„Éčka“ vedia posilniť tvoj organizmus. Nauč sa rozoznať, ktoré je v poriadku zjesť a ktorým sa treba vyhnúť
- Medzi potravinárske prídavné látky zaraďujeme zahusťovadlá či stabilizátory
- Mnohé z nich sú prírodného pôvodu a sú mimoriadne prospešné pre zdravie
- Medzi potravinárske prídavné látky zaraďujeme zahusťovadlá či stabilizátory
- Mnohé z nich sú prírodného pôvodu a sú mimoriadne prospešné pre zdravie
Healthline uvádza, že guarová guma, ktorá sa používa ako zahusťovadlo a stabilizátor, môže mať viacero zdravotných benefitov. Štúdie poukazujú na pozitívne účinky guarovej gumy pri trávení, regulácii hladiny cukru a cholesterolu v krvi, ako aj pri kontrole telesnej hmotnosti.
Jedna štúdia dokonca odhalila, že denná konzumácia 15 gramov guarovej gumy znížila hmotnosť u žien až o 2,5 kg, v porovnaní s tými, ktoré dostávali placebo.
Kyselina askorbová
Kyselina askorbová (vitamín C), známa tiež pod označením E300, je nutričným prvkom, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nášho tela. Tento vitamín má zásadný vplyv na tvorbu krvných ciev, chrupaviek, svalov či kolagénu. Zohráva tiež kritickú úlohu v procese hojenia a poskytuje ochranu bunkám pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Kyselina askorbová sa prirodzene vyskytuje v rozličných druhoch ovocia a zeleniny a je produkovaná obličkami niektorých živočíšnych druhov. Na rozdiel od týchto zvierat však ľudské telo nie je schopné produkovať kyselinu askorbovú a musíme ju prijímať prostredníctvom potravy.
Kyselina askorbová sa v potravinárskom priemysle využíva ako efektívny antioxidant. Pomáha zabraňovať oxidácii, čím predlžuje trvanlivosť potravinových výrobkov a zachováva ich prirodzenú farbu či sviežosť. Kyselina askorbová je konzervačnou látkou v širokom spektre produktov vrátane pekárenských výrobkov, údenín, džemov, omáčok a nátierok.