Čiližrút hodnotí: Reštaurácia, za ktorou sa oplatí vycestovať, ponúka aj slovenské klasiky v novom šate
- Penzión Zwicker jednoznačne stojí za pozornosť
- Výnimočné tu je nielen jedlo
- Penzión Zwicker jednoznačne stojí za pozornosť
- Výnimočné tu je nielen jedlo
Penzión Zwicker a jeho reštaurácia je taký zjav uprostred ničoho. Teda konkrétne na okraji Prešova, v Ľuboticiach. Zídeš z rušnej výpadovky na Bardejov a priamo vedľa nej, ale trošku z kopca, aby nebolo počuť jej ruch, nájdeš areál, ktorý ti vyrazí dych. Nádherný penzión so žrebčínom, stromy, kvety, koníky, absolútna pohoda.
Krásne ubytovanie v pár štýlovo zariadených izbách a reštaurácia, za ktorou sa oplatí urobiť si aj výlet. Inak takýmto spôsobom svojho času označoval sprievodca Michelin reštaurácie s 3 hviezdami – miesto, kde je jedlo také dobré, že sa oplatí urobiť si zachádzku.
Jedna vec, ktorá je tu trošku neobvyklá, je personál. Ja neviem, čím to je, ale vždy mám pocit, že každý člen obsluhy aj kuchyne je na toto miesto taký hrdý, akoby mu to patrilo.
Úsmev na tvári, ochota pomôcť absolútne s akoukoľvek požiadavkou. Ale hlavne to túžobné očakávanie v očiach. Očakávanie, kedy sa ten hosť konečne usmeje a prejaví radosť z toho, čo mu ponúkajú. Toto je mne prenesmierne sympatické.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Kuchyni velí extrémny sympaťák Lukáš, s ktorým som odvaril svoje tri mesiace v profi kuchyni u Jarda Žídeka ešte v Hoteli Albrecht. Funguje tu s parťákom Michalom – sú to blázni naslovovzatí.
Napríklad chceli mať konzistentne domáce a kvalitné vajíčka. Čo urobíš? Nájdeš dodávateľa? Nie. Kúpiš sliepky, chováš a máš. A takto tu pristupujú ku všetkému. Nekompromisná kvalita, ale aj nesmierna hravosť, kreativita a focus na dokonalé chute.
Lístok je pomerne krátky a ponúka najmä slovenské, respektíve nášmu jazyku blízke chute pretvorené do dneška. A to aj také „blbosti“ ako kura s broskyňou a syrom.
Fakt sa to dá spraviť aj bohovsky a súčasne, len treba trošku chuti a fantázie. A tá tu chalanom rozhodne nechýba. Nájdeš tu dve polievky, dve predjedlá a 9 hlavných jedál, z čoho 4 mäsové, jeden šalát, jedna ryba (pstruh, za čo tlieskam, lebo je to absolútne najlepšia ryba, aká sa dá u nás podávať) a tri bezmäsité jedlá. Veľmi pekne vyskladané.
Absolútny highlight a asi už aj signature tejto reštaurácie pre mňa boli kuracie prsia „Florida“, teda kura, broskyňa, syr, zemiaky. Tu je to ale pocta surovinám a modernej gastronómii a ukážka, ako sa z rovnakých surovín dá urobiť jedlo z úplne iného vesmíru. Kura prevoňané dymom, chrumkavá, až karamelizovaná koža, broskyne voňavé a chutné, no a chedar vyzretý a plný chuti. Pecka. Mňam. Cena 14,9 €.
Tatarák podávajú s uhorkami, horčicovými semiačkami a nakladanou cibuľou. Parádne jemne nasekaný, až pôsobí krémovo. Výraznú chuť mäsa umne dopĺňa a vyzdvihuje kyselkavé tóny ostatných ingrediencií. To dáva ako celok jeden z top tatarákov, aké si na Slovensku vôbec vieš dopriať. K tomu ich vynikajúci domáci kváskový chlebík s veľkými okami ako hrianka a bude ti dobre. Cena 12,9 €.
Samostatnou a neopomenuteľnou kapitolou sú raňajky (v cene ubytovania). Dá sa to vymyslieť rôzne. Nakúpiť vajíčka a urobiť bufet či podávať hipsterské toasty s avokádom a granátovým jablkom alebo čokoľvek iné.
A ja to mám všetko rád. Tu ma ale veľmi pozitívne zaskočili. Na raňajky mi dali na objednávku pripravený „bacon and eggs“. Ale nielen tak hocijako.
Chalani kúpili sliepky a majú svoje vajcia, ktoré sú nádherne nariedko upečené na dvoch druhoch „slaniny“– neúdené lardo a údený bok. Pridaj trošku zeleniny zo záhradky, štipku lásky a pečivo z vlastnej pekárne. Som v raji. Naozaj.
Takže, keď pôjdeš najbližšie týmto smerom, alebo si budeš len tak plánovať výlet, tak túto adresu si rozhodne dobre poznač. Budeš mi ďakovať.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v auguste. Tentokrát v legende slovenského streetfoodu – v Poľnej Kuchyni.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zažijeme chodové degustačné menu si vychutnáme pod stromami na záhrade v Senci párované s krásnymi vínami. Spoznáte miesto, kde je srdce a výrobňa Poľnej kuchyne a ochutnáte menu šmrncnuté z jednej strany street foodom a z druhej finediningom. V prípade záujmu je možné aj ubytovanie.
Lístkov je obmedzený počet a kúpiť ich môžeš tu.
Budem sa na vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy