Čiližrút hodnotí: Najnovšie bistro, ktoré si podmaní Bratislavu. Navštívili sme ho ešte pred oficiálnou otváračkou
- Otváračka nového podniku fantastického kuchára Martina Nováka
- Rodinné bistro plné chutí a očakávané prekvapenie v podzemí
- Otváračka nového podniku fantastického kuchára Martina Nováka
- Rodinné bistro plné chutí a očakávané prekvapenie v podzemí
Bolo to približne pred rokom, čo ambiciózny podnik Meat Town otváral na Hlbokej. A to som vtedy naozaj ani netušil o ambíciách majiteľov do budúcna.
Koncom septembra totiž Meat Town zavrel svoje brány a začalo sa šepkať o zmene konceptu, názvu aj o veľkom mene, ktoré by malo viesť kuchyňu nového projektu.
No a včera som sa zúčastnil na slávnostnej otváračke, a to pár dní pred oficiálnym znovuotvorením tohto krásneho priestoru, dnes už pod názvom Søgu – Martin Novák. No a tu je už zverejnené aj samotné meno skvelého šéfkuchára a o jeho veľkosti naozaj nemôže byť pochýb (má dobré dva metre, ale pre mňa najmä nesmierny talent na výrazné a vyladené chute).
Už je to veľa rokov, čo Martina sledujem, navštevujem a poznám a pre mňa patrí jednoznačne medzi najlepších na Slovensku, čo dokázal aj na svojom predošlom pôsobisku – Pálffy restaurant, ktorá sa pod jeho taktovkou stala hotelovou reštauráciou roka. No a ja som nesmierne rád, že sa Maťo presunul späť do Bratislavy a ja (aj vy) budeme môcť ochutnať jeho kuchyňu o to častejšie.
Na bistro, ktoré by malo byť viac-menej rodinným konceptom s obedovými špeciálmi či nedeľnými obedmi ako od babičky, bola otváračka naozaj vo veľkom štýle. Ale musím jedným dychom povedať, že nešlo o nič naškrobené alebo umelo sa na niečo hrajúce.
Tento krásny a citlivo zariadený priestor si presne niečo takéto zaslúžil. Ukazuje sa tu Martinov talent kombinovať fantastické suroviny z lokálnych fariem, známe chute z detstva s miernym twistom celého sveta.
Hostí čakal skvelý prípitok vo forme bubliniek s domácim limoncelom, po ktorom nasledovala trojica neuveriteľne chutných snackov ako začiatok inak štvorchodového menu.
Od skvelého carpaccio farmy Pavlice s neuveriteľnou tapenádou cez najdokonalejší topinamburový krém s chipsami zo šupiek, sumčeka z Budmeríc s omáčkou z pečenej kapie až po nezabudnuteľný dezert. Ten bol z odpaľovaného cesta, ktorý bol slaný, sladký a kyselkavý zároveň.
Je sa na čo tešiť. Jedna z najtalentovanejších somelierok na Slovensku Kikuš Kupcová, žena s obrovským citom pre zladenie vína s cieľom vyzdvihnúť chute jedla, nám napárovala štvoricu nádherných slovenských vín ku každému chodu a celý večer sa niesol v pohodovej a uvoľnenej atmosfére.
Martin na začiatku predstavil svoj koncept bistra a jeho cestu k nemu. Práve tento príhovor bol to, čo ma presvedčilo o tom, že toto bude tá správna cesta. Bolo cítiť mierne napätie, očakávanie a možno aj mierne dojatie.
Ale čo bolo hlavné, keď som sa s Martinom rozprával, bolo mu vidno úžasnú iskru v oku a obrovskú chuť opäť tešiť ľudí v Bratislave svojím jedlom.
Musím povedať, že za mňa je toto koncept, akých nebude nikdy dosť. Keď sa totiž kuchár ako Martin, so skvelým tímom, ktorého súčasťou ešte z Meat Townu ostala aj skvelá Alex, chopí bežných surovín a pretvorí ich do síce jednoduchých, ale svojím spôsobom rafinovaných jedál plných chutí a krásne ich naservíruje, tak to nemôže dopadnúť inak ako fantasticky.
Pridaj k tomu výborný a uvoľnený servis, krásne prostredie a vína a verím, že sa nám rodí fantastické bistro, kam sa budeme pravidelne vracať. A to ešte nehovorím, že v podzemných priestoroch po bývalej Benihane vzniká niečo nádherné, o čom budem ešte určite v krátkom čase písať viac. Teším sa a Martinovi a celému tímu držím palce.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Už 16. Foodie event bude pre mňa veľmi špeciálny, nazvali sme ho S kožou na trh.
S dnes už partnerom v projekte FOODIEVENTS Dávidom, fantastickým človekom, priateľom a kuchárom si pre vás vlastnoručne pripravíme viacchodovú degustačnú večeru v nádhernom priestore Café opera na Jesenského 2 v Bratislave.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Suroviny zoberieme v čo najväčšej miere od lokálnych farmárov a chovateľov a pokúsime sa vám predstaviť „Prešpurskú“ kuchyňu tak, ako ju vnímame my. K tomu Rasťo – majiteľ Café Opera napáruje krásne a živé vína, povedieme debaty a veríme, že zažijeme kopec zábavy.
Lístkov je obmedzený počet.
Budem sa na vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy