Čiližrút hodnotí: V Bratislave môžeš ochutnať naozaj autentické kórejské jedlo. Takýto podnik sa často nevidí

  • Jedna z mála autentických a chutných kórejských reštaurácií v BA
  • Ako dezert kľudne aj ogrilovaný bôčik s pikantnou BBQ omáčkou
Čiližrút/K-BAB by Maehwa
  • Jedna z mála autentických a chutných kórejských reštaurácií v BA
  • Ako dezert kľudne aj ogrilovaný bôčik s pikantnou BBQ omáčkou

Ázijských reštaurácií najrôznejšieho možného zamerania je na Slovensku za posledné desaťročia naozaj požehnane. Od čínskych cez japonské po kopec vietnamských. V poslednej dobe sa v Bratislave rozšírili aj gruzínske a nájdeš aj thajské či fúzie rôznych kuchýň alebo úplne neidentifikovateľné.

Dať si ale kvalitné a autentické kórejské jedlo nie je vôbec jednoduché. Tých je ako šafranu. Jedno z takých miest bola v Maehwa na Zlatých Pieskoch, ktorá svojho času otvorila prevádzku K-BAB by Maehwa aj na Štefánikovej v centre mesta. Tá minulý rok na čas zatvorila a práve pred pár dnami došlo k jej znovuotvoreniu. A tak som sa vybral čo-to ochutnať a zistiť, aké to tam je.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Za posledné dva týždne som ju navštívil asi trikrát. Jednak aby som ochutnal čo najviac a urobil si názor. Ale, priznám sa, aj preto, že mi tam nesmierne chutilo a čosi ma tam ťahá stále znova. Nebude to najkrajší interiér. Je v zásade funkčný, má dve poschodia, ale tak nejak mi pripadá autentický a presne sa hodí k takémuto podniku. Zároveň je prevádzka skoro vždy plná a minimálne polovicu hostí tu permanentne tvorí kórejská komunita.

Toto mi prišlo ako veľmi dobrý znak. To hlavné je ale pohostinnosť a jedlo. Privíta ťa dvojica – kórejský starší pán, s ktorým sa dá komunikovať v zásade len po anglicky, a Slovák, ktorý by tam akoby na prvý pohľad ani nepatril. Ale opak je pravdou.

Pre mňa je tvárou a úžasnou postavičkou tohto podniku. Je zvláštny, ani neviem povedať, čím presne, ale je výborný v tom, čo robí. Pokecá, sucho požartuje, ale najmä odporučí, poradí a pamätá si chuťové preferencie aj pri ďalších návštevách. A to je pre mňa obrovské plus pri rozhodovaní sa, kam sa vracať.

K-BAB by Maehwa je gastro tip, ktorý si ťa získa

Na stole ti úplne vždy pristane domáce kimchi, ktoré je jedno z najlepších, aké som vôbec jedol – a nebolo ich málo. Je výborne vyzreté, ale stále chrumkavé, správne pikantné a extrémne plné chutí. Druhá vec sú nakladané reďkovky. Sú viac na sladko a s príjemnou dochuťou sezamu. Dobrý štart. A dopĺňajú bez opýtania. Skvelé.

Nevynechaj na začiatok tradičnú kimchi polievku s bravčovým (4,9 €), ktorá príde ešte bublajúco vriaca, a tak si ju môžeš vychutnávať priebežne pomedzi jedlo.

Foodie event: Neopakovateľný arabský večer, aký asi na Slovensku nemáš možnosť inde zažiť. Misy s jedlom, brušné tance, libanonské vína a kopec neopakovateľnej zábavy. Stretnutie rodiny, priateľov, ale aj ľudí, ktorým nie je dopriate, to je pravý arabský večer. Zaži ho s nami. V prípade záujmu o vegetariánky variant to neváhajte uviesť v e-maile po objednávke. Sme na to pripravení. Tešíme sa. Lístky kúpiš tu: tickpo.zoznam.sk

IMG_0031

Klasicky vynikajúce sú bibimbab a deopbab misky na báze ryže a rôzneho mäsa či zeleniny prekypujúce chuťami. Ide o tradičné kórejské jedlo plné textúr. Rozdiel je v druhu mäsa a v zelenine, ktorá je buď na surovo, alebo tepelne upravená. Pri cene 11 – 15 € podľa surovín dostaneš hravé jedlo plné chutí a vôní. Na toto sa budem rád vracať.

Najviac ma však dostal pikantný bôčik, ktorý je vysoko návykový. Nasladlý, jemný, lepkavý, kyselkavý, hutný a mierne chrumkavý v omáčke, ktorá oplýva chuťami a nepripomína nič iné, čo poznám. Daj si ho s dokonalo pripravenou ryžou a užívaj pomalosť bytia.

zdroj: Čiližrút/K-BAB by Maehwa

Podobné jedlo majú aj s krkovičkou. Cena je férových 13,9 €. Okrem toho si tu môžeš dať aj typický kórejský gril, kde pred seba dostaneš horúcu platňu, suroviny, opekáš, debatuješ s priateľmi a vychutnávaš.

Ako dezert je momentálne len jedna možnosť, a tou sú sladké kórejské pampúšiky chapssaltteok. Ide o obláčiky z ryžového cesta plnené typickou fazuľovou pastou. Sú hutné, lepkavé a sladké. Veľmi obľúbené, ale úprimne, nejde zrovna o moju šálku kávy.

Radšej si dám ako dezert na rýchlo ogrilovaný bôčik s pikantnou kórejskou BBQ omáčkou. Toto miesto ťa rozhodne dostane a odporúčam ho navštíviť.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.

Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá