už partnerom v projekte FOODIEVENTS Dávidom, fantastickým človekom, priateľom a kuchárom, si pre teba vlastnoručne pripravíme viacchodovú degustačnú večeru v nádhernom priestore Café opera na Jesenského 2 v Bratislave.

Suroviny zoberieme v čo najväčšej miere od lokálnych farmárov aj chovateľov a pokúsime sa ti predstaviť „Prešpurskú“ kuchyňu tak, ako ju vnímame my. K tomu Rasťo – majiteľ Café Opera – napáruje krásne a živé vína, povedieme debaty a veríme, že zažijeme kopec zábavy. Tešíme sa na vás. Lístkov je obmedzený počet.

Budem sa na teba tešiť.

Lístky kúpiš tu.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá