Európska únia chystá bič na falšovateľov medu. Konečne sa o tejto „sladkosti“ dozvieme pravdu

  • V hre je aj povinné a systematické testovanie medu
  • Táto smernica nepomôže iba spotrebiteľom, ale aj poctivým včelárom
med, včely
Ilustračný obrázok TASR/Martin Baumann
  • V hre je aj povinné a systematické testovanie medu
  • Táto smernica nepomôže iba spotrebiteľom, ale aj poctivým včelárom

Med je obľúbeným jedlom mnohých z nás. Okrem toho, že je sladký, je aj zdravý a jeho konzumácia so sebou prináša množstvo benefitov. 

Medu je však na trhu množstvo a vybrať ten správny môže potrápiť nejedného spotrebiteľa. Pomôcť by mala „raňajková smernica“, na ktorú upozornil portál Správy RTVS

Táto smernica však nepomôže iba spotrebiteľom, ale aj poctivým včelárom. Ochráni ich totiž pred falšovateľmi. Smernica sa netýka iba medu, no tiež džemov a ovocných štiav. Zlou správou je, že nová legislatíva sa tak skoro do praxe nedostane. To aj napriek tomu, že za návrh hlasovala väčšina europoslancov. 

Podľa novej legislatívy bude na etiketách niektorých „raňajkových“ potravín povinné uvádzať niektoré informácie. Ako uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann, komisia pristúpila k smernici, ktorá má nejakým spôsobom upraviť, aké informácie má spotrebiteľ získať, keď si bude kupovať med alebo marmeládu, džem, alebo iné takéto produkty.

Rakúsky europoslanec Alexander Bernhuber zas dodal, že cieľom legislatívy je zastaviť podvodné praktiky týkajúce sa etikiet medu. Tie po novom budú musieť disponovať informáciami o krajine pôvodu. Ak pôjde o zmiešaný med, na etikete sa budú musieť nachádzať príslušné podiely krajín pôvodu v percentách.

Vzniknúť by aj mohol systém, vďaka ktorému bude možné dopátrať skutočný pôvod výrobku, no tiež jeho dodávateľský reťazec. V hre je aj povinné a systematické testovanie medu. 

Vieš, ako vybrať med na vianočný stôl?

Med s oplátkami je súčasťou mnohých štedrovečerných stolov. Vieš teda, ako si vybrať med, ktorý nie je falošný?

Včelár a biológ Juraj Majtán uvádza, že ide o náročnú úlohu, no nie nemožnú. 

Podľa časopisu Zdravie je jedným z prostriedkov na posúdenie kvality medu jeho schopnosť kryštalizovať. Riaditeľka Strednej lesníckej školy Radka Stolariková, vysvetľuje, že vysoko kvalitný med sa s časom prirodzene kryštalizuje, zatiaľ čo zriedený med zostáva tekutý. Dôležité je však uvedomiť si, že samotná kryštalizácia nie je znakom pokazeného medu. Ak sa med zahreje na teplotu 35 až 40 stupňov, vráti sa do svojho pôvodného stavu.

V súčasnosti sa často stretávame s medom, ktorý je zmiešaný s glukózovým roztokom, kukuričným sirupom alebo inými prísadami. V obchode môže byť náročné rozpoznať kvalitný med od falšovaného.

Existujú rôzne spôsoby, ako overiť pravosť medu. Jedným z nich je „test palcom“, pri ktorom hustý a netekutý med naznačuje jeho autenticitu. Ďalším je „test vodou“, kde by mal pravý med ostať na lyžici a nerozpúšťať sa vo vode. Tretím je „test octom“, ktorý spočíva v pridaní medu do octovej vody. Pravý med by nemal spôsobovať penenie. Posledným testom je „test ohňom“, kde pravý med by nemal horieť, no ani sa spaľovať.

Nakoniec, najspoľahlivejším spôsobom zabezpečenia kvality medu je jeho priamy nákup od včelára. Jarmila Machová, predsedníčka Českého zväzu včelárov, odporúča vyhýbať sa nákupu medu v supermarketoch, kde môže byť jeho skutočný pôvod nejasný.

„V supermarketoch by som neodporúčala nakupovať med, pretože nikdy neviete, čo sa skrýva v tých pohároch. Označenie pôvodu na etiketách ako ,med z krajín EÚ‘, ,med z krajín mimo EÚ‘ alebo ,med z krajín EÚ a z krajín mimo‘ je, podľa môjho názoru, dosť výrečné,“ zdôraznila pre portál Zdravie.

fľaša medu
zdroj: Unsplash/Isabela Kronemberger

Pri nákupe by si si mal všimnúť tri základné veci. Konkrétne farbu, zloženie a konzistenciu. Kvalitný med by mal byť čistý, bez pridaného cukru, konzervačných látok alebo umelých farbív. Všeobecne platí, že by mal obsahovať minimum bielkovín a tukov, menej ako 20 gramov vody na 100 gramov medu a veľké množstvo sacharidov.

Ďalej platí, že čím vyššia kvalita medu, tým hustejší je. Ak chceš otestovať med priamo u predajcu, obráť nádobu hore dnom. Ak sa obsah preleje príliš rýchlo, mohlo by to znamenať, že je riedený vodou. Čím dlhšie to bude trvať, tým kvalitnejší je med.

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: Správy RTVS, Zdravie

Najnovšie videá

Trendové videá