Čiližrút hodnotí: V tomto podniku ti naservírujú perfektné rybacie jedlo, má to však jeden háčik
- Aj perkelt zo sumca sa dá podávať hravo a lákavo
- Tuniak s tuniakom alebo tanier plný morskej chuti
- Aj perkelt zo sumca sa dá podávať hravo a lákavo
- Tuniak s tuniakom alebo tanier plný morskej chuti
Ako som písal už aj na svojich instagramoch – je mi strašne ľúto a úprimne vôbec nerozumiem, prečo máme na Slovensku tak málo pekných reštaurácií zameraných čisto na ryby a morské plody.
Nemyslím teraz bufety, ale skôr miesto, kam zájdeš sám, keď máš chuť, ale vezmeš aj rodinu, partnerku či biznis partnera, bez kompromisov v pohodlí a servise, a vychutnáš si dobrú čerstvú rybu. Veď my ryby máme aj ich vieme robiť, len nám ich reštaurácie málo ponúkajú, a tak sa na ne trošku neprávom zabúda.
A naozaj už nie je ani jadrová fyzika (ak sa chce) zohnať aj naozaj čerstvú a kvalitnú morskú rybu, ustrice, krevety, kalamáre, chobotnicu, alebo aj živého homára. No a jedno z mála takýchto miest je @panryba.sk v centre Košíc a ja som sa bol pozrieť, ako to tam vyzerá a najmä chutí.
Už modrobiely exteriér a pekná teraska s bielymi stolíkmi ma lákali dnu. Vyzeralo to tam ako pri mori, možno jemne gýčovo, ale presne takto si ja peknú, na ryby zameranú reštauráciu predstavujem. Vnútri asi najlepšie možne stvárnený interiér rybej, prímorskej reštaurácie.
Drevo, ryby, impozantné plachetnice a otvorená kuchyňa, kde priamo vidíš prípravu aj servírovanie tvojho jedla. Celé dobre. Privíta ťa milá obsluha, aj keby sa možno žiadalo byť trošku lepšie nachystaný na nečakané otázky typu, čo najlepšie si mám dať a aké víno mi k jedlu odporučíte.
Odpoveď „Ľudia si najviac dávajú to alebo ono“ by nemala v dobrej reštaurácii existovať. Takéto otázky sú predsa ideálne na zvýšenie predaja a odprezentovanie toho najlepšieho.
Drobné nedostatky vidím aj vo vínnej karte a servise vína. Vín je tu zúfalo malý výber a kreativita takmer žiadna. K rybe víno pasuje, a tak by sa mi tu žiadala lepšia karta. Neodpustiteľný je servis vína v pohári. Víno na pohár je nutné nalievať z fľaše priamo pred hosťom. Avšak toto sú detaily, ktoré sa dajú odstrániť. Inak bol personál veľmi pozorný a cítili sme sa super.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Musím povedať, že som tu jedol najchutnejší a najkrajšie naservírovaný paprikáš zo sumca s haluškami. A to je čo povedať pri tomto jedle. Veď ako už položiť na tanier halušky a kúsky ryby v paprikovej omáčke?
Jasne sa ale ukazuje, keďže jedia aj oči, aké dôležité je rozmýšľať, ako jedlo poskladať a aký porcelán zvoliť. Tvaroh a smotanu dať aj navrch, zvoliť hlboký tanier, trošku chuťovo ladiacej bylinky a čerstvého chilli a bum – krásne jedlo.
K tomu vyladené chute a konzistenčne aj vôňou výborná ryba aj halušky. Cena 12,99 €. Krevety v silnej omáčke z kôrovcov sú predjedlo, od ktorého som takmer závislý, a bolo naozaj dobré. Tá enormne silná smotanovo-koňaková omáčka z pancierov bola krémová a lahodná a jej kontrast s chrumkavou bagetou – och. 9,99 €.
Rovnako ako tanier pána rybu plný mušlí, kalamárov a výborne pripravenej tresky a chutí podporených ultimátne chrumkavou bagetou. Toto jedlo by som rozhodne s hrdosťou ponúkal hosťovi s fľašou dobrého vína a každý jeden bude garantovane spokojný. Cena 17,49 €.
Zaujímavé je aj carpaccio z tuniaka, ktoré je niečo ako „tonno tonnato“, teda plátky tuniaka s tuniakovou omáčkou a chutí to fantasticky s kaparami a sušenými paradajkami, cena 10,99 €.
Zo špeciálov sme skúsili výbornú tresku, ktorá bola podávaná so šampiňónovým pyré s hľuzovkou, zelerovým krémom a mrkvou. Celé jedlo pôsobilo chuťovo veľmi lahodne a konzistentne. Zaostávala len prezentácia, a to najmä karotka, ktorá vyzerala a jemne aj chutila nie veľmi prirodzene. Cena 15,99 €.
Nebyť trošku chýbajúcej soli a veľmi nedotiahnutej vínnej karty, ktorá by si k takým kreatívnym jedlám zaslúžila zaujímavejšie kúsky, tak to bolo perfektné. Super je, že stále ostáva na čom pracovať a ja sa už teraz teším na ďalšiu návštevu.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v apríli. Tentokrát v pomerne novom a ambicióznom pube LIQUID FACTORY v centre mesta.
Tento event ale bude trochu iný zážitok, pri ktorom sa budú baviť všetky naše zmysly. Neskutočne talentovaný Stanko Sith a jeho tím sa postarajú o viacchodové degustačné menu, v ktorom sa budú hrať s chuťami a textúrami známych surovín v menej známom prevedení.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Fantastický barman a šoumen Tony Velich, ambasádor World Class a Singleton whisky, nám ukáže, že napríklad aj z takej whisky sa dajú namiešať svieže a ľahké koktaily napárované presne k jedlám. Pohráme sa s chuťami a vôňami, ale vnímať budeme aj hmatom. Drinky budú vydávať zvuky a možno budeme vnímať aj zakrytým zrakom. Každopádne pôjde o nezabudnuteľný zážitok pre všetky zmysly.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy