Čiližrút hodnotí: Najlepší seafood nájdeš v meste, ktoré je ideálne pre život
- Najlepší seafood života v najlepšom meste na život na planéte
- Výhľad na fjord, čerstvá ustrica a pohár Champagne – recept na šťastný život na dovolenke
- Najlepší seafood života v najlepšom meste na život na planéte
- Výhľad na fjord, čerstvá ustrica a pohár Champagne – recept na šťastný život na dovolenke
Keď som prvýkrát navštívil Oslo, bola to láska na prvý pohľad a na celý život. Pohodové mesto plné civilizovaných ľudí, ktorí sa nikam neponáhľajú, sú usmiati, nie sú hluční a správajú sa k sebe s maximálnym ohľadom jeden na druhého.
Toto v kombinácii s prírodnými krásami a jednou z najlepších gastroscén na svete robí z Osla dokonalé miesto na: „doplň si čokoľvek“ (život, výlet, dovolenku…). Aj preto sme sa spolu so Startitup rozhodli priniesť pár článkov a tipov odtiaľto.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
A keďže je Oslo prímorské mesto priamo na brehu fjordu, neodmysliteľnou súčasťou gastroscény sú reštaurácie zamerané na ryby a morské plody. No a tou asi najlepšou z nich je Sjømagasinet na konci prekrásneho polostrova Aker Brygge priamo v centre Osla.
Predstav si, ako sa prechádzaš po nábreží, pozoruješ more, neuveriteľnú atmosféru a architektúru mesta a na samom konci polostrova, hneď vedľa vody objavíš krásnu a intímnu reštauráciu, ktorá s úctou pripravuje jedlá z plodov mora. Tmavší interiér plný elegantného dreva, pult s absolútne čerstvými rybami, akvárium s homármi a uvoľnená, usmiata obsluha. Taký jednoduchý je recept na úspech.
Na začiatok, neexistuje absolútna šanca odolať tomu najlepšiemu, čo more ponúka – ustrice. Kto neochutnal, mal by to okamžite napraviť. U nás sú síce drahé a pomerne zriedkavé, ale napríklad úžasný NUDA bar na Židovskej v Bratislave máva ustrice famózne.
Tieto voňali všadeprítomným morom a dochucovali sa len kvapkou citrónu. Nič viac netreba. Teda okrem neodmysliteľného pohára bubliniek, ktoré k ustriciam dokonalo pasujú. Inak táto kombinácia a pocit, ktorý v ústach, hlave a v celom tele vyvoláva, sú tým najlepším liekom na stres a všetky starosti. Čas sa na chvíľu zastaví a všetko je preč. 6 ustríc a 2 poháre Champagne ťa v tejto reštaurácii s odporúčaním od sprievodcu Michelin vyjdú na cca. 50 €.
Najlepší spôsob, ako tu ochutnať to najlepšie z mora v rôznych podobách, bude morský tanier. Už ten, ktorý tu volajú malý a stojí niečo pod 60 €, bude rozhodne dostatočný pre dvoch. Dostaneš polovicu grilovaného homára s maslovou omáčkou. Keď si namočíš toto biele, dokonalo jemné a sladké mäso do masla, tak zažiješ jeden z najlepších chuťových vnemov vôbec. K tomu trocha výborného chleba a nič viac netreba.
Mušle – slávky – sú podávané v relatívne hustej a extrémne výraznej vínovo-smotanovej omáčke a pre mňa boli jedny z najlepších, čo som jedol. Najlepšou časťou ale boli krevety. Červené, len veľmi jemne tepelne upravené a podávané chladené. Odtrhnúť hlavičku, namočiť do výrazne cesnakového aioli, pozerať sa na more a Carpe diem, baby.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v júni.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Foodie event sa prvýkrát presúva mimo Bratislavy – do Košíc. A to hneď do legendárnej Kaviarne Slávia, kde má gastronómia viac ako 100 ročnú tradíciu. Jeden z najlepších šéfkuchárov na Slovensku Juraj Hruška si pripraví 8 chodové menu plus nejaké prekvapenia.
Bude plné lokálnych, často menej tradičných surovín a zábavných kreácií a kombinácií. K tomu napárujeme živé, neopozerané vína, ktoré budú jedlá dopĺňať a hrať sa s vašimi chuťovými pohárikmi. V jednej z najkrajších reštaurácii na Slovensku to bude nezabudnuteľný zážitok a ja sa teším na kopec zábavy, chutí a rozhovorov s vami.
Budem sa na Vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy