Čiližrút hodnotí: Kúsok od Bratislavy nájdeš jedlá plné nárečia: Majú „hovädzie s kóprom a zemáčkami“ či pochúťku „sviňka“
- Stojí toto krásne miesto za hodinu a pol cesty z Bratislavy na samotu na Kopaniciach?
- Zrenovovaná usadlosť, dvor, vlastná farma či jedlá plné nárečia
- Stojí toto krásne miesto za hodinu a pol cesty z Bratislavy na samotu na Kopaniciach?
- Zrenovovaná usadlosť, dvor, vlastná farma či jedlá plné nárečia
Holotéch Víška je prototyp miesta, ktoré by sa dalo nazvať zájazdný hostinec. Zájazdný preto, lebo tam treba zájsť, nie je to práve v centre veľkého mesta. Ale možno o to lepšie. Je na nádhernom mieste uprostred prekrásnej prírody na kopaniciach v strede ničoho, na mieste, kde by si zrejme nečakal podnik, v ktorom sa odohráva jedno z najlepších gastronomických predstavení na Slovensku.
A hostinec od slova hostiť. To je tak ohromne dôležité. Zážitok, ak má byť nezabudnuteľný a hosť sa má cítiť naozaj chcený, a má mať chuť sa na dané miesto vrátiť, začína prvým dojmom a končí rozlúčením pri odchode.
A práve túto disciplínu by práve na tomto mieste mohli pokojne vyučovať. Tu sa cítiš viac ako chcene hneď od prvého momentu. Vrelé privítanie, usadenie, poukazovanie a hrdé vysvetlenie krásneho konceptu. To sú malé a tak dôležité detaily, ktoré sú asi najčastejšie opomínané aj v omnoho honosnejších podnikoch.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Toto všetko v sebe ukrýva nádherný historický dom so záhradou a ihriskom pre deti, dvorom a príjemnou terasou. Ide vlastne o rodinný penzión miestnej rodiny, ktorá sa budovu rozhodla kúpiť a vdýchnuť jej nový život, poslanie a vrátiť späť niečo svojmu regiónu.
Po ťažších začiatkoch a hľadaní správneho nastavenia a konceptu sa spojili s kuchárom so skvelými skúsenosťami a citom pre gastronómiu – Zdenkom Majzúnom – a prenastavili koncept jedál tak, aby bol súčasný, ale zároveň veľmi citlivý k surovine a tradícii.
Pestujú si vlastnú zeleninu či bylinky, jahňacie majú z vlastného chovu, pečú skvostný zemiakovo-ražný chlieb a pristupujú k pohostinstvu ako k poslaniu. A to je vlastne to, o čom by to celé malo byť.
Na lístku nie je príliš veľa jedál, ale je zostavovaný vždy s ohľadom k sezóne a dostupnosti surovín a tak, aby si každý, komu ide o dobré jedlo a kvalitu, bol schopný vybrať. Okrem toho, že do jedál je na prvý pohľad a ochutnanie vkladaná obrovská vášeň a láska, je vidno, že tu naozaj sledujú dobu a trendy.
Nedávno som niekde čítal peknú myšlienku o jednej českej reštaurácii a sem pasuje dokonale: Nesnažia sa robiť na kopaniciach svetovú kuchyňu, ale, naopak, robia kopaničiarsku kuchyňu svetovou. Jedlá sú hravé, majú moment prekvapenia, nádherne pôsobia na tanieri a chutia neuveriteľne dobre.
Mňa zaujali najmä tri jedlá. Kačacia paštéta z hnedej pečene bola tak silná a minerálna, ako sa málokedy vidí. Jablkové čatní jej dodávalo šmrnc a chrumkavá cibuľa tak žiadanú chrumkavosť – pecka. K nej sa podáva domáci zemiakovo ražný chlieb, ktorý si tu možno aj zakúpiť na domov.
Cena „paščéky“, ako ju tu nazývajú, je 6,5 €. „sviňka“ – jedlo z líčok jemných ako obláčik, domácej bielej klobásky a fenomenálnej kaše s dokonalými údenými oškvarkami bude pre mňa veľmi dlho zapamätateľnou chuťou, ktorú si budem chcieť zopakovať. Tie oškvarky totiž dodávali kaši tak nevídaný šmrnc v podobe údenosti, aký som si nevedel ani predstaviť. Cena 17,5 € za riadnu porciu.
Ešte aj ďalšie dve jedlá zo súčasného lístka rozhodne stoja za pozornosť. Prvým je „jahňacie ragú“. Ide o jedlo v keramickej miske, kde sa premiešava chuť mletého vlastného jahňacieho s naozaj hutnou paradajkovo-mäsovou omáčkou a šúľancami zapečené s výborným lokálnym syrom.
Lahodnosť, krémovosť a nekompromisná chuť schovaná v jednej nenápadnej miske. Cena 16,5 €. No a tým druhým je pomaly pečené „hovädzie s kóprom a zemáčkami“.
Dlhé a pomalé pečenie spôsobilo, že veľmi chutné mäso sa doslova rozplýva v ústach a zanecháva silnú chuťovú stopu podporenú kyselkavým prívarkom s riadnou dávkou voňavého kôpru. Porcia je to veru riadna, ale je to také dobré, že len ťažko prestať s jedením. Cena 19,5 €.
Ako dezert vločkový, krásne hutný koláč s čučoriedkovou omáčkou a bazovým krémom ma vyzul z ponožiek a ja som odchádzal s priblblým úsmevom na perách a s vďakou v srdci. S vďakou, že existujú takíto krásni ľudia, čo nám prinášajú tak prepotrebnú radosť a krásno. Veľké ďakujem.