Slovenské obchody sú plné falošného medu. Je jediný spôsob, ako mať istotu, že je pravý
- Falšovanie kvality medu sa stáva bežnou praxou
- Odborníci radia, ako rozoznáš kvalitný produkt
- Najistejšie je kupovať u včelárov
- Falšovanie kvality medu sa stáva bežnou praxou
- Odborníci radia, ako rozoznáš kvalitný produkt
- Najistejšie je kupovať u včelárov
Keď sa povie slovenský med, možno tušíš, že nejde o žiadnu lacnú napodobeninu kvalitných produktov. Niekoľko rokov sa hovorí, že práve ten z našej krajiny je jeden z najlepších na celom svete. Neplatí to však pri každom mede a v obchodoch môžeš veľmi ľahko natrafiť na sfalšované roztoky zložené z cukru a škrobu.
Ako pre Startitup vlani uviedol včelár a biológ Juraj Majtán, pre laika je skutočne zložité posúdiť pravosť a kvalitu konkrétneho medu. Dokonca ani „laboratórne testy to nie vždy vedia 100 percentne odhaliť“. Existujú však metódy, ktoré ti v tom pomôžu, upozornil portál Zdravie.
Samozrejme, najistejšie je kupovať med priamo od včelára. Ak si však svoju kúpu chceš overiť, chvíľu po nej musíš počkať. Ako pre Zdravie uviedla riaditeľka Strednej lesníckej školy Radka Stolariková, kvalitný med po čase „skryštalizuje“, zatiaľ čo riedený ostane tekutý.
Nemysli si teda, že kryštalizácia v mede symbolizuje, že je pokazený. Naopak. Skús ho len zohriať pri teplote do 35 až 40 stupňov a opäť bude ako nový.
Praktické rady zo zahraničia
Svetovo najväčším konzumentom medu je India s takmer 1,4 miliardami obyvateľov a ako uvádza portál india.com, ak chceš skutočne využívať výhody medu ako sladidla, musíš rozoznávať jeho pravosť.
Falšovanie sa v súčasnosti stalo bežnou praxou a stretávame sa preto s produktami zmiešanými s roztokom glukózy, kukuričným sirupom s vysokým obsahom fruktózy a mnohými ďalšími zložkami, o ktorých spotrebitelia ani netušia.
Problém je v tom, že v obchode tak ľahko nezistíš, či kupuješ kvalitný produkt alebo nie. Jednou z rád, ako pravosť medu „vyšetríš“, je počúvať zvuk pri prvom otvorení nádoby. Ak počuješ náznak puknutia, môže to značiť, že ide o fermentovaný – sfalšovaný – med.
Domáce rady
Kvalitu medu môžeš skúsiť otestovať aj rôznymi ďalšími spôsobmi. Prvý, ktorý india.com odporúča, je test palcom. Na prst si nanesieš nemalé množstvo medu a sleduješ, či sa rozlieva. Pravý med by mal byť hustý a nemal by ti vyslovene kvapkať.
Ďalším spôsobom je test vodou. Naber si med na lyžicu a nechaj ho v pohári vody. Ak sa začne rozpúšťať, nie je pravý a kvalitný. Čistý med má hustú štruktúru, ktorá sa na dne pohára usadí.
Ďalšou praktickou radou je test octom. Skús naniesť do octovej vody malé množstvo medu. Roztok nesmie začať peniť, inak to taktiež symbolizuje falošnosť medu.
Posledná rada od portálu india.com je test ohňom. Skutočný čistý med totiž nehorí a ani sa nespáli. Ponor teda to pohára s medom zápalku, a ak med začne horieť alebo sa spáli, ide o nepravý, upravený med.
Koniec – koncov, ako sme spomínali vyššie, ak si chceš byť úplne istý, že tvoj med nie je len lacnou dovážanou atrapou, kupuj ho priamo od včelára. S týmto tvrdením súhlasí aj predsedníčka Českého zväzu včelárov Jarmila Machová.
„V supermarketoch med nekupujte, neviete, čo v pohároch v skutočnosti je. Označenie pôvodu na etiketách ,med z krajín EÚ‘, ,med z krajín mimo EÚ‘ alebo ,med z krajín EÚ a z krajín mimo‘ je, myslím si, dostatočne výrečné,“ odporučila pre portál Zdravie.
Na Slovensku medu priamo od včelára môžeš skutočne veriť, čo dokazuje aj umiestenie Juraja Majtána v rebríčku medzi 14 583 svetovými odborníkmi z biomedicínskej oblasti. Slovák skončil v najlepšej desiatke a pre našich čitateľov poskytol exkluzívny rozhovor v tomto článku.
Zdroje: Zdravie, india.com, archív Startitup