Čiližrút hodnotí: Obľúbená pochúťka Slovákov má aj vlastnú reštauráciu, jej návštevu neoľutuješ
- Losos je asi najtypickejšia surovina Nórska
- Má aj vlastnú reštauráciu
- Slnečná terasa, výhľad na Oslo fjord a dokonalo čerstvá ryba
- Losos je asi najtypickejšia surovina Nórska
- Má aj vlastnú reštauráciu
- Slnečná terasa, výhľad na Oslo fjord a dokonalo čerstvá ryba
Máloktorá surovina je tak spätá s Nórskom a asi máloktorý Slovák si predstaví niečo iné, ako je práve losos, keď sa spomenie táto severská krajina. No a v centre Osla na najkrajšom polostrove sa nachádza reštaurácia, ktorá sa na túto rybu špecializuje a volá sa príznačne The Salmon.
Obzvlášť sympatické je, že toto nie je len prvoplánový názov na prilákanie turistov. Tu ide o niečo viac. Vlastne by som povedal oveľa viac. Táto reštaurácia totiž patrí firme, ktorá sa zaoberá ekologickým chovom tých najkvalitnejších lososov.
Firma sa snaží vrátiť hrdosť odvetviu chovu a spracovania lososa. Kedysi jednému z najvýznamnejších priemyselných odvetví Nórska. Zaujímavosťou je, že moria tvoria až 70 % povrchu zeme, ale len 5 % našej potravy pochádza z nich.
V rámci malej expozície, ktorá sa nachádza v reštaurácii, sa snažia priblížiť princípy, udržateľnosť a význam chovu a lovu lososov ako súčasti nórskej kultúry a potravy pre človeka.
Zároveň si v malom obchodíku môžeš kúpiť od čerstvej ryby cez údenú až po výrobky z nej, alebo napríklad aj krásny oranžový kaviár.
Na začiatok je pre mňa takmer nemysliteľné vynechať ustrice. V tomto podniku ale nenájdeš francúzske či kanadské. Tu si vychutnáš čerstvé a lokálne ustrice z Nórska. Najlepší spôsob, ako si ich vychutnať, je len s kyselkavou šalotkou nakladanou v octe, tzv. Mignonette, a s pohárom bublín.
Cena za 2 ks je tu necelých 10 €. Pre predstavu, aký dobrý a kvalitný je tunajší losos, som ochutnal aj sashimi – teda plátky surovej a ultimátne čerstvej ryby len s ponzu sójovkou.
Tú som chcel pôvodne odmietnuť s cieľom ochutnať len základnú surovinu, ale bolo mi vysvetlené, že práve táto omáčka len zvýrazní a podporí chuť lososa. Bola to pravda a neskutočný zážitok, ako sa čerstvá ryba rozplývala v ústach. Cena za 6 ks je cca 10 €, čo je viac než fér aj na slovenské pomery.
Geniálny nápad je ako predjedlo podávať chrumkavú kožu z lososa. Čo je podľa mňa tá absolútne najlepšia časť celej ryby. Veľké kusy kože sú podávané s hustou smotanou, ikrami a červenou cibuľou.
Celé spolu to vytvára úžasnú hru textúr v ústach a rozhodne odporúčam toto predjedlo nevynechať. Cena cca 18 €. Z hlavných jedál odporúčam dve. Jedno je absolútny základ a byť v reštaurácii The Salmon a nedať si ho by bolo až zvláštne – grilovaný losos.
Nič viac a nič menej ako perfektne pripravená ryba. Už nie surová, ale rozhodne nie prejdená kremáciou. Podávaná len s dokonalou zemiakovou kašou s hľuzovkou, špargľou, ktorá bola takmer surová, a s omáčkou zo spáleného masla. Nie som fanúšik lososa, ale toto je naozaj výborné jedlo. Cena cca. 23 €.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ak budeš chcieť niečo iné ako lososa, tak vyskúšaj na 60 stupňov údené červené krevety. Podávané sú v celku a na studeno. Jedlé od hlavy až po chvost. Poliať citrónom, namočiť do citrónovej majonézy, odhryznúť z chleba, zapozerať sa na Oslo fjord a tešiť sa, aký je život úžasný.
Myslím, že toto je rozhodne jedno z množstva miest v Osle, kde sa oplatí sadnúť si na slnečnú terasu a nechať čas, nech sa zastaví.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy