„Éčka“ vedia posilniť tvoj organizmus. Nauč sa rozoznať, ktoré je v poriadku zjesť a ktorým sa treba vyhnúť

  • Medzi potravinárske prídavné látky zaraďujeme zahusťovadlá či stabilizátory
  • Mnohé z nich sú prírodného pôvodu a sú mimoriadne prospešné pre zdravie
cvičenie zdravie jedlo
Canva/denisapolkaphotos, ildipapp
  • Medzi potravinárske prídavné látky zaraďujeme zahusťovadlá či stabilizátory
  • Mnohé z nich sú prírodného pôvodu a sú mimoriadne prospešné pre zdravie

Potravinárske prídavné látky, alebo inak povedané „éčka“, sú neustále predmetom obáv a špekulácií. Jedným zo široko rozšírených mýtov je presvedčenie, že všetky prídavné látky sú syntetického pôvodu, a preto sú škodlivé pre naše zdravie.

Avšak realita je taká, že mnoho prídavných látok pochádza z prírodných zdrojov a niektoré z nich sú dokonca prirodzenou súčasťou ľudského tela, pričom majú úlohu v mnohých biologických procesoch.

V potravinárskom priemysle sa využívajú k zlepšovaniu trvanlivosti, výživovej hodnoty alebo chuti potravín a ich použitie je prísne regulované zdravotnými orgánmi s cieľom ochrániť spotrebiteľa.

L-Cysteín

E920, známy aj ako L-cysteín, je semi-esenciálna aminokyselina, ktorá sa podieľa na syntéze bielkovín. L-cysteín je základom pre mnoho štrukturálnych proteínov nachádzajúcich sa v spojivovom tkanive. Telo ho môže premieňať na taurín, ktorý je nevyhnutný pre optimálne fungovanie nervového systému, tráviaceho systému a ciev.

Okrem toho sa L-cysteín využíva v potravinárskom priemysle, najmä v obohatených príchutiach hovädzieho mäsa. Ako informuje Bakerpedia, používa sa tiež ako pomocná látka v pekárenskom priemysle, kde zlepšuje kvalitu pečiva.

L-cysteín je prítomný aj v mnohých potravinách bohatých na bielkoviny, ako sú ricotta, tvaroh, jogurt, bravčové mäso, klobása, kuracie mäso, morka, kačica, rôzne druhy obilnín a ovsených vločiek, čo poukazuje na jeho široké zastúpenie v rôznych zdrojoch stravy.

Lyzozým

E1105, alebo lyzozým, je prírodný enzým s antimikrobiálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Od jeho objavenia Alexandrom Flemingom v roku 1921 si lyzozým udržiava postavenie jednej z najúčinnejších prírodných antimikrobiálnych zlúčenín, aká bola kedy objavená.

Lyzozým sa prirodzene nachádza v slinách a slzách, pričom má významný vplyv na imunitný systém. Vďaka svojej schopnosti rozkladať bunkové steny baktérií, je cenným prostriedkom používaným nielen v zdravotníctve, ale aj v mnohých odvetviach priemyslu.

Lyzozým je účinným antimikrobiálnym konzervačným činiteľom, ktorý sa využíva v mnohých potravinách, vrátane ovocia, morských plodov, zeleniny, mäsa, sushi či rezancov. Využíva sa aj v bioaktívnych obalových materiáloch, ktoré poskytujú ochrannú vrstvu, zvyšujú trvanlivosť a zachovávajú kvalitu potravín.

Guarová guma

E412, známa ako guarová guma, je získavaná z rastliny Cyamopsis Tetragonoloba, tradične pestovanej v Indii a Pakistane. Tento potravinový doplnok sa vyznačuje nízkym obsahom kalórií a je bohatý hlavne na rozpustnú vlákninu, pričom obsah bielkovín sa pohybuje medzi 5 až 6 percentami.

Guarovú gumu nájdeme v mnohých potravinárskych výrobkoch, vrátane mliečnych produktov, korenia a pečiva, no jej využitie sa neobmedzuje len na potravinársky priemysel; je pridávaná aj do niektorých nepotravinárskych produktov.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Bakerpedia, Bioseutica, Healthline, Mayo Clinic

Najnovšie videá

Trendové videá