Čiližrút hodnotí: Nové menu v bistre, ktoré si zamilovala celá Bratislava
- Nové menu plné výnimočných chutí v jednom z najzaujímavejších bistier v Bratislave
- Nájdeš tu fúziu slovenskej, maďarskej, rumunskej a ázijskej kuchyne
- Nové menu plné výnimočných chutí v jednom z najzaujímavejších bistier v Bratislave
- Nájdeš tu fúziu slovenskej, maďarskej, rumunskej a ázijskej kuchyne
Ono sa to stáva naozaj málokedy a ja si vôbec nepamätám, že by sa v Bratislave niekedy niečo také udialo, že sa na jednom mieste vyskytne už druhý love brand nezávisle od seba.
Konkrétne na rohu Grösslingovej ulice, na mieste kde sídlil legendárny Kubista, sa dnes nachádza bistro milované celou Bratislavou – OTTO!
Stačí povedať názov a každý, kto sa zaujíma o dobré jedlo či víno, si vie predstaviť, čo sa tam deje, čo tam približne varia, ako to tam vyzerá.
Organizujú kopec akcií a pop-upov, vrátane takých bláznovín ako morning disco, kde od rána hrá DJ, ľudia jedia raňajky, pijú kávu a tancujú. Čistá radosť a pohoda. Aktuálne nasadili nové večerné menu a nedávno aj obmenili raňajky, a tak sme sa na to boli pozrieť a ochutnať.
Bude to už dobré 4 roky, čo OTTO! otvoril svoje dvere ešte na Dunajskej ulici v maličkom sympatickom priestore, a ja mám taký pocit, že hádam od prvého dňa sa stal absolútne populárnym.
Bolo to na jednej strane ľuďmi, ktorí za tým stoja, a hlavne tým, že si od prvého dňa dali naozaj záležať na tom, aby bol personál úplne iný ako kdekoľvek inde.
Stačilo vstúpiť a videl si usmiate tváre, ktoré boli od prvého momentu vyslovene priateľské a familiárne, prečítal si si lístok, na ktorom si videl známe jedlá, známe suroviny a instantne si sa cítil naozaj dobre.
K tomu si pridaj krásne a živé naturálne vína, ktorých bol Robo – jeden z majiteľov – priekopníkom v Bratislave a zážitok je absolútne dokonalý.
Od začiatku si fermentovali vlastnej šťavy, vyrábali limonády, podporovali farárov a producentov a všetko pripravovali s láskou a so srdcom.
Ako OTTO! postupne rástol, tak bolo prirodzené presťahovať sa do väčšieho priestoru. Jeden sa uvoľnil na rohu Grösslingovej, a tak sa presťahovali v podstate len za roh do veľkého priestoru, ktorý svojpomocne a veľmi s citom zrekonštruovali. Momentálne je vo svetlých pastelových farbách v kombinácii s drevom.
Večer sa zapália sviečky a vyzerá to tam naozaj krásne. Je to bistro, v ktorom sa zastavíš ráno na raňajky alebo na kávu cestou do práce.
Posedíš si na terase s výhľadom na jednu z najkrajších ulíc v Bratislave alebo si dáš dobrý obed, ktorý tu robia každý deň iný v rámci výhodného obedového menu za 9,9 €. V pomere cena/kvalita/kreativita/kvalita surovín/vášeň asi nemá v Bratislave konkurenciu.
Taktiež môžeš prísť večer s kamošmi na pohár vína, na večeru s partnerkou alebo len tak si posedieť a vychutnať si chvíľku pre seba. Alebo napísať článok, tak ako to robím teraz pri raňajkách ja.
Kuchyni už asi rok velí veľký sympaťák Karol. Veľký rozmermi, ale najmä so srdcom a vášňou k surovinám, ich spracovávaniu a vareniu.
Nadšený rybár, samouk, človek, ktorý ešte pred dvoma rokmi ani nebol kuchárom, ale už dnes je považovaný za jeden z najväčších talentov na scéne.
Rád sa zastaví pri stole a bude s tebou dlho debatovať o jedle a gastronómii ako takej. Podporuje kopec malých farmárov, od ktorých berie suroviny, ktoré práve dopestovali, dochovali či vyrobili a podľa nich aj zostavuje lístok. Toto je sakra cesta ako robiť gastronómiu v 21. storočí. Veľký rešpekt.
Pľacu zas kraľuje snáď od samého začiatku veľký profík, znalec vín, ale aj človek s veľkým srdcom Danko. Pre mňa je tento človek prototyp moderného servisu v prostredí bistra. Usadí ťa k stolu, pokecá o jedlách, kľudne si aj pritiahne stoličku k tvojmu stolu, aby nestál nad tebou.
Odhadne tvoju náladu aj chuť debatovať či len profesionálne obslúžiť. S radosťou odporučí alebo napáruje správne a krásne vína. My sme práve pri našej návšteve mali možnosť pri piatich jedlách, ktoré sme ochutnali, mať taký malý pairing a bol to obrovský zážitok.
Ak sa ti podarí zastaviť sa aj ráno, tak si rozhodne daj Karolovu praženicu a čierny čaj Oolong. K tomu čaju – ja som si ho chcel dať s medom a citrónom, ale! Bolo mi odporučené ochutnať najprv bez a WOW.
Tak krásne voňavý a krémový. A práve krémovosť ho predurčuje k neskutočne vláčnej praženici z domácich vajíčok. Och to je taká krása, keď sa niekto pohrá aj s takto jednoduchým jedlom. K tomu čerstvý chlieb, mäkké maslo posypané zaujímavou zmesou korenia, a miska vlastného kimchi. Celé dobre. Cena 8,5 €.
Ochutnávku večerného menu sme začali labnehom. Ide vlastne o orientálny krémový syr z jogurtu, ktorý si tu vyrábajú. Naň pridajú opálené cherry paradajky z malej farmy, opečené píniové semiačka, mladý olivový olej a kvapku rozmarínového a k tomu čerstvý chlieb.
Ideálne jedlo na koniec leta a pohodový večer. Veľmi príjemný štart. Cena 8,5 €. Potom prišiel adept na zaradenie do rebríčka top jedál roka.
Poď si predstavovať. Na bravčovej masti pomaly a úplne do mäkka opečená cibuľka, k tomu pečeň s čerstvou majoránkou akurátne udusené.
Šťavy z tohto emulgované s kopou masla. Táto emulzia ide na chrumkavú kváskovú hrianku. Tým sa jej stred stane vláčnym a vlhkým, okraje ostávajú chrumkavé.
Na to kopa pečienok na cibuli, šalát z mladej petržlenovej vňate plnej vôní a chutí. Pridaj troška kyselkavých cibuliek a plátky chilli. Máš? Tak chápeš. Neskutočné. Cena 8,5 €.
Hlavné chody sme začali s Halászlé. Očakávanie boli obrovské, keďže Karol je rybár a aj milovník maďarskej kuchyne aj jej histórie. Tu sa poriadne odviazal.
Skombinoval, alebo moderne sfúzoval Maďarsko, Rumunsko a Áziu. Šťava varená klasickou maďarskou metódou zo sumca, ale ozvláštnená troškou korenia Gochujang – fermentovaná kórejská čili pasta. Rumunským ozvláštnením je kyslá kapusta, ktorá sa orestovaná nachádza na dne taniera.
Na nej tróni vyprážaný kusisko sumca, troška čili a zábavné pukavé guličky kaviáru zo pstruha. Kým sa niekto rozhorčí – len v samotnom Maďarsku je asi 3 876 receptov na „naozajstné“ Halászlé. Tak sa neostýchaj a poď ochutnať toto Karolovo. Toto sýte a veľké hlavné jedlo stojí 19,9 €.
Koncertom pre oči a chuťové poháriky bolo netradičné poňatie patizónového prívarku s roastbeefom. Prívarok netradične rozmixovaný do dokonalej konzistencie s dávkou kôpru, čo mu dalo nádherne zelenú farbu.
Na ňom vkusne naukladané kúsky ružovkavého a neuveriteľne mäkučkého roastbeefu, kúsky opečeného baby patizónu a vlastné sladkokyslé horčicové semiačka.
A tá chuť. Cena 21,9 €. Na záver je nemožné vynechať jedny z najlepších palaciniek v meste. Odporúčam ale jedny pre dve osoby. Je to šialene sýte a nabombované chuťami.
Nádherne naservírované a v ceste dominuje chuť haldy prepáleného masla. Na vrchu je našľahané maslo s mätovým cukrom a sušenými kvetmi a preliate sú javorovým sirupom. Cca. 1 kg masla na centimeter a zhruba 2 milióny terakalórií. Ale ten pocit, keď si ich dáš do úst, je na nezaplatenie. Cena 7,9 €.
Ak máš rád uvoľnenú atmosféru, dobré jedlo, skvelé víno a zároveň ti je blízka myšlienka podpory lokálnych pestovateľov, chovateľov a producentov, tak toto miesto nebudeš môcť nemilovať. Daj mi vedieť, ako sa ti tu páčilo.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v nedeľu 17. septembra v kŕejskej reštaurácii Banchan.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pôjde o jeden z najexotickejších Foodie Eventov. Spolu s Ervinom, majiteľom Kórejskej reštaurácie Banchan, ktorý žil 10 rokov v Kórei a je známy aj svojím perfektným kimchi i a jeho kuchármi, pre teba nachystáme nezabudnuteľný večer plný nových chutí, budeme aj grilovať, podávať sa budú drobné banchany, skvelé jedlá a pitie a to všetko s atmosférou tradičnej kórejskej oslavy. Už teraz sa na teba tešíme.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy