Potraviny, ktoré ti maximálne vylepšia trávenie. Zbavíš sa nadúvania a zlepšíš si črevný mikrobióm

  • Strava hrá zásadnú úlohu v zdraví črevného mikrobiómu
  • Ktoré potraviny sú najlepšie pre podporu tráviaceho systému?
Črevný mikrobióm
Freepik
  • Strava hrá zásadnú úlohu v zdraví črevného mikrobiómu
  • Ktoré potraviny sú najlepšie pre podporu tráviaceho systému?

Črevný mikrobióm má zásadný vplyv na tráviaci systém, imunitný systém, metabolizmus a celkové zdravie. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžeš urobiť pre podporu črevného mikrobiómu, je dodržiavanie zdravej životosprávy.„“

Dr. Janese Laster, certifikovaná gastroenterologička, odporúča zamerať sa na potraviny s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a vlákniny, ktoré nielenže poskytujú potrebné živiny, ale aj podporujú rast prospešných baktérií v črevách.

Rozmanitosť črevných baktérií je rozhodujúca pri udržaní zdravia a odolnosti organizmu. Navyše, mikróby v hrubom čreve prispievajú k produkcii mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré pomáhajú udržiavať integritu črevnej bariéry, potláčajú zápal a regulujú metabolizmus.

Výživa pre črevné baktérie

Podľa Dr. Janese Laster sú orechy, bohaté na bielkoviny a vlákninu, vynikajúcou voľbou pre podporu zdravia čriev. Obzvlášť pri mandliach, vlašských orechoch a pistáciách bol zaznamenaný zvýšený rast prospešných baktérií v čreve.

Pre ľudí s cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom je vhodné vyberať nesolené a prirodzene spracované orechy, aby sa obmedzil príjem sodíka. Pri výbere orechových masiel je ideálne hľadať produkty, ktoré obsahujú len orechy a soľ.

Laster zdôrazňuje, že menej spracované potraviny sú vždy lepšou voľbou. Spracované potraviny s pridanými cukrami, sodíkom, emulgátormi a inými prísadami, ako sú čipsy, sušienky, cukríky a sóda, môžu zdravie črevného mikrobiómu, naopak, zhoršiť.

Výbornou náhradou orechov môže byť cícer, ktorý má vysoký obsah vlákniny, najmä rozpustnej vlákniny nazývanej rafinóza. Výskumy ukazujú, že vyšší príjem cíceru môže výrazne zlepšiť činnosť tráviaceho systému a pravidelnosť vyprázdňovania.

Dôležitosť prebiotík a probiotík 

Ako uvádza Biomprobiotics, čerstvé ovocie a zelenina sú bohaté na prebiotiká a probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru. Jablká, bobuľovité plody či banány sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá stimuluje rast prospešných baktérií a pomáha znižovať riziko nadúvania.

Výborné je tiež tropické ovocie ako papája, ananás či mango. Papája obsahuje enzým papaín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín a zvyšuje efektivitu trávenia. Ananás je zase bohatý na bromelaín, ktorý znižuje riziko zápalu v tráviacom trakte. Mango, často označované ako „kráľ ovocia“, obsahuje tráviaci enzým amyláza, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri rozklade uhľohydrátov.

Všetky tieto enzýmy prispievajú k zlepšeniu tráviacich procesov a podpore celkového zdravia. Navyše, ovocie vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov podporuje imunitný systém a poskytuje energiu potrebnú pre každodenné aktivity. 

Jogurt je ďalšou výbornou voľbou pre zdravie čriev, pretože obsahuje probiotiká, ktoré priamo zvyšujú počet prospešných baktérií v črevách. Kombinácia jogurtu s ovocím a trochou medu poskytuje vyvážený snack bohatý na bielkoviny a vlákninu, ktorý nielenže podporuje trávenie, ale aj celkové zdravie.

Zdroje: Eatingwell, Biomprobiotics

Najnovšie videá

Trendové videá