Čiližrút hodnotí: Poklad bratislavskej gastro scény ponúka zmrzlinu aj pizzu, ktorých chuť si zapamätáš navždy

  • i Nonni Cremeria dáva obrovský focus na kvalitu
  • Zároveň dbá aj na maximálne ľudský prístup
Čiližrút/i Nonni Cremeria
  • i Nonni Cremeria dáva obrovský focus na kvalitu
  • Zároveň dbá aj na maximálne ľudský prístup

i Nonni Cremeria je podľa mňa zatiaľ nie celkom objavený poklad bratislavskej gastro scény. Asi každý už išiel okolo nenápadného priestoru na Laurinskej, pred ktorým zvykne stáť kvetmi ozdobený bicykel a v lete kornútik zmrzliny. V zime zase subtílna informácia o ponuke pizze. Nuž, nejde o miesto veľkých marketingov a instagramového hajpu.

Je to skôr partička skromných ľudí pôvodom z Talianska, Slovenska a Chorvátska. Svoju prácu robia s obrovskou vášňou a láskou. Tradíciu zmrzlinárne majú cca. 150 rokov. Kvalita surovín aj produktu, nesmierne ľudský prístup a obrovská vôľa a vytrvalosť je to, čím sa snažia už niekoľko rokov zviditeľniť na trhu. A pre nás, ktorí sme ich už objavili, ide o čistú a nefalšovanú radosť a závislosť.

Túto skvelú robotu, ako som už naznačil, robia hneď na dvoch frontoch. Na jar, v lete a začiatkom jesene pripravujú bezkonkurenčne najlepšiu zmrzlinu nielen v Slovenskom porovnaní – dostanem sa k nej a dôvodom jej dokonalosti nižšie v článku.

A rozhodne tým nemyslím, že nemáme ďalších zopár miest, kde je zmrzlina tiež fantastická. Keď sa dni začínajú skracovať a ochladzuje sa, zmenia sa na miesto s jednou z najlepších neapolských pízz v Bratislave. Dá sa obe tieto činnosti vykonávať rovnako dobre? Ide to dokopy?

i Nonni Cremeria: V lete jedna z najlepších zmrzlín v Európe, v zime dokonalá pizza

V Taliansku, odkiaľ, povedzme si úprimne, pochádza tá najlepšia zmrzlina vôbec, existujú tri spôsoby prípravy kvalitnej zmrzliny. Priemyselná, remeselná a prírodná remeselná. Tu sa robí zmrzlina spôsobom prírodná remeselná, teda výlučne z vlastnoručne spracovaných produktov.

Striktne zakázané je kupovanie akýchkoľvek spracovaných výrobkov. Áno, majú vlastné džemy, karamel, orechové pasty a tak ďalej. Zaujímavosť: z cca. 36 000 zmrzlinární v Taliansku touto metódou vyrába zmrzlinu približne 30 z nich. Možno to nie je absolútne správny údaj, ale slúži aspoň pre predstavu. Ide totiž o to, že tento postup je náročný na čas, energiu, vymýšľanie a aj finančne, no výsledok je neopakovateľný.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Nájdeš tu pravidelne všetky základné typy zmrzlín a sorbetov, zopár druhov nie celkom bežných a takmer každý deň nejaké šialenstvo z Pepeho hlavy. Extrémne zapamätateľné sú zmrzliny ako cheesecake, krémeš, nutella či Bounty. A počas roka mnoho iných. Čo majú spoločné?

Nutella je vlastnoručne vyrobená a napríklad v krémešovej nájdeš kúsky skvelého cesta. Môj all time favorit a zmrzlina vyrobená ako pre mňa je Pane con burro e marmellata – chlieb s maslom a džemom. Kúsky chrumkavého chleba, neskutočná chuť poctivého masla a dokonalý džem.

Toto ma prenieslo do pohodového detstva a okamžite som sa stal závislý od tohto skvostu. Ak máš šťastie, natrafíš na zmrzku z olivového oleja, s čiernym korením či s extraktom z mušlí. Stoja za ochutnanie a môžu byť pokojne aj doplnkom k šalátu. Olivovo-olejová a pečená tekvica na horúco k sebe pasujú dokonalo.

No a koncom jesene sa tu začína robiť pizza. Taký ten neapolský štýl s veľkými a chrumkavými okrajmi. Už minulý rok bola výborná a ospevovaná. Tento rok sa však aj tu udiali nejaké zmeny. A aj keď si to len ťažko možno predstaviť, viedli k lepšiemu. Za prvé – už majú vnútri pár stolov, a tak si môžeš svoju dokonalú neapolskú pizzu vychutnať v pohodlí aj s pohárom dobrého Primitiva.

zdroj: Čiližrút/i Nonni Cremeria

Za druhé – majú nového pozzaiola. Vincenzo je z Neapola a je to sympoš, ktorý zapadá do tejto, takpovediac, rodinnej partičky. Za tretie – upgradoval recept na už doteraz fantastické cesto. Radikálne sa znížilo množstvo kvasníc a predĺžil čas zrenia cesta. Výsledok? Nebo. Neuveriteľne ľahké a chrumkavé cesto. Aj keď zdoláš celú pizzu sám, nedostaví sa žiaden pocit ťažkosti.

Klasiky sú napríklad margherita, diavola s fantastickou mozzarellou a talianskou salámou či jedna z najlepších quattro formaggi, aké som kedy jedol.

Kombinácia mozzarella fior di latte, gorgonzoly a scamorzy je extrémne nebezpečne chutná a poriadne výrazná. Žiaden eidam či Nivu tu nečakaj. V ponuke sú aj menej tradičné kombinácie, ale napríklad sa tu myslí aj na vegánov a pizzu majú aj pre nich.

Z tých najtradičnejších sa nedalo odolať Carbonara. Vravel som si, čo to bude. A výsledok bolo absolútne nebo. Vajíčka, slaninka a ťahavá mozzarella k sebe išli bohovsky. Na tom dávka čerstvého mletého korenia, ktoré ku carbonara neodmysliteľne patrí. Neváhaj túto pizzu ochutnať.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.

Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá