Dážďovky majú podobný podiel na svetovej produkcii potravín ako Rusko
- S ich vplyvom na pôdny ekosystém sa spája až 140 miliónov ton potravín ročne
- Pomáhajú aj v boji proti suchu a erózii
- S ich vplyvom na pôdny ekosystém sa spája až 140 miliónov ton potravín ročne
- Pomáhajú aj v boji proti suchu a erózii
Podľa nedávnej štúdie publikovanej v časopise Nature Communications, ktorú vykonali výskumníci z Coloradskej štátnej univerzity, hrajú dážďovky kľúčovú úlohu v globálnej produkcii potravín. Prispievajú k približne 6,5 % produkcie obilia a 2,3 % plodín strukovín po celom svete každý rok.
To predstavuje približne 140 miliónov metrických ton potravín ročne, čo je množstvo podobné množstvu obilnín (ako ryža, pšenica a kukurica), ktoré ročne produkuje Rusko, štvrtý najväčší producent obilnín na svete.
Kamarát do záhrady
Po daždi sa dážďovky často objavia na povrchu pôdy a pre väčšinu z nás sú bežným javom, no záhradkári sú týmito tvormi nadšení, pretože premieňajú kompost na výživný humus, skvelé hnojivo pre rastliny. Ich vplyv nie je však obmedzený len na malé záhrady.
Tieto tenké červy sú kľúčové pre zdravý pôdny ekosystém tým, že podporujú rast rastlín rôznymi spôsobmi. Pomáhajú vytvárať priaznivú štruktúru pôdy, zlepšujú zadržanie vody a pomáhajú pri rozklade organického materiálu, čím zabezpečujú lepšiu dostupnosť živín pre rastliny.
Okrem toho výskum ukázal, že dážďovky môžu podporiť rastliny produkciou hormónov a pomáhať rastlinám brániť sa bežným patogénom v pôde, čo môže zvýšiť celkovú produktivitu rastlín až o 25 %.
Úrodná pôda
Aby odhadli vplyv dážďoviek na celosvetovú produkciu potravín, výskumníci analyzovali údaje o početnosti dážďoviek, vlastnostiach pôdy, používaní hnojív a úrode plodín.
Ich zistenia naznačujú, že dážďovky mali výraznejší vplyv na produkciu obilnín v oblastiach s obmedzeným prístupom k chemickým hnojivám a pesticídom, ako sú Subsaharská Afrika (10 % úrody obilnín), Latinská Amerika a Karibik (8 % úrody obilnín).
Štúdia zdôrazňuje význam dážďoviek v regiónoch, kde nie sú chemické prísady také bežné, pretože tieto oblasti sa viac spoliehajú na organický materiál bohatý na dážďovky, ako je hnoj, a poľné zvyšky na stimuláciu rastu rastlín.
Hlavný autor štúdie, Steven Fonte, zdôrazňuje, že biodiverzita pôdy, vrátane dážďoviek, bola v minulosti podhodnotená. Dúfa, že táto výskumná práca pritiahne pozornosť k pozitívnym vplyvom zdravých pôd na úrodu plodín, a podporí tak udržateľné metódy pôdohospodárstva.
Utlmujú sucho a erózie
Fonte poznamenáva, že nedávny výskum ukázal, že pôdy obsahujú až polovicu svetovej biodiverzity. To je významný nárast oproti predchádzajúcim odhadom približne 25 %. Táto biodiverzita v pôdach zostáva výzvou vo vzťahu k jej vplyvu na celosvetovú produkciu plodín.
Údaje z tejto štúdie by mohli mať tiež dôsledky pre zmierňovanie sucha a erózie, pretože červy môžu zlepšiť pórovitosť pôdy. Tým pomáhajú zachytávať a udržiavať vodu.
Fonte však varuje pred presádzaním dážďoviek do nových prostredí. Namiesto toho podporuje lepšiu správu biológie pôdy v oblastiach, kde dážďovky prirodzene existujú. Tento prístup má potenciál zvýšiť poľnohospodársku produktivitu a znížiť závislosť od agrochemikálií.
Hoci táto štúdia poukazuje na dôležitú úlohu dážďoviek v celosvetovej produkcii potravín, Fonte dúfa, že budúce výskumy ďalej preskúmajú pozitívne prínosy iných pôdnych organizmov. Pôdy zostávajú komplexným a málo pochopeným ekosystémom, ponúkajúcim významné možnosti pre zlepšenie poľnohospodárskych praktík.
Zdroj: Nature