Čiližrút hodnotí: V tejto reštaurácii čakaj hotovú symfóniu. Každý element je hravý a ladený k dokonalosti

  • Kačacia klobása aj dokonalo vysmažený králik
  • Brno má pre mňa unikátnu reštauráciu na úrovni európskych metropol
Čiližrút/Elements
  • Kačacia klobása aj dokonalo vysmažený králik
  • Brno má pre mňa unikátnu reštauráciu na úrovni európskych metropol

Pred pár rokmi sa v centre Brna otvoril unikátny koncept ELEMENT. Ak by som mal opísať, o aký koncept ide, alebo kto bude cieľová skupina, tak to nebude úplne jednoduché.

Čo ale bude úplne ľahké, je opísať dojem. Každý element je tu hravý a doladený k dokonalosti. Priestor v centre Brna s obitými stenami, potetovaní čašníci aj kuchári v šiltovkách v otvorenej kuchyni, hlasná party hudba, kopec vína, drinkov, umelecké diela na tanieroch.

Neuveriteľná atmosféra tohto podniku, ktorý podľa mňa dokonale približuje mladých ľudí ku kvalitnému jedlu a pitiu. Najviac ma bavili (teda okrem jedla) padnuté sánky ľudí, keď dostali na stôl jedlo.

Prosto nečakáš plating a chute michelinskej reštiky v tomto set-upe. Každé jedlo nesie vlastný rukopis a hlavne nejaký moment prekvapenia. Niečo, čo by som nazval wow efekt, ktorý keď nie je prvoplánový, tak robí zážitok zábavnejším a zapamätateľnejším.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Povedal by som, že reštaurácia si zobrala to najlepšie z hlučného pubu, uvoľneného bistra a hviezdičkovej reštaurácie tak, aby priniesla dokonalý zážitok každému, kto sa nechce cítiť stiesnene či premýšľať nad tým, do akej miery sa môže baviť. Takže si sadneš, bavíš sa so svojou spoločnosťou, neriešiš väčšiu hlučnosť partie či hlasné smiechy.

Ale zároveň sa ti venuje obsluha, pozná presne každé jedno jedlo a k servisu pristupuje podľa toho, aké je zrovna tvoje rozpoloženie. Chceš si dať k jedlu pivo? Ok, v priebehu pár sekúnd dostaneš perfektne načapované remeselné pivo. Koktail? Extrémne slušný výber kvalitného alkoholu a schopnosť barmanov namiešať čokoľvek, čo existuje.

zdroj: Čiližrút/Elements

Ale ak máš chuť napríklad na ťažšie červené víno z veľmi slušnej vínnej karty, tak ti týpek v šiltovke profesionálne otvorí fľašu, víno odprezentuje, naplní tie správne poháre a užiješ si pairing, ktorý dá spojeniu jedla a vína dokonalý zmysel.

Lístok nie je príliš rozsiahly, čo je viac ako pozitívne. Ale obsiahne predjedlá, hlavné jedlá aj dezerty, rovnako ako jedlá pre vegetariánov, kopec zeleniny, ryby a nedozerné množstvo kreativity a chutí. Používajú zásadne kvalitné suroviny známeho pôvodu, hrajú sa s kombináciami chutí, textúr a teplôt.

Čiližrút hodnotí: Reštaurácia Elements

To, čo z lístka a následne chutí cítiť najviac, je obrovská vášeň a cit pre kombinácie a záujem zapôsobiť na každého hosťa. Až takmer cítiť, ako chcú poznať tvoj dojem a zážitok. Ochutnal som tu niekoľkokrát množstvo jedál a rozhodne to za výlet do Brna stojí.

Tatarák servírovaný v kosti je skôr jemne sekaný, hladký, ale výrazne mäsový, podporený krémovosťou vajíčka, hubami a chrumkavým chlebom. Cena 12,5 €.

Keď zbadám medzi jedlami bôčik, tak nikdy nedokážem odolať. Tento ako predjedlo bol vysoko tukový, čo si cením, lebo sa toho kuchári často boja a pritom je to to najlepšie, čo môže byť.

zdroj: Čiližrút/Elements

Bol ale vykonfitovaný do úplne jemna s asi najhustejšou a najsilnejšou omáčkou, akú som kedy ochutnal. Odľahčovala ho kopa zeleniny a ja som si len krochkal. Cena 8 €. Veľkou zaujímavosťou a game changerom pre mňa bola kačacia klobása, ktorú som pred tým nikdy nejedol a zrazu som sa zamyslel, ako to, že ju nerobíme všade.

Veď kačku všetci tak milujeme. Snáď sa tento nápad rozšíri. So zrelým syrom, voňavým ligurčekom a chrumkavým topinamburom, na ktorý sa tiež občas trochu zabúda, to bolo skvelé predjedlo. Cena 10 €.

Z hlavných jedál by som začal králikom. Predsudky, že dobre usmažený králik bude suchý, hoď kľudne za hlavu. Z tohto až striekali šťavy spod chrumkavej krusty. K tomu nakladané cibuľky a bylinková majonéza a je vybavené. Cena 17 €.

Teľacia kotleta presne do ružova prepečená, zemité smrže a explózia jari v podobe chrumkavej špargle a hrášku a extrémne sviežej ľahko demáčovej omáčky. Tá bola skôr redšia a podporovala hravosť tohto jedla. Cena 19 €. 

Dezertov majú cca. tri druhy. Všetky sú síce vynikajúce, ale jeden vyčnieva nielen nad všetky tunajšie, ale je pre mňa jeden z najlepších, čo si vôbec pamätám.

zdroj: Čiližrút/Elements

Jablkový koláč je celkovo moja obľúbená sladkosť, ale tu je extrém. Naložené sladké a chrumkavé štvrťky jabĺk, do toho chrumkavé kocky kyselkavých granny smith, maslová sušienka, ktorá praská a chrumká. K tomu si primysli vajíčkový krém a teplý karamel. Symfónia rozmýšľania a óda na textúry a teploty. Bravo.

Foodie event

Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v máji. Tentokrát v pomerne novom a ambicióznom pube LIQUID FACTORY v centre mesta.

Tento event ale bude trochu iný zážitok, pri ktorom sa budú baviť všetky naše zmysly. Neskutočne talentovaný Stanko Sith a jeho tím sa postarajú o viacchodové degustačné menu, v ktorom sa budú hrať s chuťami a textúrami známych surovín v menej známom prevedení.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Fantastický barman a šoumen Tony Velich, ambasador World Class a Singleton whisky, nám ukáže, že napríklad aj z takej whisky sa dajú namiešať svieže a ľahké koktaily napárované presne k jedlám.

Pohráme sa s chuťami a vôňami, ale vnímať budeme aj hmatom. Drinky budú vydávať zvuky a možno budeme vnímať aj zakrytým zrakom. Každopádne pôjde o nezabudnuteľný zážitok pre všetky zmysly.

Lístky kúpiš tu.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá