Čiližrút hodnotí: Podnik Pohlreicha je výkladnou skriňou gastronomického biznisu, čakaj dokonalé jedlo aj servis

  • Výkladná skriňa reštauračného biznisu Zdeňka Pohlreicha aj českej gastronómie
  • Moderné české klasiky v dychberúcom interiéri
Čiližrút/Café Imperial
Čiližrút/Café Imperial
  • Výkladná skriňa reštauračného biznisu Zdeňka Pohlreicha aj českej gastronómie
  • Moderné české klasiky v dychberúcom interiéri

Café Imperial je nielen výkladnou skriňou gastrobiznisu Zdeňka Pohlreicha, ale aj celej lokálnej gastroscény. Príklad, ako sa má robiť reštauračný biznis. Založili ho, a dodnes reálne riadia, so spoločníkom a majstrom na servis Lukášom Koubekom už pred 15 rokmi.

Moja prvá návšteva bola cca. v roku 2010 a už vtedy mi to vyrážalo dych. A stále napredujú. Vsadili na to najzásadnejšie a zároveň najjednoduchšie. Aby sa hosť cítil perfektne a výborne sa najedol.

Napriek rôznym kontroverziám je pre mňa pán Pohlreich človekom, ktorý urobil obrovský kus roboty pre posun gastroscény v Česku aj na Slovensku aspoň tam, kde je dnes. A to hneď v dvoch rovinách. Jedna je tá televízna. Buďme úprimní. Nech bolo Ano, Šéfe! akokoľvek komerčné, spropagovalo reštauračný biznis a nám divákom prinieslo trošku vhľadu.

A najmä nám ukázal, že nemáme byť so všetkým spokojní. Že máme za svoje peniaze chcieť prinajmenšom kvalitnú a čerstvú surovinu a chutné jedlo. A nie nejaké blafy. Zároveň počas svojho pôsobenia v rôznych reštauráciách vychoval kopec dnes skvelých aj známych kuchárov, ktorí dnes majú aj vlastné podniky, kam sa oplatí ísť najesť. A za toto mu patrí môj obdiv a úcta.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Café Imperial je miesto, kde ťa dokonalý servis od prvej sekundy presvedčí, že jeho cieľom je, aby si sa cítil čo najpríjemnejšie. Ale zároveň nie je vtieravý a vždy perfektne odhadne potreby hosťa. Toto sú maličké detaily, ale vedieť, kedy sa so zákazníkom pustiť do vtipnej debaty a kedy napríklad byť takmer neviditeľný, to je majstrovské umenie dobrého čašníka. Perfektne ovláda jedlá aj nápoje a nemajú problém odporučiť jedlo či napárovať víno napríklad aj k obedovej ponuke.

Café Imperial je príkladom toho ako sa má robiť reštauračný biznis

V tomto a za hlboko pod bratislavské ceny nemá pre mňa v našich krajinách veľa konkurencie. V kuchyni pod taktovkou executive chefa Michala Pšeničku sa zas pripravujú jedlá, ktoré sú dokonalým balansom českej klasiky a modernej gastronómie s francúzskym influencom.

Nič nevyčnieva. Okrem čistoty, vyladenej chuti a krásnej prezentácie. Fakt je zážitkom v takto krásnej reštaurácii pozorovať koncert servisu, ako sa k tebe blíži s na prvý pohľad fantasticky vyzerajúcim jedlom. 

Tretím pilierom je dychberúce prostredie. Vysokánske stropy, zariadenie v štýle art deco tak ako celý hotel Imperial. Steny a mohutné stĺpy sú obložené vzácnou mozaikou keramiky a v teplých farbách pôsobia impozantne. Ale len dokonalé zladenie týchto troch elementov – servis, jedlo a prostredie – vytvára perfektný podnik.

A áno, servis je úmyselne na prvom mieste. Lebo len skvelý servis dokáže napraviť aj občasnú chybu kuchyne, ale ani najlepšie jedlo nedokáže opraviť dojem z mizerného servisu.

Na raňajky si dáš legendárne Benedikty, ktorým sa vyrovnajú len tie od Lukáša Kojdiaka v bratislavskom Bistro 24. Sú podávané tým jediným správnym spôsobom na anglickom muffine, ktorý dokonalo spolupracuje so všetkými ostatnými vrstvami a textúrami tohto ikonického jedla.

Postupne sa zoznamuje s uchrumkavenou šunkou či slaninou, perfektne uvareným pošírovaným vajíčkom, ktorého žĺtok sa ako na pokyn kamery pripravenej pre instagramový post rozleje po celej tej kráse. Celé jedlo je preliate ideálne krémovou a kyselkavou holandskou omáčkou s obrovskou dávkou masla. Foodporn ako z učebnice. Cena cca. 9 € za dva riadne kusy je na brunch v takomto prostredí viac než prijateľná.

Ochutnal som aj obedovú ponuku, kde za cca. 11 € dostaneš výbornú polievku, alebo predjedlo a hlavný chod. Obávať sa tu nejakých kompromisov v kvalite či nápaditosti jedla vzhľadom na povesť „menučiek“ sa rozhodne netreba.

Aj obed je tu naozajstným zážitkom a podľa mňa k nemu nemusí chýbať ani pohár dobrého vína, s ktorého výberom ti personál rád poradí. Top predjedlom aktuálneho menu je pre mňa chrumkavá kroketa – cca. za 11 € – plnená absolútne vláčnou fašírkou z králika.

zdroj: Čiližrút/Café Imperial

Vnútri naozaj chrumkavej gule je takmer tekutá náplň plná vôní a chutí. Položená je na špenátovaj omáčke doplnenej o chrumkavú slaninu. Mňam, tak málo stačí k radosti a navnadeniu na ďalší chod.

Jeden zo signature dishov kuchyne Zdeňka Pohlreicha sú líčka na červenom víne a zemiakové pyré – cca. 16 €. Mäso je úplne jemné, ale zároveň si zachováva svoju chuť a textúru, omáčka silná a opečená zelenina akurát na skus. Čo len ťažko hľadá konkurenciu je pyré.

Tak hladké, nadýchané a výrazne smotanovo-zemiakové nájdeš inde len veľmi ťažko. Mňa z menu ale najviac zaujala vykostená prepelica s plnkou z foie gras – cca. 17 €. Už len pohľad na toto nádherné jedlo dáva na známosť, že tu sa to s gastronómiou myslí naozaj vážne, vkladá sa um, vášeň, nápad a najmä srdce.

Viac o tomto jedle ani nebudem písať. Urob si cestu a skús ochutnať. Dezert som si nechal odporučiť a rozhodne som neoľutoval. Mak s makovou zmrzkou (cca. 7,5 €) s omáčkou zo slivovice mi spravil veľkú radosť, keďže ide o moju obľúbenú ingredienciu sladkých jedál. Daj si k nemu aj domáce tmavé Imperial pivo či Champagne a uži si dokonalý zážitok. 

zdroj: Čiližrút/Café Imperial

Ak budeš mať cestu do Prahy, alebo len chuť niekam vycestovať a dať si naozaj dobré české jedlo s dokonalým servisom, tak cesta do Café Imperial bude rozhodne dobrý nápad a ja mu bez akýchkoľvek okolkov dávam 10 z 10.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách.

Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom. Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Najnovšie videá

Trendové videá