Do cesty im vošiel Covid, vojna a kríza. Duševne sa nám vklad vrátil, finančne zatiaľ nie, hovoria podnikaví Slováci
- Podnikanie je na Slovensku beh na dlhú trať, no nie každý dobehne do cieľa
- Ťažká trať čakala aj dvoch Slovákov, ktorí začali vyrábať múku, no presedlali aj na cestoviny
- Podnikanie je na Slovensku beh na dlhú trať, no nie každý dobehne do cieľa
- Ťažká trať čakala aj dvoch Slovákov, ktorí začali vyrábať múku, no presedlali aj na cestoviny
Preraziť na Slovensku s vlastným biznisom nie je vždy jednoduché, no keď už sa to podarí, stojí to za to. Svoje o tom vedia Peter Goceliak s Lukášom Oravcom. Ich mená ti pravdepodobne známe nie sú, no ak dbáš na kvalitné potraviny, s produktami tejto dvojice si sa už možno stretol.
História značky Žarnov sa datuje do roku 2020, čo znamená, že si prešla nie len koronakrízou, ale aj prudkým zdražovaním a energetickou krízou. Ako to všetko zvládla a ešte viac nám prezradil konateľ firmy Lukáš Oravec.
„Projekt vznikal už od roku 2018, no mletiu múky sa venujeme od 2022 a výrobe cestovín od 2022,“ vysvetľuje Oravec. Goceliak ho dopĺňa, že za zrodom tohto biznisu stáli zdravotné problémy členov rodiny.
Všetko to začalo kváskovým chlebom, no majiteľ spoločnosti pri tom objavil čaro múky zomletej starodávnym spôsobom na kamennom mlyne. „U nás takúto múku na požadovanej úrovni nikto nevyrábal a od tohto zistenia bol už iba krôčik k tomu, aby sme sa pustili do jej výroby,“ dodáva.
Ako to už býva zvykom, príprava samotného projektu trvala roky. „Boli to roky poznávania a tisíce precestovaných kilometrov za inšpiráciami, ktoré nás doviedli ku konkrétnej predstave o použitých technológiách a potrebnom know-how,“ vysvetľuje Oravec. Dodáva, že Goceliak precestoval pol sveta.
Spočiatku niesla značka úplne iný názov, išlo o Kamenný mlyn. Toto pomenovanie však pre značku vhodné nebolo a tak vznikol Žarnov, ktorý nie je odvodený od slovenskej obce.
„S tou nemáme nič spoločné, skôr sme chceli poukázať na význam tohto slova, ktoré znamená mlynský kameň alebo primitívny nástroj na mletie. Je to trefné a zároveň pekné,“ hovorí s úsmevom Oravec.
Bezkonkurenčný biznis
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Koľko trval celý proces prípravy biznisu?
- Koľko vrazili do podnikania?
- Po odomknutí zistíš, či plánujú expandovať do zahraničia
- Aké problémy riešia v súčastnosti?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom