Čiližrút hodnotí: Podnik Pohlreicha beží ako namazaný stroj, ochutnáš „kus neba“ či dezert, na ktorý nikdy nezabudneš
- Moderná česká kuchyňa v tom najlepšom šate
- Sviečková či rezeň, ale aj králičie ľadvinky a račia polievka
- Moderná česká kuchyňa v tom najlepšom šate
- Sviečková či rezeň, ale aj králičie ľadvinky a račia polievka
NEXT DOOR by Imperial je tak namazaný stroj, že ja osobne by som v rámci nášho regiónu dal jeho návštevu za povinnú jazdu každému, kto chce niečo robiť v rámci reštauračného biznisu. Ide o ďalší z trojice podnikov už legendárneho Zdeňka Pohlreicha.
Nachádza sa hneď oproti Café Imperial, o ktorom som tu tiež nedávno písal, v priestoroch hotela Cosmopolitan. Nádherne zrekonštruovaný interiér je rozdelený do troch častí. Vysoké stropy, maľby na stenách a obrovské dizajnové lustre dotvárajú veľmi príjemné, ale stále neformálne a pohodlné prostredie.
Dominantou je priestranná otvorená kuchyňa, kde môžeš počas jedenia pozorovať kuchársky, cukrársky či barmanský koncert. Reštaurácia má odhadom cez 100 miest na sedenie, čomu zodpovedá aj množstvo personálu. V kuchyni a za barom je minimálne 10 ľudí a na pľace dobrých 15. Čo je ale podstatné, nech sedíš kdekoľvek, necítiš sa byť rušený hosťom ani obsluhou. Všetko plynie tak nejak prirodzene a uvoľnene.
Nič ťa nevyrušuje. Personál sa usmieva, vždy je tam, kde ho treba, poradí, objedná, prináša a odnáša s absolútnou ľahkosťou. Nechýba privítanie, small talk, usadenie ani vyprevadenie na záver. Takto sa robí naozaj kvalitný a nenútený servis. Ale človek nie je stroj, respektíve aj v takto „našlapanom“ stroji sa občas vyskytne detail ako zabudnutá pokrčená modrá handra na inak krásnom mramorovom barovom pulte.
Podobne ako v Café Imperial, o ktorom som písal nedávno, sa tu podávajú aj hotelové raňajky či raňajky a la carte pre nehotelových hostí. Cez deň sa podáva niečo na spôsob obedového menu. Na výber je jedna polievka alebo predjedlo a 3 hlavné chody.
Mäso, ryba či bezmäsitý variant. Cenovo sa pohybuje od 13 do cca. 20 eur za dva chody. Na túto úroveň kvality a chuti veľmi fér cena. Mňa však zaujímala a la carte ponuka plná, nazval by som to neklasických klasík českej kuchyne. Dáš si tu aj foie gras, tatarák, vývar, rezeň, líčka, sviečkovú či kačacie stehno. Mňa však oveľa viac zaujímali iné jedlá, ktoré sa na lístkoch veľmi nevidia. A pritom sú také zaujímavé a extrémne chutné.
Na začiatok rozhodne odporúčam sekt Rizling Rýnsky od Chateau Bzenec, ktorý bude veľmi fajn k pečivu a nátierke, ako pozornosť od kuchyne. Prvé jedlo som nemohol inak ako Šneci po pražsku. Žiaden blaf ako polotovar v keramickej miske so syrom. Krásne kroketky vysmažené do chrumkava. Vnútri slimák, šťavnatý a chutný. Namoč do omáčky z fermentovaného cesnaku a petržlenu a doplň výborným sladkokyslým šalátom. Och. Cena 11 €.
Dávno som sa na niečo netešil tak ako na carpaccio z teľacej hlavy – na teplo a v aspiku z kolagénu. Kto má tieto jedlá rád, určite rozumie vzrušeniu, ktoré som prežíval pri čakaní na tento málo rozšírený kus neba. Stlačené kusy mäsa a tuku nakrájané na tenučko. Vajíčko dotváralo krémovosť, šalát chrumkal. Skvostný koncert sviežosti, lepkavosti a mastnoty s výraznou chuťou mäsa. Jemná pikantnosť chrenu a horkosť výhonkov chmeľu dotvorili najlepšie predjedlo za dlhú dobu.
Marinované kačacie prsia boli podávané na studeno. Totálne jemné plátky, ktoré sa až rozpadali na jazyku, nakladaná zelenina bola sladká, pikantná aj chrumkavá. Úžasná jar na tanieri. A k tomu teplá brioška – jemná vláčna ale chrumkavá. Cena 15 €.
Račia polievka je niečo, čo sa u nás už často nevidí. A pritom raky kedysi boli absolútne bežnou súčasťou jedál v našom regióne. Výborne silný krém, niečo ako krevetový bisque, doplnený o Armagnac, ktorý dodal pikantnosť. Tu však mám dve mini výhrady. Polievka prišla až extrémne horúca, takže som musel pomerne dlho čakať a chýbala jej k dokonalosti troška soli.
A nie, nesúhlasím, že dosoliť sa dá. Sám p. Pohlreich tvrdí – a ja s ním na 100 % súhlasím –, že jedlo má dochutiť kuchár až na hranu. Naopak raviola v polievke bola úplne dokonalá. Cena 7 €. Ako hlavné jedlo som nemohol vynechať dve jedlá zo samého konca jedálneho lístka, zaradené v kategórii špeciality šéfkuchára. Prvé boli Držky na údenej paprike.
Toto je moja obľúbená a zamilovaná surovina. Predstav si megasilný perkelt. Pridaj údenosť a omáčku silnú ako „noha u kulečníku“ (Pohlreich), ultimátne chrumkavú slaninu, remeselne presne uvarené chutné a voňavé držky a ako obláčik jemné slané pečené buchty. Koniec. Cena 13 €.
Ako druhé prišli na rad tak opomínané králičie ľadvinky. Žiadna gumovosť ani „smrad“. To tu nečakaj. Jemné, ale pevnej konzistencie a veľmi príjemnej chuti. Je málo sekúnd počas varenia, kedy pri vnútornostiach treba prestať a dosiahnuť dokonalosť. Silná horčicová omáčka podčiarkovala kvalitu suroviny a ako príloha bola šiška na slano. Nebo za 17 €.
Marinovaná hruška bola jeden z najlepších dezertov, aké som jedol. Hádam od prvého dezertu – dekonštruovaného jablkového koláča v bratislavskom Bistronomy. Milujem kontrast ovocia, chrumkavosti, teplého a studeného. Ten sladký karamel, krokant a pečené orechy a omáčka – to všetko na výbornej zmrzline. A hrušky už trocha zmäknuté, ale stále svieže. Mňam. Cena 7 €.
Ochutnal som aj signature zákusok – čokoládovú kocku Next Door a musím povedať, že pre niekoho, kto miluje čokoládu, bude toto jeden zo životných dezertov. Takýto zážitok chutí, textúr, prekvapivosti kombinácií a surovín a bezchybného koncertu servisu a kuchyne som v našich končinách nezažil. Pomer cena/výkon naozaj prevýši čokoľvek, čo poznám. To ale znamená, že je stále na čom makať a kam sa posúvať.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách.
Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy