Čiližrút hodnotí: V Martine ochutnáš fantastické vietnamské jedlo, nechýba ani mäkučký bôčik s kokosovým karamelom
- Fantastické vietnamské jedlo v centre Martina
- Mäkučký bôčik s kokosovým karamelom aj rolky s domácou chilli omáčkou
- Fantastické vietnamské jedlo v centre Martina
- Mäkučký bôčik s kokosovým karamelom aj rolky s domácou chilli omáčkou
Jedno z najznámejších vietnamských bistier NhaBe sa nachádza v Martine a mne sa podarilo konečne ochutnať. Ide o rodinné bistro, ktoré v roku 2017 otvoril Nam Nguyen. Jeho rodina pochádza z vietnamskej dedinky a jej názov je práve NhaBe.
Ako sám píše, už jeho teta predávala vo Vietname polievky na spôsob Pho a on sa rozhodol priniesť kúsok čo najnaozajstnejšieho Vietnamu k nám na Slovensko.
Bistro je zariadené pomerne jednoducho, za čo som ja veľmi vďačný, pretože sa necítim príliš dobre v priestoroch preplnených ozdobami a „autentickou“ výzdobou.
Oveľa lepšie je zamerať sa na servis a obsah taniera. A tu z toho mám presne tento dojem. Priestor je pekne presvetlený s drevenými stolmi a naozaj množstvom zelene.
Keď sem počas obeda zasvieti slnko, je naozaj radosť tu ochutnávať. Objednať si môžeš aj na modernej dotykovej obrazovke, ale ja som skôr zástanca osobného prístupu v gastre, a tak som sa presunul k veľkému pultu s usmiatou obsluhou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ponuka nie je vôbec rozsiahla a dáva absolútny zmysel. Na výber máš jedlo s rezancami pšeničnými alebo ryžovými, opekanú ryžu a Pho.
Vyberieš si druh mäsa, prípadne tofu či tempeh. K tomu ešte rolky, buď jarné studené, alebo vypražené. Okrem tohto stáleho menu je na výber aj trojica špeciálov.
Bavia ma ich silné chute, výrazné jedlá a textúry. Nejde sa tu na objem – ani vo veľkosti ponuky, ani vo veľkosti porcií. Tu sa hrá na chute, a to mňa baví vždy zo všetkého najviac. Celé je to veľmi úprimné a uveriteľné.
Ja som začal jarnými rolkami, lebo podľa mňa sa práve na nich ukáže, ako to má daný podnik s chuťami. Ide o zmes zeleniny a mäsa, prípadne tofu, zabalené v ryžovom papieri a podávané na studeno s omáčkou. Často bez výraznejšej chuti a so sweet chilli z fľašky. Tu sa s tým však pohrali.
Výborne ochutené hovädzie či tofu, kopec zeleniny a hlavne domáca sladká chilli omáčka. Ale nielen prvoplánovo sladká. Veľmi jemne pikantná, tmavá a výraznej temnej chuti. Cena 2,5 €/ks.
Pho by som rozhodne tiež radil k tým najlepším, čo som jedol. Dal som si s hovädzím mäsom a to ma popravde prekvapilo najviac. Aj vývar bol mocný, voňavý, skvelé rezance, ale veľké kusy šťavnatého mäsa mi dávali väčší zmysel ako len tenučké plátky, ktoré v Pho bývajú obvyklé. Cena 8,5 €.
Na špeciáli mali bôčik, čo je naozaj moja najobľúbenejšia surovina, a tak som nemohol odolať. Obzvlášť mám rád práve tieto juhovýchodnoázijské spôsoby prípravy tohto mäsa. Tu bol podávaný s ryžou a s kokosovým karamelom a z toho som opadol. Na vrchu ešte vysmažené vajíčko a čierny sezam.
Keď sa mi všetky tieto chute premiešali v ústach, tak som nemohol inak len sedieť a usmievať sa. To je presne jedlo podľa môjho gusta. Slané, sladké, hutné, lepkavé a radosť spôsobujúce. Cena 8 €. K tomu si pridaj domáci jazmínový ľadový čaj za 3 € a vychutnávaj.
Vietnamských reštaurácií je u nás pomerne veľa, ale len niektoré sú naozaj chutné. Teda aspoň podľa mňa. NhaBe sa bude určite radiť medzi tie najlepšie, čo tu máme. Teším sa aj na ochutnanie ich pomerne novej pobočky v Banskej Bystrici.