Čiližrút hodnotí: V tomto bistre ti naservírujú dokonalé pečené kura a bôčik, nechýbajú ani brutálne šaláty

  • Vôňa kuraťa na ražni aj remeselné pivo
  • Príchuť fine diningu v tých najbežnejších surovinách
Čiližrút/KRO kitchen
  • Vôňa kuraťa na ražni aj remeselné pivo
  • Príchuť fine diningu v tých najbežnejších surovinách

Pri poslednej návšteve Prahy v novembri sa mi podarilo navštíviť jedinečný koncept KRO Kitchen – bistro – rotisserie. Samo o sebe nejde o nič zložité. Rotisserie je vlastne spôsob pečenia mäsa na ražni.

Pre lepší obraz by som si predstavil stánok s kurencami a bôčikom na Miletičke. Avšak tento koncept otvoril šéfkuchár Vojta Václavík, ktorý zbieral skúsenosti v pražskom Sansho a následne aj v nórskej michelinke FAUNA.

Prechodil Škandináviu a nakoniec sa rozhodol pre svoj vlastný a veľmi zaujímavý podnik práve na Vinohradoch. Súčasťou je aj bar, kaviareň či výborná remeselná pekáreň.

Ale poďme k rotisserii a k tomu, ako sa dá urobiť grilované kura či mäso zaujímavým. Z ulice vstúpiš do maličkého priestoru, ktorému dominuje otvorená kuchyňa s ražňom a až neuveriteľne lákavá vôňa grilovaného kuraťa. Pár stolov pre cca. 15 ľudí. Obsluha je žoviálna, privíta ťa hneď vo dverách, usadí ťa k stolu, ak máš šťastie a je voľné.

Rezervácie, žiaľ, neberú, ale vzhľadom na koncept je to pochopiteľné. Ponúknu ti naozaj dobré remeselné pivo z Vinohradského pivovaru a prinesú lístok. Čo veľmi oceňujem, je, že ak si tu prvýkrát, tak ti obsluha predstaví myšlienku bistra aj jednotlivé jedlá.

A tu začínaš pomaly chápať, že nepôjde len o samotné grilované kura, chlieb a uhorku. Tu sa totiž kombinujú techniky modernej gastronómie, severský šmrnc a prvky ázijskej kuchyne. A to je neodolateľná kombinácia už na počúvanie, nieto ešte pre chuťové poháriky. K tým sa ešte dostaneme.

Ceny sú tu viac než priaznivé, najmä keď sa pozriem na lokalitu, kvalitu prevedenia a pôvodu samotných surovín. Takmer každá surovina je od spriatelených farmárov a producentov a väčšina spracovaných produktov je vyrábaná priamo v kuchyni KRO. Fermentuje sa, nakladá, vyrábajú omáčky, dresingy či bylinkové oleje.

Aj z veľmi netradičných byliniek, ktoré veľmi dobre ladia so samotnými jedlami. Na lístku nájdeš 3 predjedlá v cenách okolo 7 €, polievku a niekoľko jedál z bravčového mäsa, samozrejme, na báze grilovaného kuraťa. V ponuke sa nezabúda aj na vegetariánov, čo si myslím, že by mohlo byť už v moderných bistrách štandardom.

Všetky jedlá sú cenovo okolo hranice 10 € aj s prílohou. Navyše si môžeš objednať napríklad vynikajúce domáce kimchi, pickles, zemiakové placky alebo netradičný tekvicový šalát na ázijský spôsob, všetko za cca 2 až 3 €.

Ako predjedlo jeden z najlepších roastbeefov, aký som jedol. Mäso bolo pripravené zrejme metódou sous vide, čo pomohlo zachovaniu krásnej ružovej farby po celej ploche mäsa a najmä podporovalo mimoriadnu šťavnatosť a mäsitú chuť.

IMG_7850

Sprevádzaný bol majonézou z fermentovaného čierneho cesnaku, ktorý má veľmi intenzívnu a hlbokú až nasladlú chuť. Zaujímavou náhradou pečiva boli jemné a krehké chlebové chipsy z vlastnej pekárne @krobakery a bazové kaparami, teda nakladané púčiky bazových kvetov. Výborný začiatok 

Signature dish podniku je, samozrejme, kura. Dokonale ugrilované v otvorenej kuchyni priamo pred hosťom, čo pridáva na zaujímavosti tohto bistra. Kombinuje sa tu s rôznymi omáčkami, šťavami, zeleninami. Až sa z toho troška hlava točí, ale toto vyrieši usmiata obsluha, ktorá vždy s výberom rada poradí.

Toto konkrétne bolo so silným kuracím demi glace (tento si môžete kúpiť aj vo fľaštičke so sebou na doma), pečenými zemiakmi a veľmi výrazným jogurtovým šalátom so sezamom. Práve brutálne šaláty dávajú správny kick a charakter každému jedlu. Sú väčšinou ladené do chutí Ázie.

IMG_7860
zdroj: Čiližrút/KRO kitchen

Ale nie prvoplánovo. Kombinácie sladko-kyslých chutí s jemnou pikantnosťou veľmi dobre spolupracujú s jemnou mastnotou kuraťa. Bôčik (moja najobľúbenejšia surovina vôbec) bol správne chrumkavý, jemný a s pikantným tekvicovým šalátom si rozumel ako manželia po 50 rokoch manželstva. Nič nebolo treba vysvetľovať.

IMG_7859
zdroj: Čiližrút/KRO kitchen

Samotné mäso sa opäť hralo s temnou chuťou čierneho cesnaku, čo aj tak jednoduchej surovine, akou bôčik je, dodávalo na noblese a hravosti. Wow, takto ma jedlo už dlhšie nepobavilo.

Ak mám odporučiť prílohu, kde je na výber jazmínová ryža alebo zemiakové placky, vyber si práve tie. Pripomínajú naše lokše, len sú troška vláčnejšie a pripravené z pečených zemiakov. 

Ak ostane len trocha miesta a chuti, tak rozhodne odporúčam ochutnať aj dezert. Spálené slivky s poriadnou dávkou krému stonka fazuliek, silná omáčka a jemne perníkovo navoňaná chrumkavá drobenka. Pár kvapiek bylinkového oleja a oslava chutí, jesene a blížiacich sa Vianoc na tanieri.

IMG_7865
zdroj: Čiližrút/KRO kitchen

Ak sa najbližšie vyberieš do Prahy a budeš rozmýšľať, kam sa ísť najesť, skúsiť niečo tradičné v netradičnom prevedení, či chcieť sa niekomu zavďačiť hrou chutí a vôní, tak sa rozhodne vyber na Vinohradskú a uži si tento zážitok.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku. Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste.

IMG_8113

Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.

Každomesačne organizujem Foodie eventy, kde si so mnou môžeš užiť nevšedný zážitok z degustácie jedál, ktoré sa bežne v danom podniku neponúkajú a párovanie so šťavnatými a živými vínami. V decembri sa stretneme v úplne novom bistre u vždy usmiateho a veľmi talentovaného Olivera Vozárika a bude to jazda. Lístky si môžeš kúpiť kliknutím na tento link.

Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá