Čo sa skrýva za lahodnou chuťou čokolády: Odpovedal na to ľudský jazyk
- Vedci vedia, prečo je pre nás chuť čokolády taká výnimočná
- Môže im to pomôcť pri výrobe nízkotučných potravín
- Čokoláda sa ukazuje ako skvelý doplnok
- Vedci vedia, prečo je pre nás chuť čokolády taká výnimočná
- Môže im to pomôcť pri výrobe nízkotučných potravín
- Čokoláda sa ukazuje ako skvelý doplnok
Vedci prichádzajú s nápadom, ako vyrábať chutné a zdravé nízkotučné výrobky. Môže k tomu pomôcť výnimočná chuť čokolády. Tú totiž cítime vďaka tomu, ako sa na ľudskom jazyku rozpúšťa a obaľuje ho tukom. Informuje o tom agentúra TASR s odvolaním sa na denník The Guardian.
Štúdia zverejnená v časopise Americkej chemickej spoločnosti (ACS Applied Materials & Interfaces) skúmala fyzikálny proces, pri ktorom sa čokoláda postupne menila na hladkú emulziu. Pri rozpúšťaní sa uvoľňoval na jazyku mastný film, ktorý poskytoval pocit „hladkej“ chuti.
„Veríme, že je možné vyvinúť čokoládu, ktorá ponúka chuť a pocity (ako pri jedení) vysokotučnej čokolády, no zároveň je zdravšia,“ povedal vedúci výskumu Siavash Soltanahmedi z fakulty životného prostredia na Univerzite v Leeds.
Jeho výskumný tím skúmal „topenie“ kvalitnej tmavej čokolády na umelom jazyku. Zariadenie s 3D textúru podobnou ľudskému jazyku a s teplotou 37 °C sa pohybovalo ako ľudský jazyk. Krátko po vložení čokolády ho pokryla tuková vrstvička, ktorá závisí od obsahu tuku v čokoláde. Až potom sa začínajú uvoľňovať tuhé častice kakaa, ktoré na jazyku vytvárajú „chuťový vnem“, zistili vedci.
„Ukazuje sa, že tuková vrstva musí byť na vonkajšej vrstve čokolády, to je najdôležitejšie, po nej nasleduje účinné potiahnutie kakaových častíc tukom, čo pomáha dobrej chuti čokolády,“ povedal Soltanahmedi.
Tuk vo vnútri čokolády už má pre jej chuť len obmedzenú úlohu. Jeho množstvo by sa preto mohlo znížiť bez zhoršenia chuti. Rovnako dobre by tak mohli chutiť aj tyčinky s nízkym obsahom tuku potiahnuté plnotučnou čokoládou.
Vývoj zdravšej čokolády považuje Soltanahmedi za výzvu pre potravinársky priemysel, pretože nízkotučné čokolády sa doteraz dali ľahko spoznať podľa horšej chuti.
Podobné techniky sa podľa výskumníkov dajú použiť aj pre vývoj zdravších verzií potravín, ktoré sa v ústach menia z tuhej na tekutú, ako je napríklad zmrzlina.
Čokoláda proti stresu a na chudnutie
Ako sme ťa informovali v tomto článku, čokoláda ako doplnok v potrave môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Tmavá čokoláda totiž dokáže bojovať proti stresu. Konkrétne to robí dvoma spôsobmi, ktoré zahŕňajú jej chemický a emocionálny vplyv.
Pomáha i fakt, že ju naše telo vníma ako pochúťku, čo pomáha uvoľniť sa a znížiť úroveň stresu. Okrem toho je bohatá na antioxidanty, čo môže v tomto zohrávať tiež dôležitú rolu. Avšak, je potrebné aj túto pochúťku konzumovať s mierou.
Navyše, čaro čokolády nie je iba v boji proti stresu. Vedci zistili, že ak si na čokoláde pochutnáš v správnom čase, môže pomôcť aj s chudnutím. Čokoláda na večer prípadne na noc má vplyv na odpočívanie a cvičenie metabolizmu.
„Naši dobrovoľníci nepriberali na váhe napriek zvýšenému kalorickému príjmu. Naše výsledky ukazujú, že čokoláda znižovala energetický príjem, čo je v súlade s pozorovaným znížením hladu, chuti do jedla a túžby po sladkom, ktoré sa prejavilo v predchádzajúcich štúdiách,“ uviedol Garaulet.
Štúdia potvrdila aj prítomnosť prospešných črevných baktérií, ktoré už predtým potvrdili viaceré štúdie.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: TASR, archív SIU