Čiližrút hodnotí: Tento podnik v Bratislave je iný, drzý, ale už vyzretý. Jesť je tu zážitok a zábava
- Degustačné menu pod Dómom svätého Martina
- Irin ponúka fine dining v tom najlepšom slova zmysle
- Degustačné menu pod Dómom svätého Martina
- Irin ponúka fine dining v tom najlepšom slova zmysle
Je to už vyše roka, odkedy jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukáš Hesko otvoril svoj vlastný projekt IRIN.
Na jednom z najkrajších námestí v Bratislave, v centre mesta priamo pod Dómom sv. Martina ponúka svojim hosťom veľmi uvoľnený fine dining v tom najlepšom slova zmysle.
Musím povedať, že za tú dobu sa to usadilo, vykryštalizovalo a dnes ide o dobre namazaný stroj s naozaj výborným servisom a jedlami, z ktorých hneď viaceré sú nezabudnuteľné. Vínne párovanie je tiež pomerne podarené a kombinácia tohto všetkého s pohodovou atmosférou pôsobia extra pozitívne.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Jedlá sa ponúkajú výhradne vo forme degustačného menu, ktoré má cca. 9 chodov (75 €), a páruje sa k nemu približne 5 vzoriek vín (40 €) – ono si totiž someliér Jakub vždy pripraví aj nejaké to ochutnanie navyše. Hlavne ak vidí, že hosťa to baví.
Samozrejme, je možnosť vybrať si aj fľašu z peknej vínnej karty. Vždy pripravený Jakub veľmi rád pomôže a bude aj výborným sprievodcom celým večerom a veľmi sa poteší, ak si budeš chcieť nechať poradiť to správne víno pre seba.
Každý hosť, ktorý si urobí rezerváciu, je milo privítaný, nezabúda sa ani na zavesenie kabáta, predstavenie konceptu podniku a samotného lístka. Samozrejmosťou je výber neperlivej či perlivej vody a príjemný večer sa môže začať.
Ako prvý chod prichádzajú na stôl kváskové šišky plnené kačacou paštétou, s višňovým želé a musím povedať, že u mňa sa zaradili medzi najlepšie chody. Nasleduje chrumkavá rolka z kalerábu a nasoleného lososa vo veľmi krehkom cestíčku.
Kombinovaná s veľkou hrsťou čerstvých byliniek a na namáčanie majonéza z pečeného cesnaku. Signature dish reštaurácie je spálený pór s kukuričným krémom, cesnakovými krutónmi a hľuzovkou.
Je to neuveriteľne krémové a chutné, jedlo hrá textúrami aj vôňami a vôbec nevsádza na prvotný wow efekt – na tanieri totiž vidíš len žltú hmotu, ale pod ňou sa odohrávajú veľké veci, také dobré, že by si to chcel jesť neustále. Veľké bomby na začiatok.
V degustačnom menu by nemal chýbať aj rybí chod, ktorý tu zastupuje pošírovaná treska s karamelizovanou srvátkou a dokonalo chrumkavé zemiakové chipsy. Svoj vrchol práve dosiahol aj chlieb. Kôrka ultimátne chrumkavá a stred taký vláčny, že o chvíľu akoby tam ani nebol. A hlavne plný chuti. Natri si naň fermentované maslo s kultúrou z modrého syra a ÁNO – ochkaj. Lebo presne to urobíš.
Dnes ale najviac prekvapil mäsový hlavný chod. To bola totiž pred rokom pre mňa jemne slabšia stránka menu. Steak. To znie pomerne všedne.
Ale keď dáš na absolútne jemný a dokonalo prepečený, 170 dní vyzretý rib eye chuťovo perfektnú zemiakovú placku, preleješ omáčkou z údenej papriky a bohovským chimichirri (kyselkavá omáčka s bylinkami a chilli), tak ti proste odstrelí dekel a ty len sedíš a hmkáš. Dokonalé. Toto by som si naozaj veľmi rád zopakoval.
Pastry tu má na starosti veľmi sympatická a talentovaná Lenka. Spomínam to preto, lebo nasledovali dezerty, ktoré má práve ona na svedomí. Aj keď je pravdou, že jedlá zrejme tvorí a konzultuje celý tím. Najprv na prečistenie chuťových pohárikov pomarančový sorbet so studeným čajom, sečuánskym korením a citrónovou trávou – výborná kombinácia.
Lenka stojí aj za dokonalým dezertom. Spojenie temného, horúceho a hutného čokoládového koláča so studenou a krémovou, riadne zaúdenou zmrzlinou a chrumkavými orieškami je nadpozemské.
Tento dezert ma naozaj bavil a verím, že ho ešte ochutnám. Neodmysliteľné petit fours na záver menu v takomto podniku nemôžu chýbať. Ide vlastne o takú malú pozornosť vo forme malých bonbónov. Ako čoko-karamelová guľka s lieskovcami, tak aj už legendárne chrenové parfait boli dokonalou bodkou.
Ak máte s partiou ešte chuť na zaujímavú selekciu syrov (vrátane nórskeho hnedého, kravského, ovčieho či kozieho syra) alebo nebodaj kaviár s maslovou brioškou, tak je to tu rozhodne možné a podľa mňa aj celkom vítané.
Syry sú za cenu 17 € a podávajú sa s extra opečenou brioškou a marhuľovou omáčkou, a naozaj kvalitný kaviár z jesetera vyjde na 99 € – ale veď žijeme len raz. Pridaj fľašu bublín a večer bude dokonalý.
Irin kráča sebavedomo vpred a najmä svojou vlastnou cestou, ktorou podľa mňa môže dávať príklad aj ďalším reštauráciám, aby si casual fine dining našiel cestu do Bratislavy. Je iný, je drzý, ale už aj vyzretý, a jesť tu je vždy zážitok a zábava.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách.
Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby. Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.