Čiližrút hodnotí: Mesto s obrovským potenciálom vsádza na turistické pasce. Zažil som tu „gastrofail“
- Gastroscéna v Piešťanoch značne zaostáva za krásnym prostredím a turistickým potenciálom
- Je Astoria príkladom toho, ako by sa to malo robiť?
- Gastroscéna v Piešťanoch značne zaostáva za krásnym prostredím a turistickým potenciálom
- Je Astoria príkladom toho, ako by sa to malo robiť?
Nedávno som s manželkou a dcérou navštívil kúpeľné miesto Piešťany a mali sme chuť na dobrý obed. Dlhodobo sa mi zdá, že tunajšia gastroscéna zrovna neprekvitá, čo je pre mňa nepochopiteľné.
Mesto s tak obrovským gastrobiznis potenciálom už desiatky rokov vsádza viac-menej na turistické pasce či tuctové reštaurácie, ktoré nie sú absolútne ničím zaujímavé. Česť výnimkám, samozrejme, ale sú možno dve a aj tie posledné roky trošku stagnujú. A tak sme premýšľali, kam ísť.
Pamätal som si celkom pozitívne jediný podnik – Zuckmann Villa – a zistili sme, že rovnakí majitelia kúsok odtiaľ otvorili nový koncept – Astoria. Prekrásna tehlová a moderná budova v sebe ukrýva niečo, čo by sa dalo na prvý pohľad nazvať Beer Pub. A pozitívny „vibe“ sa rozhodne nestráca ani po vstupe. Nádherný interiér plný dreva, tehál a najmä kopec detailov a umenia v podobe medených trubiek. Toto mi bolo veľmi sympatické a očakávania rástli.
Prečítanie jedálneho lístka a ponuka pív moje chute ešte navýšili. Lístok jednoduchý, nie príliš dlhý. Pár predjedál, dve polievky, hlavné jedlá ako kotleta, rebrá, halušky, sviečková, burgre, dokonca aj pár zaujímavo vyzerajúcich langošov a dva šaláty. Mne sa to veľmi páčilo. Bližší pohľad a komunikácia s obsluhou trošku zatienili obrovský potenciál, ktorý toto miesto jednoznačne má. A musím povedať, že to nechce veľa zmien ani úsilia, aby sa tento potenciál naplnil.
Vedro s vodou, handra a čistiace prostriedky umiestnené na bare cca. meter od zákazníkov nie je úplne to najkrajšie, s čím by chcel byť zákazník v kontakte ihneď po usadení. Ale dať na to pozor nie je náročné, chce to však pozorné oko manažéra, ktorý má mať toto pod palcom. Pani, ktorá nás obsluhovala, bola veľmi milá. Ale.
Nikto ju absolútne nezaškolil v predaji ani sortimente. Čo je jeden z najväčších možných failov manažmentu v gastrobiznise – obsluha a jej schopnosť predávať a vzbudiť záujem sú to, čo odlišuje priemer od nadpriemeru. Profilujú a prezentujú sa pivami, ale pani nemala ani len informáciu, z akej krajiny, nieto ešte z akého pivovaru pochádzajú.
Nasledoval pokus zakričať na bar, ale ani tam nevedeli, a tak to trošku smiešne hľadali v papieroch. Aj toto sa zmení ľahko, len sa musí chcieť.
A tak sme prešli k jedlu. Rozhodoval som sa medzi rebrami a bravčovou kotletou. Musím povedať, že tu ma rada od inak veľmi milej obsluhy výrazne zaskočila. Rebrá sú vraj také tie veľmi mastné a pri kotlete na otázku, či bude šťavnatá, odpovedala, že ak si ju polejem omáčkou, tak áno. A ja som to riskol a dal som si kotletu. Chyba. V živote som nejedol suchší kus mäsa.
Super je podávať kotletu s kosťou. Ale na to, aby vedela byť aj pekne opečená – čo tu bol zámer – a zároveň šťavnatá, musí to byť aspoň 3 – 5 cm hrubý kus mäsa. Tu mal prinajlepšom 1,5 cm a bol totálne skremovaný do bezvedomia. Jack Daniels omáčka bola pomerne riedka a nevýrazná. Nezmyslom bola aj čalamáda, ktorá mi s riedkou omáčkou teda vôbec nešla. Rovnako ako miešaný šalát.
Absolútne bez fantázie. Uhorky, paradajky, farebná paprika a takmer žiadna chuť. Škoda, lebo ak by sa posnažili a dali bombovú kotletu a zaujímavejší šalát, tak to bude paráda. Cena 9,8 € + 1,3 € omáčka + 3,8 € šalát. Dokopy cena, za ktorú by mohla byť naozaj skvostná kotleta s nápaditým šalátom.
Druhé jedlo bolo, naopak, fantastické. Až jemne dymovo voňajúce kuracie supreme. Ultimátne šťavnatý kus mäsa s chrumkavou kožou. Dobre ochutené, akurát slané. K tomu síce polotovarové, ale výborné hranolky a človek je naozaj spokojný. S dobrým pivom naozaj skvelé. Cena s hranolkami 14,4 €.
Najväčší fail bol však šalát s grilovaným ovčím syrom. Na studený šalát s opakujúcou sa tematikou absentujúcej chuti a fantázie je položený pomerne rozsiahly kus horúceho syra. Syr má nevýraznú chuť a je gumový. Pod sebou zadusí šalát a vznikne niečo, čo naozaj nechceš jesť. A zas by to nechcelo veľa, aby to bolo dobré jedlo. Cena 10,8 €.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Rozpačitý zážitok. Napriek tomu je to stále z toho lepšieho v Piešťanoch. A hlavne si myslím, že keď manažment trochu zapracuje, dajú hlavy dokopy a budú sa snažiť, tak to časom bude veľmi dobré miesto na pivo a jedlo. A ja sa na to teším.