Čiližrút hodnotí: Nový japonský podnik v Bratislave so sushi majstrom, ktorý varil aj pre cisársku rodinu
- Nový japonský závan v najkrajšej časti Starého mesta
- Makrela, úhor aj wagyu – to všetko nájdeš na jedálnom lístku
- Nový japonský závan v najkrajšej časti Starého mesta
- Makrela, úhor aj wagyu – to všetko nájdeš na jedálnom lístku
Je to len pár týždňov, čo na ukrytom nádvorí hneď vedľa nádhernej Židovskej ulice otvorila nová japonská reštaurácia Rokkiu. Nejde však o úplných nováčikov. Ide totiž o ľudí, ktorí stoja aj za dnes už veľmi obľúbeným podnikom Shugetsu. No a keďže japonských reštaurácií je u nás hádam menej ako šafranu, tak som sa s veľkými očakávaniami tešil na ochutnanie.
Hneď ako nájdeš malé schodisko zo Židovskej hneď za barber shopom na vrchu, naľavo zbadáš vchod do tejto nenápadnej prevádzky. Už toto sa mne veľmi páči. Všetko japonské mi totiž v tom najlepšom slova zmysle pripadá skromné a jednoduché navonok. A tak od prvého momentu pôsobí aj Rokkiu.
Aj samotný interiér je jednoduchý, ale naozaj krásny. Svetlé drevo, kopec zelene vrátane úchvatného stropu a čisté a jednoduché prestretie stolov. Naozaj sa tu od prvej sekundy budeš cítiť veľmi príjemne a celý ambient pôsobí viac než uveriteľne.
Servis mal počas mojej návštevy na starosti jeden z najlepších obsluhujúcich, akých poznám – Lukáš, ktorého si pamätám ešte z legendárnej reštaurácie hotela Albrecht okolo roku 2015 pod velením legendy slovenskej gastronómie, Jarda Žídeka.
Slušný, prívetivý a veľmi pozorný s citom pre detail a veľmi dobrou pozorovacou schopnosťou a odhadom, na aký typ komunikácie má hosť zrovna chuť. To je veľmi vzácne a pre mňa vysoko cenené.
Dizajnovo jeden z najkrajších lístkov, aké som videl, v sebe ukrýva veľmi neokukané jedlá na slovenské pomery a som si istý, že pre veľa z nás bude veľké množstvo z tunajších jedál prvou skúsenosťou v živote.
Hneď na prvej strane si prečítaš pár slov o šéfkuchárovi, ktorý je Japonec, varil pre cisársku rodinu, vyučil sa za sushi majstra a ako jeden z mála má aj licenciu na prípravu Fugu. Áno to je tá jedovatá ryba. Ktožehovie, či sa ju raz odvážia pripraviť aj tu, ak je to teda vôbec možné.
Na lístku nájdeš predjedlá, polievky, šaláty, hlavné jedlá, sushi a dezerty. Veľmi sympatická je aj tunajšia vínna karta a aj výber alko a nealko nápojov. Lukáš ti všetko veľmi rád vysvetlí.
Mne sa podarilo ochutnať z každého rožka troška. Na začiatok japonská polievka chawanmushi, čo bola pre mňa obrovská neznáma, ale zároveň fantastický začiatok. Vo vývare bolo zapracované vajíčko do formy cca. pudingu, silný miso vývar, chrumkavé surové huby, kaviár a veľmi dobre urobené mäso. Prekvapivé, zvláštne a výborné. Určite budem chcieť znovu. Cena 7 €.
Z predjedál som na odporúčanie ochutnal limetkové krevety, ktoré boli ultimatívne čerstvé, len jemne namarinované v citrusoch, trošku zeleniny a ešte dostaneš na boku aj horúce hlavy, z ktorých môžeš vysať tú najlepšiu šťavu, ktorá existuje v krevete – fakt to urob, poďakuješ mi neskôr. Cena 9 €.
Poďme na hlavné jedlá. Vysmážané kuracie je pre mňa typické pre japonskú kuchyňu v najrôznejších prevedeniach. Úžasne šťavnaté kúsky kuracích stehien, žiadne vysušené prsia, výborný trojobal, japonská kyselkavá majonéza, poprášená čili, troška šalátu a nič viac nepotrebuješ. Dokonalé. Cena 15 €.
Makrela patrí pre mňa medzi najlepšie morské ryby, aj keď u nás nie je veľmi rozšírená a populárna, jej chuť je pre mňa nezameniteľná. Tu ju majú na lístku hneď v niekoľkých prevedeniach. Ja som vybral dusenú v miso omáčke. A tu som naozaj odpadol. Také dobré a chuťovo plné jedlo som veľmi dlho nejedol. Hlboká a sladkastá omáčka, dokonalo vykostená ryba plnej chute a dotyk čerstvého strúhaného zázvoru. Och. Celé dobre. Cena 12 €.
Rovnako opomínaným a zabúdaným u nás je aj úhor, o ktorého obrodu sa tu snažia. Ja som ho mal v podobe puristicky jednoduchej misky. Jemne zaúdený filet, kúsoček japonskej omelety, ryba a sójová omáčka. Áno, takto jednoducho to znie. Ale ochutnaj a uvidíš. Dokonalý koncert výrazných a priamych chutí v tom najjemnejšom prevedení. Cena 19 €.
Je ešte jedna surovina, ktorá je pre Japonsko taká typická – hovädzie mäso wagyu. Áno, aj to tu môžeš ochutnať na viacero spôsobov a my sme ho skúsili v podobe nigiri. Na kôpke skvelej ryže doplnenej o domáci nakladaný zázvor a redukciu sójovky dostaneš dva plátky neba. Áno, toto mäso je jemné ako obláčik vďaka obrovskému množstvu tuku, ktorý obsahuje, a je neuveriteľne chutné. A toto je pri cene 10 € fajn spôsob, ako ho ochutnať.
Z dezertov by si absolútne nemal vynechať japonský cheesecake. Vrchol krémovosti skombinovaný s fantastickou zmrzlinou z bielej čokolády je dokonalým záverom výborného jedla. Cena 6 €. A ak si milovník podivuhodných ryžových koláčikov mochi, tak tie si tu dokonca sami vyrábajú a dnu namiesto fazuľovej pasty dávajú nadupanú čoko ganáž. Cena 4 €.
Ak sa budeš najbližšie motať Starým Mestom alebo sa budeš chcieť cielene vybrať ochutnať niečo netradičné, zaujímavé a plné chutí, tak sem ti rozhodne odporúčam zájsť.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční v sobotu 21. októbra. Tentokrát v legende slovenského street foodu Poľná kuchyňa – v ich základni v Senci.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ich stredajšie špeciály na Street foode boli nezabudnuteľné a fish & chips je už dnes legendárny.
6-chodové degustačné menu plné obmien street foodových klasík si vychutnáme párované s krásnymi vínami. Spoznáte miesto, kde je srdce a výrobňa Poľnej kuchyne, a ochutnáte menu šmrncnuté z jednej strany street foodom a z druhej fine diningom.
Lístkov je obmedzený počet a v prípade záujmu je na mieste možné aj ubytovanie.
Budem sa na vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy