Do biznisu investovali státisíce eur. Vytvorili nevšedný projekt, aký na Slovensku nemá obdobu
- Za úspešným gastro konceptom stojí Andrej Horváth
- Okrem lovenia a spracovania rýb u nich nájdeš aj bistro
- Do nového roka pripravujú veľké zmeny
- Za úspešným gastro konceptom stojí Andrej Horváth
- Okrem lovenia a spracovania rýb u nich nájdeš aj bistro
- Do nového roka pripravujú veľké zmeny
Chovatelia, spracovatelia a distribútori rýb s predajňou, malou farmou a vlastnou reštauráciou. Rybárstvo Stupava sa radí na Slovensku medzi doposiaľ nevídané gastro koncepty, za ktorým stojí podnikateľ Andrej Horváth.
Prezradil nám, že ryby ho bavilo chytať už ako malého chlapca. Záľuba postupne prerástla do „fanatizmu“ a v 15-tich rokoch sa rozhodol nastúpiť na Strednú rybársku školu v Ivanke pri Dunaji.
Práve tam dostal príležitosť zaúčať sa. Prácu v danom obore začal už popri vysokej škole, ktorú pre pracovnú zaneprázdnenosť nedokončil. Z toho si však veľkú hlavu nerobí, nakoľko momentálne rozvíja svoj vlastný biznis a zatiaľ sa mu to darí.
„Na začiatku to bolo všelijaké. Postupne však môj pohľad na podnikanie vytriezvel a bolo treba začať robiť poriadne a poctivo. Aj keď vždy prídu momenty, kedy vyhoríš alebo sa niečo nepodarí. No základ je sa nevzdať a pomalými krokmi rásť smerom dopredu,“ spomína 30-ročný podnikateľ na začiatky v gastro biznise.
„Všetko v jednom“
Od iných rybárstiev sa odlišujú tým, že zákazníkom poskytujú full servis. Či už to je chov rýb priamo v areáli, ich spracovaniea taktiež aj rozbehnuté bistro u Rybičky. Sezónne menu tu obmieňajú vždy o nové ryby.
„Je to všetkom v jednom. Snažíme sa to robiť inak. Spolupracujú s nami dokonca veľkoodberatelia – Metro, Terno alebo Kraj. Ryby dodávame do top reštaurácií ma Slovensku, ako sú Gašperov Mlyn, UFO, Grand Hotel, Massimo.“
Z malých súkromných rybníkov, kde chodili v roku 2010 ľudia za peniaze chytať ryby, sa projekt rozrástol na dnešné Rybárstvo Stupava.
„Tento nápad vznikol už pri kúpe rybárstva. Najrušnejšie obdobie sme zažili na jar tohto roku. V tom čase sme začali so stavbou vonkajšej kuchyne, ktorá je od júna k dispozícii všetkým návštevníkom.“
Špecialitou bistra je chobotnica, ktorej predali aj 100 kg za víkend. Ľudia si taktiež obľúbili grilovanú rybu pražmu, krevety na víne alebo španielsky pokrm paella z ryže, mušlí, homárov, langustou, kreviet a sláviek.
https://www.instagram.com/p/CjsTR7HqhSR/
Široký výber rýb
Morské ryby dovážajú takmer z celého sveta. Napríklad Chorvátska, Talianska alebo z oblastí stredozemného mora. Najnovšie doviezli bio losos z Kanady a hamachi rybu na sushi z Japonska. Na Slovensko ich zo zahraničia exportujú aj vlastnou a externou logistikou, či už lietadlom alebo kamiónom.
Dovozu a spracovaniu morských rýb sa venujú od roku 2019. Dôvodom je podľa neho fakt, že Slováci majú o morské ryby väčší záujem v porovnaní s tými sladkovodnými.
A síce Slovensko nie je prímorská krajina, na čerstvosť morských rýb si potrpia, tak ako aj zákazníci: „Žijeme v 21. storočí, takže logistika funguje na 100 %. Morské ryby sú k nám dovezené oveľa rýchlejšie ako napríklad kapor z Třebonských rybníkov.“
Na niektoré ryby čakajú o niečo dlhšie. Vo všeobecnosti ale platí, že väčšina z nich pricestuje do rybárstva v rozmedzí 8 – 48 hodín. Zárukou kvality je podľa slov majiteľa dobrá preprava, správne uchovanie rýb a dôkladná kontrola na vstupe, počas skladovania a na výstupe z rybárstva.
„V ponuke máme aj naše ryby z rybníkov z vlastného chovu. Bavíme sa o chránených tuniakoch blue fin alebo bio lososoch z Kanady, až po kapra z Jakubovských rybníkov,“ prezradil.
Chytanie rýb v rybníkoch funguje aj teraz. Čo si však chytíš, to musíš aj pustiť. Dôvodom sú trofejné kapry a jesetere.
Areál sa rozšíril o novú reštauráciu s detským ihriskom. Majú altánky, ohniská a čoskoro pribudnú aj ďalšie zvieratá.
Cieľom je vytvoriť malú farmu s predajňou, kde budú okrem rýb ponúkať aj zvieracie produkty z vlastného chovu. Už teraz majú kravu, kozy, ovce, králiky alebo sliepky.
O ryby sa starajú
Celý rok majú čo robiť. Starostlivosť o rybníky môže byť niekedy podľa Andreja veda, ale všetko dobre zvládajú. Od čistenia až po odbahňovanie. Na jar sa hnoja rybníky, aby sa vytvorila prirodzená potrava pre ryby.
Často ich prikrmujú a sledujú, či nemajú choroby alebo parazity. Dôležitý je taktiež dostatok kyslíka, no zlá klíma môže udrieť aj pri dôkladnej starostlivosti.
Od januára Andrej zaznamenal úhyn niektorých rýb (napr. lososovité ryby nevydržia teplotu nad 16 °C dlhodobo). Dôvodom bol extrémne suchý rok, s ktorým sa ešte doposiaľ nestretol. Malo zrážok a vysoké teploty spôsobili problémy a zbytočné straty.
V plánoch je ekologická spracovňa rýb
Budovať sa mala najmodernejšia spracovňa rýb, ale investor z projektu vycúval po vypuknutí pandémie. Cieľ však ostáva rovnaký a momentálne hľadajú nový zdroj externého financovania.
„Momentálne ekologicky prispievame aspoň tým, že ryby balíme do mastných papierov a rozložiteľných tašiek. Tak isto bistro funguje bez saponátov a jedlá pripravujeme na recyklovateľné tácky a taniere,“ dodal.
https://www.instagram.com/p/B_IPTcFnwKU/
Nakúpili už dokonca niekoľko nových technológií v hodnote 200-tisíc eur (baliace technológie, linka na spracovanie kapra a iné), ktoré ale nemajú pri momentálnych priestoroch o rozlohe 30 metrov štvorcových kam dať.
Chcú tým vytvoriť rybárstvo, ktoré bude energeticky sebestačné s kolektormi a ohrievačmi vody. Tento plán je pri súčasnej situácii na bode mrazu.
Inflácia im podrazila nohy
Súčasná situácia je problém, ktorý sa nedá ignorovať. Andrej tvrdí, že tak ako im počas pandémia fungovalo všetko, teraz nejde v podstate nič okrem bistra.
„Bistro si stále drží dobré čísla. Ale predaj rýb, náš e-shop, veľkoobchod ide veľmi slabo. Slabo v porovnaní s nákladmi, ktoré máme. Sme závislí od elektriny, ale cena je neudržateľná.“
Ďalej tvrdí, že v septembri sa obchod vždy naštartoval a začal rásť po prázdninách, tento rok je situácia iná. September bol slabší a v rovnakom trende by mal pokračovať aj október.
Robiť len na elektrinu, energie, odvody a DPH sa totiž Andrejovi neoplatí: „Napríklad elektrina nám zdražela o 300 %, nafta v porovnaní s minulým rokom približne o 80 %.“
Hore išla aj cena krmív. Minulý rok kupovali pšenicu pre ryby za 180 až 200 eur za tonu, momentálne stojí jedna tona okolo 500 eur. Čo sa týka rýb, tie išli tak isto skokovo hore v nákupe. Dnes kupujú filety z Bio lososa z Kanady, ktoré stoja aj 100 eur za kilogram.
Rok by chceli zakončiť podobným trendom ako v roku 2021, kedy celkové tržby spoločnosti dosiahli 1,420 milióna eur. Tento rok sa očakáva pomalší cash flow, ale aspoň čiastočne by mohol pomôcť príchod Vianoc.
Príprava na zimu
Dúfa, že pred Vianocami bude záujem o ryby väčší. Minulý rok mali najväčšie tržby cez 600-tisíc eur počas decembra.
Posledný tohtoročný mesiac plánujú mať predaj rýb aj bistro otvorené každý deň od 1. do 23. decembra, pričom v bistre budú pripravovať len dve jedlá, a to rovno do ruky, bude to treska v žemli a divinový burger. V jedálnom lístku ponechajú aj halászle a kapustnicu, ktoré budú variť v 80 litrových kotloch.
Ako však pripomína, tohtoročný kapor bude o niečo drahší. V súčasnosti chodia po výlovoch a kapry premiestňujú do Stupavy, kde budú čakať na vianočnú distribúciu.
Akého postupovať pri voľbe vianočného kapra?
Na Slovensku kupuj kapra so slovenských chovov (každý predajca by mal uviesť krajinu pôvodu). Ideálne je rybu kupovať z rybárstva (kapor sa najmenej prekladá a transportuje, zažíva najmenej šokov).
Ak kupuješ rybu na trhu, treba sa dobre pozrieť na zdravotný stav (poškodená, dobitá). Najlepšie je si nechať rybu rovno spracovať u obchodníka, aby sa zbytočne ryba netrápila a nestresovala.
Do nového roka je v plánoch prerábka interiéru bistra, kde je momentálne kapacita 30 ľudí. Andrej verí, že v prvej štvrtine 2023 dokončia malú Zoo, rozšíria detské ihrisko a zvýšia na leto kapacity na podávanie jedál a čapovanie nápojov.
Z dlhodobého hľadiska rozmýšľajú stále nad stavbou spomínanej modernej spracovne, aby sa navýšili kapacity spracovania, no k tomu budú potrebovať nový pozemok a investora. Zatiaľ pri súčasnej kríze je všetko v rukách okolitých krajín.
Veria však, že žiadna kríza netrvá večne: „Drží nás myšlienka, že ten kto vydrží, to bude mať znovu pri rozbehu jednoduchšie a bude viac poučený do budúcna.“
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy