Čiližrút hodnotí: Pohlreichov podnik Divinis ponúka gurmánsky zážitok, ktorý by si mal dopriať každý
- Tretí z podnikov Zdeňka Pohlreicha v Prahe
- Moje najobľúbenejšie predjedlo, krásne vína aj ultrakrevetový hlavný chod
- Tretí z podnikov Zdeňka Pohlreicha v Prahe
- Moje najobľúbenejšie predjedlo, krásne vína aj ultrakrevetový hlavný chod
Za posledný mesiac sa mi postupne podarilo po nejakom čase opäť navštíviť všetky podniky z portfólia môjho gastrohrdinu Zdeňka Pohlreicha.
A je jedno, ako pôsobí na obrazovke, ale to, čo urobil on pre posun kvality reštaurácií v ČR a SR, sa podarilo málokomu a toľko skúseností a neustálej chuti učiť sa a posúvať sa, u nás nemá zrejme nikto. Takže klobúk dole.
Divinis je menšia a veľmi útulná talianska reštaurácia v tichšej uličke Prahy. Už dlhodobo sa môže pýšiť ocenením BIB Gourmand od sprievodcu Michelin. Ide o ocenenie reštaurácií, ktoré ponúkajú mimoriadnu kvalitu za dostupné ceny. A naozaj musím povedať, že ceny v Divinis sú cca. na úrovni lepšej bratislavskej reštaurácie.
Od momentu, keď otvoríš dvere, na teba dýcha talianska pohostinnosť, krásny a svetlý interiér, neustále usmiata obsluha, fľaše vína, vône a otvorená kuchyňa. Toto všetko tak nejako navodzuje a znásobuje chuť usadiť sa a vychutnať si niečo výborné.
Pľacu vládne extrémne charizmatický Gianluca Desantis – GINO, ktorý je všadeprítomný a dáva podniku autentický nádych. Zároveň sa naozaj dobre orientuje vo vínach a ich párovaní k jedlám, takže tu sa rozhodne netreba báť nechať si poradiť. Naopak. Každý člen personálu je tu výborne vyškolený a je rád, keď sa hosť nechá nasmerovať k vyladeným chutiam a perfektným kombináciám.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Menu je rozdelené v zásade do troch častí. Obedová ponuka obsahuje predjedlo či polievku, cestoviny a hlavné jedlo. Kombinácia a výber je na tebe. Skvelou možnosťou napríklad pri prvej návšteve môže byť 6-chodové degustačné menu, ktoré dáva možnosť ochutnať toho čo najviac a pochopiť myšlienku a koncept reštaurácie vo viacerých chutiach pri jednej návšteve. Cena takejto degustácie je cca. 80 €.
Poslednou možnosťou je klasické á la carte menu, teda jedálny lístok. Nie je rozsiahly, ale obsahuje predjedlá (studené aj teplé), polievku, cestoviny, ryby, morské plody a pár jedál z mäsa aj bez. Dezerty majú svoj vlastný lístok, ktorý poteší po dojedení hlavných chodov.
Veľmi oceňujem snahu baviť hosťa od príchodu až po odchod. Ešte pred objednaním sa na stole objaví focaccia so sušenými paradajkami a olivy. K tomu nejde neobjednať dobré bublinky a pustiť sa do výberu jedál.
Akonáhle čašník doručil informáciu, že majú čerstvé írske ustrice, nebolo inej možnosti, ako ochutnať. Sú naozaj fantastické, aj keď máš predsudky, skús im dať šancu a ochutnať. Po nich ešte jedna malá pozornosť v podobe chleba s bylinkovým maslom – aj takáto maličkosť prišla krásne naservírovaná a ja osobne oceňujem, ak si dá niekto trošku námahy navyše. Predjedlo, bez ktorého nemôže byť návšteva Divinis kompletná, je Vitello tonnato.
Moje absolútne najobľúbenejšie predjedlo. Tenučké plátky ružového teľacieho s majonézou z tuniaka. Znie to hrozne, ale ide o absolútnu taliansku klasiku a je to neodolateľná kombináciu. Musíš skúsiť. Cena 16 €.
Zaujímavých predjedál majú kopec, ale ja som ako ďalšie skúsil tatarák s burratou a hľuzovkou. Výborne ochutené a silno chutné mäso dopĺňali neodmysliteľné kapara, a teda samotný základ bol fantastický.
Ultimátne krémová burrata – krémový syr z mozzarelly – jedlo úplne menila a v kombinácii s charakteristickou chuťou a vôňou hľuzovky a chrumkaním opečeného chleba to bola symfónia. Cena 16 €.
Ryba je tu každý deň iná, podľa toho, čo kuchári zrovna najčerstvejšie kúpili. Tentokrát išlo o morského vlka. Veľmi jemná a chutná ryba s chrumkavo opečenou kožou, maslovo vínovou omáčkou a teplým zeleninovým šalátom. Cena cca. 25 €.
Pre mňa boli vrcholom lístka fritované krevety s omáčkou arabiata a pikantnou klobáskou. Toľko chrumkavosti, šťavnatosti a krémovosti som ani nečakal. Jedno z najlepších krevetových jedál, aké som vôbec jedol. Cena 26 €.
Ako dezert rozhodne odporúčam selekciu talianskych syrov, mocné červené víno alebo dobrý armagnac (majú aj viac ako 60-ročný), alebo taliansku grapu, oddych a debatu o skvelých jedlách a vínach, ktoré sa tu podávajú. Za mňa zážitok, ktorý by si mal každý z času na čas dopriať.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach.
Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.
Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.