Desiatky ton jahôd skončia v koši. Populárny samozber pri Bratislave je prerušený (FOTO)
- Značka Dobrý ježko musela prerušiť samozber
- Desiatky ton jahôd sa musia vyhodiť
- Značka Dobrý ježko musela prerušiť samozber
- Desiatky ton jahôd sa musia vyhodiť
Tento rok pestovateľov postihli znovu jarné mrazy. Jahody sa museli ochraňovať prikrývaním porastov počas noci a sviečkami. Stúpli aj náklady na energiu – chladenie, závlahu a náklady za hnojivá a obaly, píše SITA. Z týchto dôvodov cena jahôd stúpla a momentálne sú drahšie, ako dovozové jahody.
Na našom trhu sú aj jahody z južných krajín v nižšej cene, ale vzhľadom na extrémne horúčavy sú plody menej trvanlivé a menej chutné. Je to vec voľby, či si chcú kúpiť konzumenti lacné jahody a časť vyhodiť, alebo si priplatia a užijú si vynikajúcu chuť a vôňu domáceho produktu.
Výhodou sú aj pravidlá pre použitie rastlinolekárskych prípravkov, ktoré sú na Slovensku prísnejšie, ako v niektorých štátoch EÚ. Naši pestovatelia sa dobrovoľne riadia princípmi tzv. integrovanej ochrany. Záleží im na životnom prostredí našej krásnej krajiny a zdraví spoluobčanov. Konzumenti majú istotu, že kupujú produkt od známeho pestovateľa, v podstate ich suseda.
Slovenské jahody majú menšiu uhlíkovú stopu
Slovenské jahody sa dajú kúpiť aj v obchodných reťazcoch. Oproti dovozovým jahodám majú menšiu uhlíkovú stopu pri doprave a chladení, ale hlavne sú oberané v konzumnej zrelosti, lebo sa oberajú priamo na objednávku. Ráno sa oberú a večer, resp. nasledujúce ráno sú na pultoch obchodu. To zaisťuje ich kvalitu a charakteristickú vôňu a chuť.