Čo je to Chemex a čo patrí do mocha latte? Otestuj sa, či si kávičkár srdcom i dušou
- Piješ kávu každý deň?
- Otestuj sa a zisti, či sa v nej naozaj vyznáš
- Piješ kávu každý deň?
- Otestuj sa a zisti, či sa v nej naozaj vyznáš
Nápoj, ktorý môže pre mnohých predstavovať viac ako len ranný budíček. Aj keď si možno myslíš, že o káve vieš všetko, pravdepodobne ťa prekvapia niektoré zaujímavosti o tomto zázračnom nápoji.
Kofeín, ktorý prostredníctvom kávy prijímame, má na ľudský organizmus široké spektrum pozitívnych účinkov, od zmiernenia pocitu únavy cez zlepšenie koncentrácie a zvýšenie pocitu spokojnosti až po prevenciu mnohých chorôb.
O niektorých faktoch o káve si však pravdepodobne ešte nepočul. Vedel si napríklad, že prvý známy kávovník bol objavený v Etiópii v 9. storočí? Tento test odhalí, či si skutočný kávičkár.
Ktorý z týchto typov kávových zŕn obsahuje najviac kofeínu?
Hoci existuje množstvo odrôd kávovníkov, na prípravu kávy sa používajú najmä zrná druhu arabica a robusta. Robusta má v porovnaní s arabicou až dvojnásobný obsah kofeínu.
Aká je najvhodnejšia teplota vody pre prípravu kávy?
Príliš nízka teplota vody má za následok nedostatočnú extrakciu, a tým aj slabú chuť s kyslými tónmi. Podľa profesionálnych baristov je na uvoľnenie všetkých požadovaných látok potrebná voda s teplotou okolo 90 °C. To je teplota, ktorú by mala mať voda pri kontakte so zrnkovou kávou. Samotná čerstvo uvarená káva by mala mať v šálke približne 84 až 87 °C.
Ktorý druh mletia je najvhodnejší na prípravu kávy v espresso kávovare?
Vhodne zvolené mletie je asi najvýznamnejší prvok, ktorý určuje chuť a vzhľad espressa. Alternatívne metódy prípravy povoľujú väčšiu voľnosť v mletí, ale také espresso je nekompromisné a nastavenie mletia musí byť dokonalé. Na espresso je vhodné použiť jemné mletie. Ak si chytíš takúto kávu medzi prsty, tak má byť ako polohrubá múka alebo jemnejší piesok.
Čo nie je najdôležitejšou ingredienciou na prípravu mocha latte?
Café mocha, moccacino či mochaccino – všetky tri názvy označujú sladký kávový nápoj, ktorý sa podobá na caffé latte alebo latte macchiato. Jeho základom je espresso, do ktorého sa pridá horúca čokoláda. Zjemnený a ozdobený je krémovou mliečnou penou. V teplých mesiacoch sa zvykne servírovať aj s ľadom.
Aká je odporúčaná denná dávka kofeínu pre dospelého človeka?
Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je maximálna odporúčaná denná dávka kofeínu pre dospelého človeka 400 mg.
Koľko kilogramov kávy ročne spotrebuje priemerný Slovák?
Podľa posledných údajov zo Štatistického úradu sme na Slovensku v roku 2021 skonzumovali v priemere 2,8 kg kávy na osobu, čo je o 8 % viac ako v roku 2020. Denne pijú kávu tri štvrtiny Slovákov, pričom viac ako polovica ľudí vypije za deň dve až tri šálky.
Ktoré zviera „objavilo" kávu?
Za „objavením“ kávy stoja v skutočnosti kozy. Traduje sa, že v 9. storočí si pastieri kôz v Etiópii všimli, že ich kozy sú až príliš čulé. Bolo to vďaka plodom kávovníka, ktoré jedli. Pastieri začali preto s kávou experimentovať a začali tak vznikať prvé kávové nápoje.
Čo je v skutočnosti káva?
Kávové zrná rastú a dozrievajú na kávovníku a predstavujú semienka ovocných bobúľ, čo z nich robí ovocie. Červené bobule sú známe svojou jemnejšou vôňou a nižším obsahom kyselín.
To, že káva pred športom zlepšuje výkon, je:
Kofeín môže zvýšiť hladinu adrenalínu v krvi, čo môže zlepšiť fyzický výkon. Takže ak si dopraješ šálku kávy pred intenzívnym tréningom, môže ísť o správny krok k lepším výsledkom.
Ktorá z týchto metód prípravy kávy využíva filtrovanie cez papierový filter?
Chemex je domáci „kávovar“, s ktorým si pripravíš filtrovanú kávu. Jeho tvar pripomína presýpacie hodiny. V hornej časti má drážku (žliabok), ktorá slúži okrem ľahšieho nalievania aj na odvzdušňovanie. Zaručí, aby sa káva prefiltrovala správnou rýchlosťou. Drevená obruč v strede je zase na to, aby si sa pri nalievaní nepopálil. Chýbať nesmie ani hrubší papierový filter. Vďaka nemu má výsledný nápoj výraznejšiu chuť ako iné filtrované kávy.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti