Čiližrút hodnotí: Podnik, kde šéfuje top slovenský kuchár, dokazuje, že aj praženica vie byť zážitok
- Slávia je zážitok
- A to v akúkoľvek časť dňa a v akejkoľvek spoločnosti
- Slávia je zážitok
- A to v akúkoľvek časť dňa a v akejkoľvek spoločnosti
Kaviareň Slávia je situovaná v absolútnom centre Košíc, priamo oproti divadlu a len pár krokov od Dómu sv. Alžbety na Hlavnej ulici. Sídli v nádherne zrekonštruovanej secesnej budove, národnej pamiatke, kde kaviarenská tradícia siaha až do roku 1900.
Dnes sa tu nachádza butikový hotel, kaviareň a povedzme luxusná reštaurácia. Ale nie luxusná naškrobením, alebo nedostupnosťou. Skôr prekrásnym interiérom, chuťami a nápadmi na tanieri, ktoré sa rozhodne radia k tomu najkrajšiemu na Slovensku.
Kuchyni už nejakú dobu šéfuje jeden z najlepších Slovenských kuchárov a veľký sympoš s obrovským srdcom, talentom a láskou k tradičnej kuchyni Juraj Hruška.
Vtipný moment je pekná sklenená dekorácia v tvare hrušky na stoloch. Máloktorý kuchár u nás má také množstvo skúseností a vytvoril toľko krásnych jedál ako Juraj.
Drvivá väčšina tunajších jedál je z typických surovín nášho regiónu. Dokonca sa tu nájde aj klasický Viedenský rezeň či „tatarčané pirohy“ – teda pirohy z pohánkovej múky. Každé jedlo však nesie jeho nezameniteľný rukopis.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pri všetkých návštevách za posledné týždne nesklamal perfektný servis a jedlá, ktorým je naozaj máločo možné vytknúť. Všetko prebieha tak nejak nenútene, ale vysoko profesionálne. Detaily ako usadenie, ponuka vody či odporučenie vína sú tu samozrejmosťou. Áno, mali by byť všade absolútnym štandardom, ale keďže zatiaľ stále nie sú, tak si to hosť rozhodne všimne.
Ponuka začína raňajkami. Podávajú sa tu síce aj klasické hotelové bufety, ale je možné si vybrať aj z krátkej, ale rozhodne zaujímavej á la carte ponuky. Ja som ochutnal krémovú praženicu.
To je inak pozoruhodné jedlo, ktoré vie byť zážitok, keď sa urobí naozaj dobre. Ultimátna krémovosť, takmer rozvarená cibuľka, ktorá len jemne dodáva na chuti, kvalitné vajíčka, kváskový chlieb a výborná chuť. A to pri cene 4,5 € rozhodne nie je málo. Práve naopak.
Cez obed je v ponuke chefs special za cenu 13,8 € aj s polievkou. Veľmi sympatické je, že nejde o odfláknuté menučko, ale o plnohodnotné jedlo, ktoré by sa nestratilo ani na lístku. Ja som mal šťastie na brokolicový krém s troškou čerstvého kozieho syra – výborná polievka bez najmenšej potreby dochutenia a pečené kačacie stehno.
Perfektne do mäkka konfitované podávané s lokšou a kapustou. Vtip bol, že kapusta bola zabalená v lokši a celé sa to lepšie jedlo. To, čo dané jedlo posúvalo, bola omáčka. Na tú sa pri tomto jedle často zabúda. Silná vínová redukcia so slivkami k tomu pasovala ako…
Na lístku nájdeš predjedlá, polievky, hlavné jedlá a to aj vegetariánske a tzv. Slavia classics, čo sú tunajšie stálice ako Koprofka, Stroganoff, rezeň či vyprážaný syr trošku inak. Zároveň sa treba vždy opýtať na steaky. Majú tu totiž vlastnú chladničku na zretie mäsa – tzv. Dry ager a ponuka sa obmieňa.
Takmer všetko, čo je možné získať lokálne, je od miestnych producentov či pestovateľov, bylinky sú dokonca vlastné. Tatarák sa tu podáva hrubší, výrazne mäsový, podporený špikovou majonézou, kaparami, prepeličím vajíčkom.
To celé spolu vytvára veľmi návykovú krémovú konzistenciu, ktorá je kontrastovaná kyselkavými kaparami a nakladanou cibuľou a jemným zaúdením. Vysoká latka v tejto kategórii. Cena 16,9 €.
Ak máš na začiatok chuť na niečo ľahšie, tak jednoznačne odporúčam jemne zaúdeného pstruha. Je to inak podľa mňa tá najlepšia možná ryba, aká sa dá použiť, a som veľmi rád, že nepoužívajú niečo také prefláknuté a pre mňa nejedlé, ako je losos. V kombinácii s lievancom, kyselkavým créme fraiche a kaviárom je to chuťový koncert.
Z hlavných jedál som pri posledných návštevách ochutnal Rib eye a Stroganoff. Steak je z výborného mäsiarstva Tony a naozaj mu nie je čo vytknúť. Perfektne prepečený, krehký a šťavnatý. Takto sa to robí. Cena za 300 g veľmi slušných 29,9 €. Čo je ale pre mňa najväčší hit a must have, je tunajší Stroganoff.
Jedlo, ktoré sa na Slovensku tak przní a prehliada sa jeho potenciál. Áno, je to mäso v smotanovej omáčke. Ale ak použiješ naozaj top mäso, huby, pridáš kyslé uhorky, troška dijonskej horčice, štipku papriky či pretlaku a neodmysliteľnú kvapku brandy a celé to zjemníš kvalitnou smotanou, tak ti vyjde jedno z najlepších jedál vôbec. A tu sa to podarilo na vyznamenanie. Ďakujem.
Slávia je zážitok v akúkoľvek časť dňa a v akejkoľvek spoločnosti, ktorý si potrebuješ dopriať, ak sa zrovna nachádzaš v Košiciach či okolí. A ak to skúsiš, daj mi vedieť, či to bol dobrý tip. Budem sa tešiť.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach.
Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.