Desiatky ton jahôd skončia v koši. Populárny samozber pri Bratislave je prerušený (FOTO)
- Značka Dobrý ježko musela prerušiť samozber
- Desiatky ton jahôd sa musia vyhodiť

- Značka Dobrý ježko musela prerušiť samozber
- Desiatky ton jahôd sa musia vyhodiť
Tohtoročná sezóna samozberu jahôd je už v plnom prúde, avšak na jeden z obľúbených samozberov sa momentálne nedostaneš. Dôvodom sú tohtoročné silné dažde. Na sociálnej sieti o tom nedávno informovali pestovatelia z obchodu Dobrý ježko.
„Dlhodobé dažde nám spôsobili starosti, čo ste už určite zistili vy, ktorí ste boli v posledných dňoch na samozbere,“ píšu v úvode postu pestovatelia.
„Ospravedlňujeme sa za komplikácie. Samozber práve zatvárame, aby sme z plantáže odstránili poškodené plody. Pripravujeme pre vás aj nové pole, ktoré nie je tak následkami dažďa zasiahnuté, ale tiež je potrebné ho vyčistiť a pripraviť, aby ste mali naozaj kvalitné jahôdky a zo samozberu aj zážitok,“ vysvetľujú na Facebooku.
Pracovníci obchodu majú už niekoľko dní zbierať poškodené jahody z plantáží. Denne ich majú vyviezť niekoľko vlečiek, čo vo finále predstavuje desiatky ton vyhodených jahôd.
„Pre infekciu, ktorá môže nakaziť aj zdravé jahody, je toto riešenie jediné dobré – rýchlo odstrániť z porastu infikované plody, aby ostatné mohli zdravo dozrieť. Takto poškodené plody nie sú vhodné na nijaké ďalšie spracovanie. Ani legislatívne a vôbec nie vo firme s certifikátmi a kontrolou kvality. Plody zasiahnuté infekciou neodporúčame používať ani vám doma,“ uzatvárajú príspevok.
Boj s mrazmi a stúpajúce náklady na energie sa podpísali na cene
Tento rok pestovateľov postihli znovu jarné mrazy. Jahody sa museli ochraňovať prikrývaním porastov počas noci a sviečkami. Stúpli aj náklady na energiu – chladenie, závlahu a náklady za hnojivá a obaly, píše SITA. Z týchto dôvodov cena jahôd stúpla a momentálne sú drahšie, ako dovozové jahody.
Na našom trhu sú aj jahody z južných krajín v nižšej cene, ale vzhľadom na extrémne horúčavy sú plody menej trvanlivé a menej chutné. Je to vec voľby, či si chcú kúpiť konzumenti lacné jahody a časť vyhodiť, alebo si priplatia a užijú si vynikajúcu chuť a vôňu domáceho produktu.
Výhodou sú aj pravidlá pre použitie rastlinolekárskych prípravkov, ktoré sú na Slovensku prísnejšie, ako v niektorých štátoch EÚ. Naši pestovatelia sa dobrovoľne riadia princípmi tzv. integrovanej ochrany. Záleží im na životnom prostredí našej krásnej krajiny a zdraví spoluobčanov. Konzumenti majú istotu, že kupujú produkt od známeho pestovateľa, v podstate ich suseda.
Slovenské jahody majú menšiu uhlíkovú stopu
Slovenské jahody sa dajú kúpiť aj v obchodných reťazcoch. Oproti dovozovým jahodám majú menšiu uhlíkovú stopu pri doprave a chladení, ale hlavne sú oberané v konzumnej zrelosti, lebo sa oberajú priamo na objednávku. Ráno sa oberú a večer, resp. nasledujúce ráno sú na pultoch obchodu. To zaisťuje ich kvalitu a charakteristickú vôňu a chuť.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: Facebook/Dobrý ježko, SITA