Čiližrút hodnotí: Toto je najlepšia reštaurácia sveta, ktorú nájdeš na skok od Bratislavy
- Najlepšia reštaurácia sveta len pár hodín od Bratislavy
- Vychutnáš si tu 32-chodové menu, okrem iného aj dezert s vôňou historickej knihy
- Najlepšia reštaurácia sveta len pár hodín od Bratislavy
- Vychutnáš si tu 32-chodové menu, okrem iného aj dezert s vôňou historickej knihy
Len dve hodiny letu a hodina vlakom či taxíkom a ocitneš sa na neopakovateľnom mieste. V maličkom mestečku Girona založili bratia Rocovci v roku 1986 reštauráciu El Celler de Can Roca.
Už roky bol môj sen dostať sa sem. Reštaurácia drží od roku 2009 neustále tri michelinské hviezdy a podľa najrenomovanejšieho rebríčka 50 best sa dvakrát umiestnila ako najlepšia reštaurácia sveta, čo ju zaradilo medzi elitnú osmičku reštaurácií, ktoré sa takýmto niečím mohli pýšiť. Dnes z nich aktívne funguje už len 6.
A prečo som o tom sníval roky? Jeden z dôvodov je aj to, že nie je vôbec ľahké získať rezerváciu. Je to približne ako dostať sa na koncert AC/DC. Vždy prvého v mesiaci otvoria rezervačný systém na mesiac, ktorý nasleduje o 11 mesiacov.
Čiže napríklad teraz 1. 6. 2023 o 0:00:00 sa spustia rezervácie na máj 2024. A trvá to približne 1 minútu, kým sú všetky miesta vybookované. Samozrejme, je možnosť zaradiť sa na waiting list a dúfať, že niekto svoju rezerváciu zruší. O to šťastnejší som bol, keď sa mi to podarilo.
Reštauráciu vlastnia traja bratia. V roku 1986 ju vedľa reštaurácie svojich rodičov otvorili Joan – šéfkuchár (jeden z najrešpektovanejších na svete) a Josep – someliér (najlepší na svete 2022), keď mali cca. 20 rokov.
V roku 1999 sa k nim pripojil najmladší brat Jordi, ktorý má na starosti dezerty (2014 najlepší pastry chef na svete). V roku 2017 dobudovali dnešnú reštauráciu. Impozantný priestor na tichom mieste v Girone.
Nádherná záhrada, vstup plný stromov a úchvatne presvetlená jedáleň plná skla, dreva a pohostinnosti. K tomu vínna pivnica, ktorá je jednou z najlepšie zásobených na svete a ponúka výber z 80 000 vín. A musím povedať, že my sme pri našej návšteve čo-to z nich aj ochutnali.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Toto miesto však nie je len o všetkých naj a oceneniach. Tie totiž všetky prišli pre pár hlavných aspektov tejto reštaurácie. Okrem najlepších jedál, aké som za celý svoj život mal možnosť ochutnať – a na niektoré z nich asi nezabudnem do konca života, je to najmä pohostinnosť.
Rukou ti potrasú priamo bratia, na ktorých vidno úprimný záujem o hosťa a o to, ako sa u nich bude cítiť. Niekde som to už počul, ale zážitok z tejto nenapodobniteľnej reštaurácie by sa dal nazvať ako návšteva v obývačke u bratov Rocovcov.
Základom jedál v reštaurácii je úcta k tradícii, lokálnym pestovateľom a produktom a k udržateľnosti všetkých surovín, ktoré používajú. Aj vďaka tomu získali zelenú hviezdu od Michelin za ekologický a udržateľný prístup.
Menu v tejto reštaurácii má cca. 17 chodov, ktorým predchádza 15 snackov. Ochutnáš teda celkovo 32 rôznych chodov. Samozrejme, rozložených do cca. 5-hodinového zážitku a naozaj veľká časť z neho sú jedlá veľkosti snacku či jednohubky.
Cena takéhoto menu je 270 €, a ak si k nemu chceš dať aj napárovať vína z impozantnej pivnice, kam nás taktiež výnimočne zobrali pozrieť, vyjde ťa to o 130 € navyše. K párovaniu musím ale povedať, že podobné som ešte nezažil. Jednak čo sa týkalo rozsahu, keďže obsahovalo cca. 16 vín či likérov, ale aj čo sa týka zaujímavosti a kvality. Famózna práca.
Samozrejme, cena (mimochodom na porovnateľnú úroveň reštaurácií vo svete pomerne nízka) obsahuje aj servis. Počas 5 hodín sa o nás staralo cca. 7 členov personálu a neviem si predstaviť, či by sa to vôbec dalo robiť lepšie a uvoľnenejšie.
Zážitok sa začína 15 snackmi, ktoré sú prierezom 37-ročnej histórie reštaurácie a vynovených verzií pokrmov, ktoré sa tu za ten čas podávajú a na ktoré sú bratia hrdí.
Explodujúca guľka z čírovnice májovej, cannelloni s trhaným mäsom a parmezánom, pripomínajúci začiatky v krčmách Katalánska, hubové želé, nečakaná textúra sendviča z kuracej kože.
Ďalej vyprážané kalamáre s chuťou limoncella, lyžička s výbuchom kreviet – jemne ogrilovaná kreveta v smotanovej omáčke z hlavy a kaviár z citrusov.
V lyžičke nakladané zeleniny s tabascom. Nádherné kombinácie textúr a prekvapivých chuťových kombinácií. Na záver zaklincovaný bonbónom z foie gras, sladkého vína, čokolády a hľuzovky. Jedna z najlepších vecí, čo som kedy jedol.
Nasleduje neodmysliteľný chlebový chod nasledovaný jedlom, ktoré stelesňovalo jar na tanieri – čerstvé kvety špargle, krém z marhúľ či zelená papaya.
Ďalší bol hrášok v jeho najlepšej podobe. Pošírovaný na stole s vínom, podávaný s krémom a pistáciami, potom špenátové kreácie s ustricami a čajom zo špenátu a ustríc. Hneď instantne odpadneš.
Jeden z vrcholov boli variácie karfiolu. Pečený, dusený, karamel, kaviár, omáčka, pyré – zomreli sme. Pokračovalo sa úhorom, tuniakom, hovädzím aj kačkou.
Z cca. piatich dezertov najviac zaujal krémový dezert s chipsami s vôňou extrahovanou z historickej knihy. Pred jedlom si dostal ovoňať starú knihu a následne si ochutnal dezert, a ak nie doteraz, tak tu si pochopil, prečo je toto najlepšia reštaurácia sveta.
Na záver sa presuň na terasu, vychutnaj si excelentne prepracované bonbóny ako pozornosť podniku, objednaj fľašu vína a vychutnávaj okamih, ktorý chceš, aby trval čo najdlhšie. Je to zážitok, na ktorý nikdy nezabudneš a ktorý sa nezažíva každý deň. Dokonca možno len raz za život.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v júni. Tentokrát v pomerne novom a ambicióznom bistre GROOF na zelenej streche Tržnice Nivy.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tento event ale bude trochu špecifický. Koncept bistra a jeho šéfkuchára Martina je založený na varení na ohni. Takže celé, viac ako 8-chodové degustačné menu, bude umocnené emóciou a vôňou ohňa. Za barom bude alchymista Patrik miešať kokteily napárované priamo k jedlám. V prípade záujmu bude možná aj vege verzia menu a nealko párovanie.
Budem sa na teba tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Instagram/cellercanroca, 50 best, tickpo.sk, Archív SIU