Čiližrút hodnotí: V Bratislave môžeš ochutnať naozaj autentické kórejské jedlo. Takýto podnik sa často nevidí
- Jedna z mála autentických a chutných kórejských reštaurácií v BA
- Ako dezert kľudne aj ogrilovaný bôčik s pikantnou BBQ omáčkou
- Jedna z mála autentických a chutných kórejských reštaurácií v BA
- Ako dezert kľudne aj ogrilovaný bôčik s pikantnou BBQ omáčkou
Ázijských reštaurácií najrôznejšieho možného zamerania je na Slovensku za posledné desaťročia naozaj požehnane. Od čínskych cez japonské po kopec vietnamských. V poslednej dobe sa v Bratislave rozšírili aj gruzínske a nájdeš aj thajské či fúzie rôznych kuchýň alebo úplne neidentifikovateľné.
Dať si ale kvalitné a autentické kórejské jedlo nie je vôbec jednoduché. Tých je ako šafranu. Jedno z takých miest bola v Maehwa na Zlatých Pieskoch, ktorá svojho času otvorila prevádzku K-BAB by Maehwa aj na Štefánikovej v centre mesta. Tá minulý rok na čas zatvorila a práve pred pár dnami došlo k jej znovuotvoreniu. A tak som sa vybral čo-to ochutnať a zistiť, aké to tam je.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Za posledné dva týždne som ju navštívil asi trikrát. Jednak aby som ochutnal čo najviac a urobil si názor. Ale, priznám sa, aj preto, že mi tam nesmierne chutilo a čosi ma tam ťahá stále znova. Nebude to najkrajší interiér. Je v zásade funkčný, má dve poschodia, ale tak nejak mi pripadá autentický a presne sa hodí k takémuto podniku. Zároveň je prevádzka skoro vždy plná a minimálne polovicu hostí tu permanentne tvorí kórejská komunita.
Toto mi prišlo ako veľmi dobrý znak. To hlavné je ale pohostinnosť a jedlo. Privíta ťa dvojica – kórejský starší pán, s ktorým sa dá komunikovať v zásade len po anglicky, a Slovák, ktorý by tam akoby na prvý pohľad ani nepatril. Ale opak je pravdou.
Pre mňa je tvárou a úžasnou postavičkou tohto podniku. Je zvláštny, ani neviem povedať, čím presne, ale je výborný v tom, čo robí. Pokecá, sucho požartuje, ale najmä odporučí, poradí a pamätá si chuťové preferencie aj pri ďalších návštevách. A to je pre mňa obrovské plus pri rozhodovaní sa, kam sa vracať.
Na stole ti úplne vždy pristane domáce kimchi, ktoré je jedno z najlepších, aké som vôbec jedol – a nebolo ich málo. Je výborne vyzreté, ale stále chrumkavé, správne pikantné a extrémne plné chutí. Druhá vec sú nakladané reďkovky. Sú viac na sladko a s príjemnou dochuťou sezamu. Dobrý štart. A dopĺňajú bez opýtania. Skvelé.
Nevynechaj na začiatok tradičnú kimchi polievku s bravčovým (4,9 €), ktorá príde ešte bublajúco vriaca, a tak si ju môžeš vychutnávať priebežne pomedzi jedlo.
Foodie event: Neopakovateľný arabský večer, aký asi na Slovensku nemáš možnosť inde zažiť. Misy s jedlom, brušné tance, libanonské vína a kopec neopakovateľnej zábavy. Stretnutie rodiny, priateľov, ale aj ľudí, ktorým nie je dopriate, to je pravý arabský večer. Zaži ho s nami. V prípade záujmu o vegetariánky variant to neváhajte uviesť v e-maile po objednávke. Sme na to pripravení. Tešíme sa. Lístky kúpiš tu: tickpo.zoznam.sk
Klasicky vynikajúce sú bibimbab a deopbab misky na báze ryže a rôzneho mäsa či zeleniny prekypujúce chuťami. Ide o tradičné kórejské jedlo plné textúr. Rozdiel je v druhu mäsa a v zelenine, ktorá je buď na surovo, alebo tepelne upravená. Pri cene 11 – 15 € podľa surovín dostaneš hravé jedlo plné chutí a vôní. Na toto sa budem rád vracať.
Najviac ma však dostal pikantný bôčik, ktorý je vysoko návykový. Nasladlý, jemný, lepkavý, kyselkavý, hutný a mierne chrumkavý v omáčke, ktorá oplýva chuťami a nepripomína nič iné, čo poznám. Daj si ho s dokonalo pripravenou ryžou a užívaj pomalosť bytia.
Podobné jedlo majú aj s krkovičkou. Cena je férových 13,9 €. Okrem toho si tu môžeš dať aj typický kórejský gril, kde pred seba dostaneš horúcu platňu, suroviny, opekáš, debatuješ s priateľmi a vychutnávaš.
Ako dezert je momentálne len jedna možnosť, a tou sú sladké kórejské pampúšiky chapssaltteok. Ide o obláčiky z ryžového cesta plnené typickou fazuľovou pastou. Sú hutné, lepkavé a sladké. Veľmi obľúbené, ale úprimne, nejde zrovna o moju šálku kávy.
Radšej si dám ako dezert na rýchlo ogrilovaný bôčik s pikantnou kórejskou BBQ omáčkou. Toto miesto ťa rozhodne dostane a odporúčam ho navštíviť.
Čiližrút
Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.
Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.
Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy