Čiližrút hodnotí: Znovuotvorenie francúzskej reštaurácie v jednom z najkrajších hotelov v Bratislave
- Dáš si tu slimáky či slávny Chateaubriand
- Nechýba ani jablkový koláč
- Dáš si tu slimáky či slávny Chateaubriand
- Nechýba ani jablkový koláč
Krásny old school interiér, ktorý sa mne naozaj páči a ak by som chcel mať v meste len jednu francúzsku reštauráciu, nemyslím moderné bistro, tak chcem, aby vyzerala podobne. Červené koberce, drevo, krištáľové lustre, elegantne oblečená a usmiata obsluha. Všetko to, čo by všelikde mohlo vyzerať gýčovo, ale sem, do tohto prostredia prekrásnej budovy Hotela Devín, to proste pasuje ako povestná riť na šerbeľ.
Naposledy som túto reštauráciu navštívil pred rokmi a úprimne, nebolo, o čom písať, a bolo mi to pomerne ľúto. Keď som sa dozvedel, že sa rozhodli reštauráciu reštartovať a znovuotvoriť, tak som sa potešil a s kamarátom sme sa rozhodli ju ísť skúsiť. Očakávania boli pomerne vysoké, tak sa poďme pozrieť na to, ako to dopadlo.
Ako som písal, ako prvý zaujme naozaj impozantný interiér, ktorý navodzuje veľké očakávania a chuť na dobré jedlo. Malý detail, ktorý nie úplne korešponduje s prostredím, je hudba. Svetový pop nie je úplne to, čo by som chcel na takomto mieste, ale verím, že toto veľmi rýchlo doladia.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ako aperitív majú prosecco, ale žiadne Champagne ani nič iné na pohár, čo je vo francúzskej reštaurácii škoda. V nápojovom menu majú základný výber vín, čo je v poriadku, lebo nie každý chce študovať rozsiahlejšie vínne karty.
Čo ma však zarazilo, je, že základný lístok obsahuje len jedno biele víno na pohár. Tu som myslel, že nič iné na pohár nemajú. Našťastie majú širší výber, ale ten sa ukrýva práve v spomínanej vínnej karte na vyžiadanie. Práve túto ponuku vín na pohár by som presunul do základného lístka. Zvýši to predaj.
Menu je veľmi stručné a plné klasík, čo sa mne veľmi páči, plus krátke sezónne menu. Dve predjedlá, polievka, tri hlavné jedlá a tri dezerty vrátane syrov. Podľa mňa naozaj viac netreba a lístok je vystavaný veľmi dobre. Ako malú pozornosť z kuchyne na vyplnenie čakania na predjedlo či polievku dostaneš akurátne chrumkavú a veľmi chutnú bagetku s výborným a naozaj slaným bylinkovým maslom.
Akurát nám to obsluha len položila bez slova na stôl. Po upozornení sa však s úsmevom vrátila ospravedlnila a povedala, čo sme práve dostali na stôl.
Vynechať sa, aspoň za mňa, nedali slimáky. Som rád, že už aj toto jedlo sa dá u nás na pár miestach ochutnať aj inak ako mrazený polotovar zapečený v keramickej miske. Boli perfektné. Vybraté z ulít, aby sa lepšie jedli, výborne dochutené a maslové. Za mňa ako milovníka slimákov top. Cena 12,9 €.
Cibuľačka bola dobrá a chutná, ale mohla byť hustejšia aj výraznejšia a syr raclette by som rozhodne zamenil za silnejší gruyére, ktorý aj majú v rámci ponuky syrov. Potom to bude naozaj perfektné. Cena 7,9 €.
Čo ma ale naozaj milo prekvapilo, je rybie suflé. Úžasne chutné, akurát rybacie, nadýchané a šťavnaté. Omáčka výrazne vínová, ale už nie alkoholová, krémová a ako doplnok k rybe jemnou kyselkavosťou bravúrna. Cena 11,9 €.
Ochutnali sme dve z hlavných jedál. Mäso a rybu. Treska bola výborne ochutená, doplnená o lahodnú vínovo smotanovú omáčku a dokonale jemné zelerové pyré. Tu mi dokonca aj tie old school strúčiky, ktoré boli veľmi dobre upravené, naozaj pasujú. Len tá treska bola trošku suchšia a veľké kusy citrónu k nej boli taktiež pomerne zbytočné, vzhľadom na jemne kyselkavú omáčku. Cena 24,9 €.
Druhým hlavným chodom bol Chateaubriand. Veľký kus sviečkovej plnený šalotkou so silnou omáčkou, bylinkovým olejom a hranolkami. Tomuto jedlu chýbali k dokonalosti len dva detaily. Fantastické domáce hranolky boli pod mäsom, ktoré sa efektne pred hosťom polieva omáčkou. Vyzerá to výborne, len sa tie hranolky rozmočia, čo je škoda, keďže si s ich prípravou dal niekto námahu. A mäso bolo medium well, takže tu by som trošku ubral.
Príloha bol naozaj dokonalý šalát s vynikajúcim chrenovým dresingom. Jemne krémový, kopec druhov rôznych chutných lístkov. Bomba. Cena 29,9 € je na centrum Bratislavy naozaj fér.
Čomu sa vždy extrémne poteším na menu reštaurácie, je Tarte tatin. Koláč s karamelizovanými jablkami na chrumkavom ceste. V podstate taká jablková štrúdľa trochu inak. Bol výborný, chrumkavý, šťavnatý a praliné s kávou ako doplnok bola veľká chuťová explózia. Cena 7,9 €. Vo francúzskej reštaurácii naozaj oceňujem a myslím, že tam právom patrí, je selekcia syrov.
Gruyére, raclette, brie a roqueforte. Dobrý výber syrov, príjemné chute. Trochu by som sa zamyslel nad extrémnym množstvom surového ovocia a orechov k syrom. Radšej by som mal menej v podobe džemu a dvoch troch kúskov karamelizovaných orechov. Bolo by to ekonomickejšie a chutnejšie. Cena 9,9 €.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Celkovo reštaurácia pôsobí veľmi príjemne, obsluha je pozorná a milá a jedlo až na pár detailov, ktoré určite rýchlo vyladia, bolo nadpriemerné. Za mňa im veľmi držím palce, pretože takýto nádherný priestor si zaslúži fungujúci podnik, plný ľudí, vôní, chutí a vášne. Ja návštevu odporúčam a verím, že budú neustále napredovať.