Davaj het prichádza do Banskej Bystrice s konceptom unikátneho street foodu
- Banská Bystrica dostala nový street food pri nákupnom centre Europa
- Jedlá, ktoré volá v tradičnom stredoslovenskom nárečí, im môže závidieť zvyšok Slovenska
- Vybrať si môžeš z 12 domácich jedál a kvalitný burger dostaneš už od 5,99 eur
- Banská Bystrica dostala nový street food pri nákupnom centre Europa
- Jedlá, ktoré volá v tradičnom stredoslovenskom nárečí, im môže závidieť zvyšok Slovenska
- Vybrať si môžeš z 12 domácich jedál a kvalitný burger dostaneš už od 5,99 eur
V Banskej Bystrici vznikol v marci street food, ktorý zatiaľ v meste nemá obdoby. Vychutnať si tu môžeš pravé domáce jedlá v modernom street foodovom prostredí. Nejde o žiaden lacný fast food, kde ti naservírujú nekvalitné jedlo, ale o poctivé dobroty pripravené podľa tradičných aj súčasných receptov. Aby značka Davaj Het zostala čo najbližšie ku svojim stredoslovenským koreňom, celé menu napísala v nárečí typickom pre Banskobystrický kraj.
Myšlienku na založenie takéhoto street foodu majitelia riešili už od júna 2018. Pôvodne sa pohrávali s nápadom, že pôjde o food truck, no veľmi rýchlo zistili, že jeho celoročná prevádzka by bola príliš náročná. Preto sa nakoniec rozhodli pre kontajner.
„Vyše polroka trvali prípravy, keďže takýto projekt na Slovensku nemá obdoby, naberali sme skúsenosti za pochodu a so všetkým sme si museli poradiť sami. Od objednania kontajneru, stavebného projektu po nespočetné množstvo povolení, atypické pripojenia na inžinierske siete, stovky vymeriavaní aby sa všetko pomestilo do kuchyne, či interiéru. Máme za sebou desiatky prebdených nocí, ale veríme že sa nám podaril autentický projekt,“ prezradili nám Marek a Martin, ktorí sú majitelia a zároveň aj tvorcovia tejto myšlienky.
Ľuďom chcú ponúkať kvalitnú kuchyňu a vsádzajú najmä na tých, ktorí ju vedia oceniť. Davaj Het zákazníkom ukazuje, že dobré jedlo si môžu vychutnať aj štýlovo a vonku a zobrať si ho so sebou. Vďaka originálnej myšlienke spájajú tradičné jedlá s moderným street foodom a tak ich prinášajú aj mladším generáciám.
Davaj Het nájdeš iba kúsok od nákupného centra Europa Shopping. Keďže chcú popri rýchlosti ponúkať aj kvalitu, na ich jedálnom lístku je celkom 15 jedál, za ktorými si celý tím stojí.
Vytvorenie a zdokonalenie receptúr zabralo Davaj Het zhruba trištvrte roka. Menu majú rozdelené na frištik – teda raňajky, klasiky na šmalci, kam patrí vyprážaný syr či rezeň a samozrejme, v ponuke nechýbajú ani bystrické burgre, hot-dog a poctivý langoš.
Okrem tradičných street food receptov ťa určite potešia aj zdravšie verzie jedál ako šaláty či polievky. Mlsný jazyk uspokoja donuty zo spoločnosti Bodka z Bratislavy. Za 5,99 € si môžeš vychutnať šťavnatý čípoš burger, za 1.89 € zdravú tekvicovú polievku alebo aj tradičný langoš za 2.49€
„Varíme poctivé polievky, pečieme domáci chlieb, žemle sú domáce, kvalitné fish and chips, rezeň, syr i krídelká s domácim BBQ sósom, burgre s poriadnou nádielkou dôkladne pripraveného mäsa. Všetky omáčky sú domáce a všetko si pripravujeme v kuchyni menšej než 20 m2. Máme asi najmenšiu kuchyňu v Banskej Bystrici, ale o to väčšiu chuť zabojovať o srdce Bystričanov a s pokorou sa postarať o ich spokojnosť,“ hovoria.
Veľa z nás vníma jedlo vonku ako niečo nezdravé a pozná iba klasické fast foody. Avšak aj takéto recepty môžu byť zdravé, výživné a starostlivo pripravené, podávané v príjemnom a štýlovom prostredí.
„Vážime si Banskú Bystricu ako mesto, tiež tradície a všetky skvelé jedlá, ktoré sa kedysi varili na dedinách a sme presvedčení, že aj street food môže byť na takej úrovni ako reštaurácie, dokonca aj na vyššej,“ uzatvárajú.
Ak ti na srdci leží zdravie našej planéty, všetky obaly sú vyrobené z recyklovateľných materiálov, papier je kompostovateľný a plast je vyrobený z bio materiálu, ktorý nepredstavuje ekologickú záťaž.
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Davaj Het.