Dve základné potraviny čaká drastické zdražovanie: Experti predpovedajú rast na historické maximá
- Cukor môže zdražieť z 18 až na 36 centov
- Káva zdražela o neskutočných 90 percent
- Nesmierne zle je na tom aj olivový olej
- Cukor môže zdražieť z 18 až na 36 centov
- Káva zdražela o neskutočných 90 percent
- Nesmierne zle je na tom aj olivový olej
Celý svet čakajú obrovské výzvy v potravinárskom sektore. Globálne otepľovanie, výkyvy v počasí a ničivé meteorologické javy spôsobujú rast cien tých najdôležitejších potravín. Dnes sme ťa informovali o vplyve javu La Niňa na ceny kávy, pričom niektoré druhy zdraželi až o 90 percent. Ťažké správy nás však čakajú aj pri úplne základných potravinách a veľmi zlé predikcie má napríklad cukor.
Celosvetovo používané prírodné sladidlo podľa Investing Haven zdvojnásobí svoju cenu. Potvrdzovať sa to začalo v septembri. Prudko začal stúpať z pôvodných 18 centov za približne 0,5 kilogramu v USA a v budúcom roku by mal dosiahnuť až úroveň 0,36 dolára.
Cenu cukru určujú viaceré faktory, jedným z nich je ponuka/dopyt. Okrem toho cukor podlieha volatilite, ktorá je typická pre trhy s komoditami.
Negatívne správy prichádzajú po tom, ako cukor zdražel po celom svete o približne 15 percent. Stalo sa tak 20. septembra a podľa viacerých expertov za to taktiež môžu suchá a požiare v Brazílii, píše ABC.
V Brazílii tieto problémy ovplyvnili možno 3 až 5 miliónov ton trstiny. „Myslím si, že požiare boli dramatickou udalosťou, ktorá prinútila trh zamerať sa na to, koľko sa už odoslalo (z Brazílie), čo málo je na odoslanie v nasledujúcom štvrťroku a že výnosy (v Brazílii) prudko klesajú,“ hovorí riaditeľ austrálskej spoločnosti Green Pool Commodities Tom McNeill.
Tekuté zlato
Ďalšie smutné správy pokračujú pri olivovom oleji. Ten ukrýva neskutočné tajomstvá a v našich telách bojuje s tými najhoršími možnými chorobami. Nie nadarmo ho prezývajú „tekuté zlato“. Aj na Slovensku sa v mnohých domácnostiach stal neodlúčiteľnou súčasťou kuchyne, no po novom musíme priniesť smutné správy.
Ako totiž upozornili ABC a ako si mohol každý z nás všimnúť aj priamo na pultoch v obchodoch, za posledné mesiace sme boli svedkami prudkého zdražovania olivového oleja. Kým sme vlani za fľašu zaplatili osem eur, dnes to môže byť aj 12, a teda sa bavíme o 50-percentnom náraste.
Sucho
Už v júni sme písali, že spotrebitelia si priplácali približne tri eurá a že šlo o cenové maximum. Pocítili to úplne všetky krajiny EÚ. V prípade olivového oleja ale nejde o základný dôvod inflácie ako pri množstve iných produktov. Rast jeho ceny nespôsobili primárne vojna na Ukrajine či pandémia Covid-19, ale nesmierne výrazné suchá.
Vysoké teploty, nedostatok zrážok a globálne otepľovanie sa nesmierne výrazne ukázali práve v európskych krajinách. Viedli k letným rozsiahlym požiarom a poriadne ovplyvnili úrodu.
Zaujímavé je, že až 60 percent svetovej produkcie olivového oleja pochádza zo Španielska, Talianska a Grécka, podotýka pre tvnoviny.sk analytik Marek Nemky. Svetová produkcia vlani klesla o 25 percent. Z dlhodobého hľadiska by sa situácia nemala zlepšovať a olej by mal byť ešte drahší.
Zdroje: Investing Haven, tvnoviny.sk, SIU, ABC