Čiližrút hodnotí: Reštaurácia, do ktorej chodil aj veľmi obľúbený detektív zo slávnych severských krimi
- Turistická atrakcia, indickí majitelia a nórske jedlo
- Môže to fungovať?
- Turistická atrakcia, indickí majitelia a nórske jedlo
- Môže to fungovať?
Ak si niekedy čítal niektorú zo série severských krimi spisovateľa Jo Nesba, tak si určite pamätáš charizmatického hlavného hrdinu – detektíva Harryho Hola.
Všetky príbehy sa odohrávajú v nórskom hlavnom meste Oslo a ak si vášnivý hltač týchto kníh ako ja a moja pani, tak si rozhodne pamätáš krčmu, v ktorej Harry priebežne trávil viac, alebo menej času pri pive či poctivom jedle.
No a tá krčma sa volá Schrøder. A čo je super, ona vôbec nie je vymyslená – ona je viac než reálna. A tak sme ju pri nedávnej návšteve Osla boli vyskúšať.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Od Schrøder restaurant som nečakal veľa, pretože som predpokladal klasickú pascu na turistov. Veď tu majú ešte aj samostatne prestretý stôl pre Harryho ako turistickú atrakciu.
Navyše je veľmi gýčovo a do červena zariadená a ako správny Stredoeurópan som mal predsudky ešte väčšie, keď som zbadal, že reštauráciu, ktorá má ponúkať typické nórske jedlo, vedú Indovia. Viac som sa mýliť nemohol. Sám kážem nemať predsudky a napriek tomu do toho z času na čas vpadnem.
Lístok je naozaj jednoduchý a presne taký, ako by som si predstavoval v nórskej lokálnej „hospode“. Úplná klasika, červené obrusy, pivo a hutné nórske jedlá. Veľmi dobre na mňa pôsobilo, že väčšina stolov bola napriek pocitu turistickej atrakcie obsadená miestnymi.
To je znamenie, že slávou v knihách sa nezmenilo takmer nič, možno okrem toho, že tu pribudol stôl pre hlavného predstaviteľa a občas sem zavítajú zvedaví turisti, ako sme boli aj my dvaja s manželkou. Na lístku sú zväčša hutné a sýte jedlá, omáčky, kaše, sobie, losie či jahňacie mäso. Nechýba ani bravčové a nejaká tá ryba.
Manželka zvolila tanier nórskych dobrôt. Išlo vlastne o ochutnávku jahňacieho, sobieho a losieho mäsa. Pre Nórov je typické zo všetkého robiť fašírky a inak to nebolo ani v tomto prípade. Ale musím povedať, že to fungovalo výborne. Bolo to šťavnaté, voňavé a plné chutí.
A navyše obrovsky sýte a za cenu 22 €, čo je na Oslo OK, veľká spokojnosť. Ja som mal jedno zo signature jedál, a to konkrétne jahňaciu klobásku. Pečenú. Famóznu. Predstav si to dokonalé chrumknutie, keď sa zahryzneš do perfektne upečenej klobásky.
Explózia štiav, vôní a chutí, ktoré zaplnia celé tvoje ústa. Dokonalé. Ako prílohu tu dostaneš zemiaky, sýtu a skvelú hrachovú kašu, nasladlú kapustu a brusnice. Absolútna symfónia. Pridaj pivo, famóznu spoločnosť a bude ti v studenom a nádhernom Osle teplučko a krásne.
Mňa to totálne dostalo a chcem to papať opäť. Ak sa niekedy dostaneš do tohto úžasného mesta, tak rozhodne odporúčam nevynechať toto jemne bizarné, jemne gýčové a enormne chutné a sympatické miesto.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie.
Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční v stredu 25. októbra. Tentokrát v legende bratislavského gastra GATTO MATTO v Rusovciach.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Poď s nami zažiť neopakovateľnú večer v jednej z najdlhšie fungujúcich reštaurácií u nás – Gatto Matto. Hostina s talianskym nádychom. V ich romantickej prevádzke v Rusovciach nás čaká 6 chodov plných chutí a vôní z lokálnych surovín, aké ste tu ešte nemali možnosť zažiť. K tomu skvelo napárované lokálne vína a kopec debát a zábavy.
Lístkov je obmedzený počet.
Budem sa na teba tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy