Do kávy si pokojne pridaj obyčajný cukor. Jeho „zdravá alternatíva“ môže spôsobiť infarkt
- Nový výskum odhaľuje riziko umelých sladidiel
- Často sú považované za zdravú alternatívu cukru
- Môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy
- Nový výskum odhaľuje riziko umelých sladidiel
- Často sú považované za zdravú alternatívu cukru
- Môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy
Určite si to počul už aj ty. Cukor toto a cukor tamto. Priberá sa z neho, nie je zdravý, a ak si náhodou zakladáš na zdravom životnom štýle, nedajboh, aby sa v tvojom jedálničku nachádzal čo i len gram jednoduchých cukrov.
Na trhu sa však nachádza aj jeho „zdravá“ alternatíva, ktorou majú byť rôzne umelé sladidlá. Nový výskum však naznačuje, že pri ceste za zdravím si nimi priveľmi nepomôžeš.
Nejde to bez nevýhod
Umelé sladidlá sú často predávané pod zásterkou zdravšej alternatívy k bežnému cukru. Na rozdiel od tohto bežného sladidla majú totižto menej kalórií (niektoré z nich dokonca žiadne), nezvyšujú hladinu cukru v krvi a donedávna neboli spájané so žiadnymi zdravotnými komplikáciami.
Poslednému bodu však oponuje nový výskum z Francúzska, informuje Sky News. Pozorovanie vykonané až na 103 000 dospelých ľuďoch naznačuje nelichotivú spojitosť medzi náhradami cukru a rôznymi ochoreniami.
Vedci v experimente, ktorý bol neskôr uverejnený v British Medical Journal, skúmali detailné jedálničky všetkých zapojených subjektov. Dané jedálničky obsahovali druhy jedál, ich množstvá a dokonca aj konkrétne značky produktov, ktoré subjekty konzumovali.
Vzorka bola prevažne tvorená ženami s priemerným vekom 42, no zapojené boli v podstate všetky vekové kategórie a aj „hŕstka“ mužov. Približne 37 % z testovaných ľudí počas doby trvania experimentu konzumovalo umelé sladidlá, respektíve produkty obsahujúce niektoré z nich.
Vedci skúmali danú vzorku po dobu 9 rokov, a za tento čas sa medzi subjektami vyskytlo až 1 502 srdcových príhod, vrátane infarktov či porážok.
Zozbierané dáta naznačujú, že ľudia, ktorí počas doby tohto výskumu konzumovali práve umelé sladidlá, mali väčšiu šancu na vývin rôznych typov kardiovaskulárnych ochorení, a to aj po zohľadnení zvyšných faktorov, vysvetľuje MedicalXpress.
Nezanedbateľný nárast
Išlo konkrétne o 9 % nárast oproti ľuďom, ktorí zo svojho jedálnička umelé sladidlá vylúčili úplne. Risk vzniku zdravotných komplikácií pritom narástol aj napriek tomu, že subjekty v priemere nekonzumovali veľké množstvá bežných typov týchto sladidiel. Ich objem by sa vyrovnal konzumácii 100 mililitrov diétneho sladeného nápoja, čiže približne tretine plechovky Coca-Coly Zero.
Nešlo pritom však iba o spojitosť so srdcovými ťažkosťami. Riziko narástlo aj v prípade takzvaných cerebrovaskulárnych chorôb, čo sú zdravotné ťažkosti spojené s prísunom kyslíku do mozgu. V porovnaní so subjektmi, ktoré umelé sladidlá nekonzumovali, toto riziko narástlo až o celých 18 %, dodáva Sky News.
Výskum podľa vedcov naznačuje, že „umelé sladidlá nemôžu byť v žiadnom prípade považované za zdravú náhradu cukru“, a to aj napriek tomu, že rôzne zdravotné agentúry ich vo svojej terminológii týmto spôsobom opisujú.
Vedci vo zverejnených výsledkoch ďalej uvádzajú, že umelé sladidlá sú „denne konzumované miliónmi ľudí“ a sú prítomné „v tisícoch druhov jedál a nápojov“, cituje The Guardian.
Je možné, že konzumenti by si aj napriek prezentovaným štatistikám mohli pomyslieť, že umelé sladidlá „stoja za to“, keďže by teoreticky mali kvôli svojmu nízkemu obsahu kalórií dopomôcť napríklad pri chudnutí.
MedicalXpress však oponuje aj tomuto názoru a dodáva, že mnohé výskumy v minulosti dokázali prepojenosť týchto látok práve so zvyšovaním telesnej hmotnosti, ale aj s rizikom zápalov či zvyšovaním krvného tlaku.
Je to otázne
Vedci zodpovední za výskum však dodávajú, že ich výsledky nie je možné považovať za absolútny dôkaz prepojenosti spomínaných chorôb s umelými sladidlami, keďže išlo len o „výskum pomocou pozorovania“.
Proti ich tvrdeniam stojí aj výskum zverejnený v National Library of Medicine, ktorý nenašiel žiadnu prepojenosť medzi kardiovaskulárnymi ochoreniami a dlhodobou konzumáciou umelých sladidiel u myší.
Aj napriek neistým výsledkom vedci upozorňujú, že dáta zozbierané v experimente by mali prinajmenšom vyslať signál, že umelé sladidlá nie je možné považovať za akúsi „zázračnú náhradu“ cukru a k ich definitívnemu vyhodnoteniu je potrebných ešte mnoho testov.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Sky News, MedicalXpress, The Guardian, National Library of Medicine