Diétna cola nie je o nič diétnejšia ako tá obyčajná. Mýtus o jej „úžasnosti“ vedci vyvrátili
- Najnovší výskum Sorbonne Paris Nord University ukazuje, že diétne alternatívy nápojov môžu by rovnako nebezpečné, ako tie s cukrom
- Veci zistili, že u konzumentov oboch druhov nápojov je až o 20 percent vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť kardiovaskulárnymi chorobami
- Najlepšou alternatívou tak zostáva voda, nesladený čaj alebo káva
- Najnovší výskum Sorbonne Paris Nord University ukazuje, že diétne alternatívy nápojov môžu by rovnako nebezpečné, ako tie s cukrom
- Veci zistili, že u konzumentov oboch druhov nápojov je až o 20 percent vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť kardiovaskulárnymi chorobami
- Najlepšou alternatívou tak zostáva voda, nesladený čaj alebo káva
Mnoho ľudí uprednostňuje diétnu kolu alebo nápoje s umelým sladidlom, pretože sa domnievajú, že ide o zdravšiu verziu ich obľúbeného nápoja. Najnovší výskum Sorbonne Paris Nord University ukazuje, že diétne alternatívy nápojov môžu byť rovnako nebezpečné ako ich pôvodné verzie s cukrom, hoci na rozdiel od svojich cukrových verzií neobsahujú kalórie.
Francúzski vedci sledovali 104 760 ľudí počas desiatich rokov. Svoju pozornosť zamerali na množstvo nealkoholických sladkých nápojov alebo nápojov bez cukru, ktoré účastníci štúdie konzumovali.
Zistili, že u konzumentov sladkých aj umelo sladených nápojov je až o 20 percent vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť kardiovaskulárnymi chorobami, dostanú mŕtvicu alebo infarkt ako u tých, ktorí sa vyhýbajú takýmto nápojom a pili iné nápoje, ako je voda, nesladený čaj alebo káva.
„V tejto skupine bol vyšší príjem sladkých nápojov a (umelo sladených nápojov) spojený s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, čo naznačuje, že (nemusia) byť zdravou náhradou sladkých nápojov,“ napísala autorka štúdie Eloi Chazelas s kolegami podľa zdravotníckeho portálu TCTMD.
Účastníci štúdie si viedli podrobné záznamy
Vedci rozdelili ľudí, ktorí sa štúdie zúčastnili do troch skupín podľa konzumácie sladených nápojov.
Tieto kategórie boli označené ako nekonzumujúce, nízko a vysoko konzumné a nápoje rozdelené na umelo sladené alebo sladké.
Obsah cukru rovnajúci sa alebo vyšší ako päť percent znamenal, že sa považovali za sladké, zatiaľ čo na to, aby sa dal klasifikovať ako umelo sladený nápoj, stačilo menej ako päť percent a prítomnosť „nevyživujúcich sladidiel“.
Štúdia požadovala od účastníkov, aby každých šesť mesiacov vypisovali online dotazníky a stravovacie záznamy, ktoré sa týkajú stravovacích návykov, fyzickej aktivity, sociálno-ekonomického stavu a veľkosti tela. Kohorta tvorila viac ako 75 % žien a stredná doba sledovania bola 6,6 rokov.
Škodlivosť umelo sladených nápojov už naznačilo viacero štúdií
V desaťročí záznamov od roku 2009 do roku 2019 hľadali akýkoľvek vzťah medzi príjmom a problémami súvisiacimi so srdcom, ako je cievna či mozgová príhoda, prechodný ischemický záchvat (TIA), infarkt myokardu, akútny koronárny syndróm a angioplastika.
Ukázalo sa, že ľudia, ktorí pili veľa diétnych nápojov s nízkym obsahom cukru, mali rovnaké zvýšené riziko srdcových chorôb ako tí, ktorí pili verzie s plným obsahom cukru.
„Vieme, že nápoje sladené cukrom sú škodlivé a už nejaký čas vieme, že existujú signály o škodlivosti aj z umelo sladených nápojov,“ uviedol doktor Andrew Freeman, MD, ktorý nebol zapojený do štúdie.
Freeman tiež uviedol, že nedávne štúdie naznačujú nebezpečenstvo umelého sladidla, pričom podľa jednej štúdie majú umelé sladidlá zvyšovať riziko mŕtvice pri ženách. „Dokonalým nápojom na ľudskú konzumáciu zostáva voda. Nesladený čaj alebo nesladená káva sú na druhom mieste.“
Zdroje: TCTMD, the SUN